trends-onderwijs-website-header.jpg | 4 trends voor het onderwijs

Onderwijs

4 trends voor het onderwijs

24-04-2019

Het onderwijs is continu in beweging. 
De rol van leraren verandert en de digitalisering zorgt voor vernieuwende processen. In deze blog lees je de vier trends, gerangschikt op volgorde van impact die ze komende jaren zullen hebben.

1. 3D printing/rapid prototyping
Een van de ontwikkelingen die ervoor zorgen dat er meer plekken komen voor het ‘maken’, is de ontwikkeling van 3D-printers en andere apparatuur. Doordat deze steeds betaalbaarder worden zie je dat steeds meer scholen ermee aan de slag gaan. Nu doet nog maar een kleine groep scholen hier iets mee, maar binnen twee of drie jaar wordt de grote doorbraak verwacht en zal het een onderdeel vormen van (bijna) elke school.

2. Adaptieve leeromgevingen
Een grote toekomst wordt voorspeld voor adaptieve leeromgevingen. Binnen het onderwijs wordt er al veel gesproken over gepersonaliseerd leren, en in het verlengde daarvan liggen ook adaptieve leeromgevingen. Dit zijn digitale programma’s waarin leerlingen altijd op hun eigen niveau werken. Hoe werkt dat? Een programma analyseert de scores van leerlingen en zorgt dat er altijd een volgende opdracht klaarstaat die net iets moeilijker is. Zo is de ontwikkeling van de leerlingen goed te volgen en is de instructie altijd op niveau. Door elementen van gamification blijven leerlingen uitgedaagd.

3. Badges/Microkrediet
Als leerling iets verdienen in je lessen? In de toekomst wordt dit wellicht mogelijk. Door het verdienen van badges of het krijgen van microkrediet kun je als leerling vrijstelling krijgen, betere apparatuur gebruiken of andere keuzes maken in de les. Hierdoor kunnen vaardigheden van leerlingen ook beter ontwikkeld worden en de verwachting is dat dit ook zal gaan tellen bij de aanname van vervolgopleidingen. Doordat er gekeken gaat worden naar meer dan alleen de cijferlijst zullen dit soort ontwikkelingen zeker meespelen.

4. Wearable technology
Smartwatches zijn nog maar het begin: draagbare technologie zal naar verwachting binnen 4 tot 5 jaar zorgen voor een revolutie in het onderwijs. Stel je voor dat leerlingen die moeite hebben met het lezen of begrijpen van emoties dit door een armband kunnen ‘zien’. Of dat je als docent een melding krijgt als een leerling vast zit met een probleem. Draagbare technologie wordt als de volgende stap gezien in de ontwikkeling van smartphones en persoonlijke apparatuur.

Bron: https://www.vernieuwenderwijs.nl/6-trends-voor-het-onderwijs/

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | 4 trends voor het onderwijs
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | 4 trends voor het onderwijs
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | 4 trends voor het onderwijs

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn