beleid-management.png | Gezocht: heel erg veel personeel

In de media

Gezocht: heel erg veel personeel

04-10-2018

Zo’n 500 mensen verwacht Jeroen van Kooij in dienst te nemen. Hij zegt het zonder haperen. Jawel, 500. Zijn bedrijf, de detacheerder Daan, is een van de snelst groeiende ondernemingen in de Rotterdam regio.

Pas aangenomen medewerkers krijgen een persoonlijk welkomstbericht op de Facebook-pagina van Daan: ‘Charmelle is de leukste’. De nieuwe collega’s wisselen vrolijke mededelingen af als ‘Ongeluk zit in een klein hoekje en geluk dus in de rest van de wereld’. ,,Plezier is belangrijk”, zegt Van Kooij. Het korte to do-lijstje met de drie mijlpalen die het bedrijf wil bereiken, ook gedeeld op de sociale media, is geen grap. Het eerste punt, 50 interne medewerkers, is afgevinkt. Nog te doen: Alle gemeenten bedienen en Uitbreiden in Europa.

Daan behoort met bijvoorbeeld FINTREX en Temporary Works Design tot de bedrijven in de Rotterdamse regio met een explosief groeiend personeelsbestand. Bij de meeste mensen doen deze namen nog geen belletje rinkelen, maar de kans is groot dat uw buurman er binnenkort solliciteert. Zij zoeken mensen.

De economie trekt aan. Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt zelfs: door de vacaturegroei komen werkgevers in de Rotterdamse regio nu moeilijker aan geschikte kandidaten. Waar zijn die nieuwe banen? De grootste werkgever, met een kleine tienduizend op de loonlijst het Erasmus MC, is voorzichtig met aannemen. Shell Pernis, met 1.900 werknemers een gekende banenmotor, neemt jaarlijks 130 mensen aan. Ongeveer evenveel als er vertrekken. Europa’s grootste raffinaderij is wat het aantal arbeiders betreft voorbijgestreefd door een nieuwe banenkampioen, Coolblue.

Dat moet halverwege vorig jaar zijn gebeurd. In 2016 nam de Rotterdamse webwinkel 1.200 nieuwe mensen aan. Nu werken er 2.650 in voltijd. ,,Dit jaar komen daar in Rotterdam nog zeker 800 nieuwe Coolblue’ers bij”, laat Tamara Vlootman van de online elektronicazaak weten.

Ranglijst

Coolblue is het snelst groeiende bedrijf van Rotterdam-Rijnmond volgens het Scale-Up Dashboard van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Deze jaarlijkse ranglijst is handig om in vroeg stadium veranderingen in de economie te signaleren, stelt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen. De snelle groeiers leveren ‘het verse bloed voor de economie’. ,,Zij komen met nieuwe producten en nieuwe manieren om geld te verdienen.”

Coolblue (slogan: Alles voor een glimlach) maakt school in de kille wereld van het internetwinkelen. De website lijkt precies te weten welke vragen bij de klant leven. En heeft op z’n tijd een grap paraat, zoals het aanbieden van wachtmuziek totdat de bestelling is bezorgd.

In het kielzog van Coolblue heeft het Scale-Up Dashboard Daan gesignaleerd in het Rotterdamse. Het bedrijf is opgericht in het crisisjaar 2012. Vorig jaar nam het 600 mensen in dienst. Dit jaar mikt het dus op 500. Daan levert personeel aan gemeenten, scholen en de zorg. Een groeimarkt? ,,Jazeker”, reageert Jeroen van Kooij. ,,Wij voorzien in piekbehoeften, tijdelijke drukte.” Maar het is altijd wel ergens druk, legt hij uit.

,,Nu de economie aantrekt, stijgt bij gemeenten het aantal bouwaanvragen waardoor meer mensen nodig zijn die de vergunningen toetsen. Toen het minder ging, was het druk op de sociale dienst.” Gemeenten en ziekenhuizen zijn huiverig mensen in dienst te nemen en doen een beroep op bedrijven als Daan. De vraag is zo groot dat het bedrijf het zich kan veroorloven uitzendkrachten een vast contract te bieden. ,,Natuurlijk werken we ook met zzp’ers en jaarcontracten.”

Banken

Met Daan en FINTREX uit Rotterdam en het Capelse Samen in de Zorg staan er drie detacheerders in de top-10 van grootste banenmakers in de Rijnmond. FINTREX zet klantcontactafdelingen op, vooral voor banken en verzekeraars. ,,Die sluiten hun lokale kantoren, maar moeten bereikbaar blijven”, vertelt Joep Dijkstra van FINTREX.

Dit bedrijf leidt mensen op voor de telefoongesprekken, computerchats en communiceren over de app, Facebook en Twitter. ,,Soms zitten daar oud-baliemedewerkers tussen, maar vaak is het toch een andere type personeel. Communiceren over de telefoon vraagt andere vaardigheden dan wanneer je oog in oog staat. Je moet het met je stem doen.’

FINTREX verwacht dit jaar 1000 tot 1500 mensen aan te nemen. ,,Door heel Nederland. In het Rotterdamse gaat het om 250 tot 300 banen.” Het zijn aantallen die wanneer het om een reorganisatie gaat gegarandeerd de krant halen. Zelf hangen de bedrijven hun groei ook niet aan de grote klok. Te druk. Bij FINTREX lopen bouwvakkers rond vanwege de jongste uitbreiding van het kantoor in de Aert van Nesstraat. ,,Nog niet overal is de huisstijl doorgevoerd”, verontschuldigt Joep Dijkstra zich.

Zo’n 80 procent van de medewerkers heeft bij FINTREX een tijdelijk contract. ,,Dat heeft een negatievere klank dan onze mensen het ervaren. De collega’s zijn jong en gewend aan het werken op projectbasis. We zetten klantcontactcentra op voor de langere termijn. We nemen niemand aan voordat zeker is dat diegene minimaal een jaar blijft. Veel mensen stromen daarna door binnen het bedrijf waarvoor zij werken. Steeds vaker wordt geëist van young potentials dat zij beginnen bij het klantcontactcentrum.”

De groeiende vraag naar personeel begint volgens het UWV vooral in de techniek nijpend te worden. Temporary Works Design, een Rotterdams ingenieursbureau voor de offshore dat vorig jaar groeide met 21 mensen, onderhoudt daarom goed contact met de TU Delft, zegt directeur Martijn Koppert. ,,We laten er ons zien bij carrière-evenementen en sponsoren roeivereniging LAGA en jazzvereniging Groover.” Het bedrijf is gespecialiseerd in tijdelijke constructies, nu vooral bij windmolenparken in aanbouw. Die nemen nu een vlucht op zee, verklaart Koppert de groeispurt.

Bij Coolblue zoeken ze bezorgers, floormanagers voor de fysieke winkels, online marketeers, developers, administratief medewerkers, verkoopmedewerkers, productredacteuren, tekstschrijvers en teamleiders klantenservice, zegt Tamara Vlootman. ,,Talent is schaars. Gelukkig willen er heel veel mensen bij Coolblue werken.”

Laatste blogberichten

 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Gezocht: heel erg veel personeel
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Gezocht: heel erg veel personeel
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Gezocht: heel erg veel personeel

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn