1724741977-1691588982-1681821439-daan-header-v2.webp | Wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?

Algemeen

Wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?

19-09-2024

Voorbereid de toekomst in: wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is al een aantal jaren een heet hangijzer in de wereld van zelfstandigen en opdrachtgevers. Na jaren van uitstel heeft de overheid nu aangegeven de bepalingen vanuit de Wet DBA vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven. Als zzp’er vraag je je misschien af wat dit betekent voor jouw samenwerkingen en toekomst. Geen zorgen, Daan staat voor je klaar met diverse opties, zodat jij kunt blijven doen waar je goed in bent – of dat nu als zelfstandige is, of in loondienst.

Wat houdt de Wet DBA in?
De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit houdt in dat de Belastingdienst wil voorkomen dat mensen werken als zelfstandige, terwijl ze eigenlijk functioneren als werknemer. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet om door de Belastingdienst als zodanig erkend te worden. Maar waar kijkt de Belastingdienst precies naar? Er zijn verschillende punten waarop ze toetsen of je voldoet aan het zelfstandig ondernemerschap. Deze factoren vormen samen de bouwstenen die bepalen of je als ondernemer wordt gezien. Uiteindelijk is het een combinatie van deze factoren die bepaalt of je voldoet aan de eisen van het zelfstandig ondernemerschap. Door goed op deze punten te letten, zorg je ervoor dat je op de juiste manier werkt als zelfstandig ondernemer.

1. Meerdere opdrachtgevers hebben: Een belangrijk kenmerk van een echte zelfstandige is dat je voor meerdere opdrachtgevers werkt. Wanneer je slechts één langdurige opdrachtgever hebt, kan dit de indruk wekken dat je in feite in loondienst werkt. Zorg er dus voor dat je actief op zoek blijft naar verschillende klanten en opdrachten.

2. Zelfstandigheid in de uitvoering van je werk: Als zzp'er bepaal jij zelf hoe je je werk uitvoert. Dit betekent dat je onafhankelijk bent in het maken van beslissingen over bijvoorbeeld werktijden en werkmethoden. Een opdrachtgever mag natuurlijk wel eisen stellen aan het resultaat, maar niet aan hoe je dat resultaat bereikt. Als je hierin volledige vrijheid hebt, toon je aan dat je echt zelfstandig bent.

3. Financieel risico dragen: Een zzp'er draagt eigen risico's. Dit betekent bijvoorbeeld dat je zelf verantwoordelijk bent voor winst en verlies, aansprakelijk bent voor fouten en zelf investeringen doet in bijvoorbeeld materialen of gereedschap. Ook regel je je eigen verzekeringen.

4. Geen gezagsverhouding: Als zzp'er werk je zonder directe gezagsverhouding. Dit betekent dat de opdrachtgever jou niet kan aansturen zoals een werkgever dat bij een werknemer doet. Jij bepaalt zelf hoe je de opdracht uitvoert, zonder dagelijkse leiding of toezicht van de opdrachtgever. 

5. Geen inbedding van de werkzaamheden in de organisatie: Als je als zzp’er dezelfde werkzaamheden verricht als de vaste werknemers, dezelfde werktijden aanhoudt, en dezelfde tools en processen gebruikt als de interne medewerkers, dan kan dit een teken zijn dat de werkzaamheden te veel zijn ingebed in de organisatie. Dit kan wijzen op een verkapt dienstverband of schijnzelfstandigheid.

Bij Daan begrijpen we dat de handhaving van de Wet DBA vragen oproept, maar het biedt ook een kans om stil te staan bij jouw werkvorm en toekomst. Misschien wil je verder als zelfstandige, maar zoek je een manier om je werkzaamheden goed te structureren. Of wellicht overweeg je een overstap naar loondienst voor meer zekerheid. Samen met jou onderzoeken we de verschillende opties, zodat jij met een gerust hart kan blijven doen waar je goed in bent.

Blijf werken als zzp’er via Daan
Wil je graag zelfstandig blijven werken, maar heb je hulp nodig om aan de regels van de Wet DBA te voldoen? Bij Daan onderzoeken we samen met jou en onze opdrachtgevers de mogelijkheden om jouw werk op een manier te organiseren die past binnen de eisen van de Wet DBA. Zo blijf jij ondernemen op jouw manier, terwijl je voldoet aan de wetgeving.

Werken in loondienst via Daan
Overweeg je om de overstap te maken naar loondienst? Ook dan heeft Daan genoeg mogelijkheden voor jou. We bieden uitdagende functies bij opdrachtgevers die passen bij jouw vaardigheden en ambities. Werken in loondienst betekent meer stabiliteit en zekerheid, met voordelen zoals vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw.

Een combinatie van loondienst en zzp
Twijfel je tussen loondienst en zzp? Misschien is een combinatie wel de perfecte oplossing voor jou. Bij Daan denken we graag in mogelijkheden, en veel van onze opdrachtgevers staan flexibel tegenover hybride werkvormen. Zo kun je deels in loondienst werken en tegelijkertijd zelfstandig opdrachten aannemen. Dit biedt jou het beste van twee werelden: de zekerheid van een vast inkomen én de vrijheid van zelfstandig ondernemerschap.

Waarom kiezen voor Daan?
Bij Daan draait het om persoonlijk contact, duidelijke afspraken en flexibiliteit. Of je nu kiest voor zzp, loondienst, of een combinatie van beide: wij staan klaar om samen met jou de juiste keuze te maken. We luisteren naar jouw wensen en zoeken naar de beste match, zodat jij je kunt blijven ontwikkelen, zonder gedoe.

Natuurlijk is de aankomende periode spannend voor je en wil je graag weten waar je aan toe bent. Wij helpen je verder! We denken met je mee en zorgen ervoor dat je, of je nu als zzp’er of in loondienst werkt, met een goed gevoel aan de slag kunt. Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen welke plek het beste bij jou past.

Laatste blogberichten

  • Algemeen

    Van zzp’er naar loondienst

    1728049420-_Blog_Template_en_Header.webp | Wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?
  • Algemeen

    De voordelen van een loondienstverband bij Daan.

    1727958231-Header.webp | Wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?
  • Algemeen

    Troonrede 2024

    1695117049-2023 header troonrede.jpg | Wat betekent de handhaving van de Wet DBA voor jou als zzp'er?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video