1670593665-Zorg-header (1).png | HBO Verpleegkundige salaris

Zorg

HBO Verpleegkundige salaris

24-03-2023

Wat houdt het vak verpleegkundige precies in?

Als verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het bieden van zorg aan patiënten die medische hulp nodig hebben. Dit kan variëren van het helpen van patiënten bij dagelijkse activiteiten tot het uitvoeren van complexe medische procedures. 

Verpleegkundigen worden vaak gezien als de spil in de gezondheidszorg. Ze werken nauw samen met artsen, therapeuten en andere zorgverleners om patiënten te behandelen en te verzorgen. Als verpleegkundige ben je daarom niet alleen bezig met directe patiëntenzorg, maar ook met communicatie, coördinatie en administratie. Een belangrijk onderdeel van het werk van een verpleegkundige is het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten. Dit betekent dat je regelmatig vitale functies meet, zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling, en deze gegevens vastlegt in het medisch dossier. Op basis hiervan kun je eventuele problemen tijdig herkennen en actie ondernemen.

Daarnaast is een essentieel aspect van het werk als verpleegkundige de zorg voor patiënten op emotioneel vlak. Patiënten die in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven kunnen zich angstig, verdrietig of eenzaam voelen. Het is aan jou als verpleegkundige om hen gerust te stellen, te ondersteunen en waar mogelijk afleiding te bieden. Verder behoort tot het takenpakket van een verpleegkundige ook medicatiebeheer en -toediening. Je bent verantwoordelijk voor het correct doseren en toedienen van medicijnen aan patiënten volgens voorschrift van de arts of specialist.

Tot slot speelt preventieve zorg ook een belangrijke rol binnen het vakgebied van de verpleegkunde. Dit betekent dat je als verpleegkundige erop let dat patiënten voldoende bewegen, goed eten en drinken krijgen en zo nodig advies geeft over gezonde leefstijl keuzes. Kortom, als verpleegkundige draag je veel verantwoordelijkheid voor de fysieke én mentale gezondheid van patiënten en werk je nauw samen met andere zorgverleners om hen de best mogelijke zorg te bieden.

Wat verdient een verpleegkundige?

Het salaris van een verpleegkundige kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals werkervaring, specialisatie, locatie en het type zorginstelling waarin hij of zij werkzaam is. Over het algemeen ligt het startsalaris voor een beginnend verpleegkundige tussen de €2.300 en €2.500 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Naarmate de verpleegkundige meer ervaring opdoet en zich ontwikkelt in zijn of haar carrière, kan het salaris stijgen tot ongeveer €3.500 tot €4.000 bruto per maand voor een senior verpleegkundige met veel werkervaring. Specialisaties binnen de verpleegkunde zoals intensive care, spoedeisende hulp of oncologie kunnen ook leiden tot hogere salarissen. Daarnaast kan het type zorginstelling waarin de verpleegkundige werkt ook invloed hebben op het salaris. Verpleegkundigen die bijvoorbeeld werken in een academisch ziekenhuis verdienen vaak meer dan hun collega's die in een kleiner regionaal ziekenhuis werken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze bedragen slechts indicatief zijn en dat er grote variatie bestaat tussen de verschillende regio's en instellingen. Het is daarom raadzaam om specifieke informatie over salarissen te verkrijgen bij zorginstellingen waar men geïnteresseerd in is.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

  1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | HBO Verpleegkundige salaris
 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | HBO Verpleegkundige salaris
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | HBO Verpleegkundige salaris

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn