1663672111-Header-blog-prinsjesdag-troonrede-2022-werkenbijdaan-daan.jpg | Functieprofiel Schuldhulpverlener

Sociaal domein

Functieprofiel Schuldhulpverlener

22-02-2023

Wat doet een Schuldhulpverlener

Een schuldhulpverlener is een professional die bedrijven of particulieren helpt bij het oplossen van problematische schulden. Wij leggen je uit wat een schuldhulpverlener doet, waar ze werken, welke opleiding en vaardigheden nodig zijn om er een te worden, en wat je kunt verwachten qua salaris en vacatures.

Een schuldhulpverlener is een bemiddelaar tussen schuldenaren en schuldeisers die zich richt op het oplossen van problematische schulden. Dit kan worden bereikt door bemiddeling of sanering. Een schuldhulpverlener kan verschillende maatregelen nemen om schulden op te lossen, waaronder inkomsten verhogende of uitgaven verlagende maatregelen. Onder inkomsten verhogende maatregelen vallen bijvoorbeeld werk zoeken of het verkopen van materiële zaken die gemist kunnen worden (zoals een auto). Als uitgaven verhogende maatregel kan iemand een nieuw uitgavenpatroon worden aangeleerd, waarbij minder geld wordt besteed aan secundaire levensbehoeften zoals kleding en elektronica. Het is de taak van een schuldhulpverlener om cliënten te adviseren en voor te lichten over een beter uitgavenpatroon en hen te begeleiden bij het doen van een beroep op de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) als de hulp die zij ontvangen niet voldoende is om hun schulden op te lossen.

Waar werk je als Schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener kun je werken bij particuliere organisaties, commerciële schuldhulporganisaties en door de overheid gefinancierde instellingen. Het is belangrijk dat je kennis hebt van de faillissementswet en dat je cliënten kunt adviseren over een beter uitgavenpatroon.

Hoe wordt je Schuldhulpverlener

Om schuldhulpverlener te worden, moet je een cursus of post-HBO opleiding in schuldhulpverlening volgen. Een geschikte basis hiervoor is een opleiding als Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO). Een post-HBO opleiding duren vaak een jaar en zorgen ervoor dat je jezelf een gekwalificeerde Schuldhulpverlener mag noemen. Tijdens de opleiding krijg je informatie over een verstandig met geld om kan gaan ook leer je meer over de faillissementswet. De opleiding is voornamelijk juridisch van aard, dus er zal veel over de wet en handhaving van de wet aan bod komen.

Competenties van een Schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener is het belangrijk dat je goed orde en regelmaat kunt instellen. Daarnaast is het belangrijk dat je vriendelijk, geduldig en ruimdenkend bent. Je moet in staat zijn om veel details te verzamelen en te ordenen, zodat er een goed overzicht ontstaat. Het vinden van minder voor de hand liggende oplossingen kan ook van je worden verwacht.

Wat verdient een Schuldhulpverlener

Zoals bij vele beroepen verschilt het salaris van een Schuldhulpverlener ook per persoon. Dit komt uiteraard door de verschillende werkgevers, maar voornamelijk door de uiteenlopende ervaringen en kennis van personen. Als iemand aanvullende cursussen heeft gevolgd of heeft doorgestudeerd, zal dit een positieve invloed hebben op het salaris. Ervaring is ook een belangrijk punt waarop personen verschillen, de een werkt al jaren als Schuldhulpverlener en de ander begint net.

Schuldhulpverlener vacatures

Heb jij interesse in een baan als Schuldhulpverlener? Daan heeft de leukste vacatures binnen de Schuldhulpverlening! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. 

Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een Allround schuldhulpverlener in Zuid-holland en een Schuldhulpverlener in Regio Gelderland

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste Schuldhulpverlening vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Functieprofiel Schuldhulpverlener
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Functieprofiel Schuldhulpverlener
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Functieprofiel Schuldhulpverlener

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn