1638964155-maak_kennis_met_hans_-_werkenbijdaan_-_Daan_.jpg | Leerkracht Hans aan het woord

Onderwijs

Leerkracht Hans aan het woord

08-12-2021

Hans, weet je nog hoe jij Daan hebt leren kennen?
Bij Daan sta ik bekend als 'Komt een man bij de slager.  Ik vertelde Sandra die als verkoopster bij de slagerij in ons dorp werkt dat ik op zoek was naar werk, en wel in het onderwijs als zij-instromer. Toen ik de week erop nietsvermoedend de winkel binnenstapte, gaf ze me stralend het kaartje van haar goede vriendin, adviseur Nadine van Daan met portefeuille Onderwijs. Nadat ik haar gebeld had, schakelde Nadine meteen. Dezelfde week had ik na een intakegesprek met Froukje en Auke bij Daan op de Maliebaan (dat rijmt😉) , de week erop een sollicitatiegesprek op basisschool SO Noorderlicht en weer een week later werkte ik in het speciaal onderwijs. Het kan snel gaan bij Daan (rijmt ook!).

Hoe bevalt de samenwerking met Daan je tot nu toe?
Buitengewoon goed. Niets dan lof voor de organisatie en mijn contactpersonen Froukje en Auke. Ik heb veel ervaring met (uitzend)bureaus en ik vind Daan onderscheidend. De begeleiding en betrokkenheid van mijn contactpersonen laat werkelijk niets te wensen over. Ze zijn empathisch, kennen me nu al door en door, leveren maatwerk en ik voel me gezien. Al met al zou ik het met het woord veiligheid willen typeren. Ik voel me veilig bij Daan.  

Heeft Daan een werkplek gevonden die bij jou past?
Jazeker, in het intakegesprek werd de match met het speciaal onderwijs gemaakt waar ik bij zat. Ik heb lang geleden wel stages in het regulier onderwijs gedaan, dat is echt een heel andere tak van sport. Maar in mijn werkende leven heb ik me nog niet eerder zo op mijn plek gevoeld. De school in kwestie past precies bij mij en ik bij de school. Ik ben blij met deze school, de school met mij. Wederzijdse liefde op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen. Dit is honderd procent op het conto van Froukje en Auke te schrijven. En waar ik later pas achter kwam, is dat een aantal heel fijne collega's ook door Daan geplaatst zijn. Dat kan geen toeval zijn.

Daan staat voor uitmuntend werkgeverschap, hoe komt dit voor jou naar voren?
Ik zou zeggen: zie mijn bovenstaande antwoorden op de gestelde vragen. Ik denk dat ik met het woord veiligheid het ultieme compliment gegeven heb. De begeleiding en feedback, bijvoorbeeld na het sollicitatiegesprek waar adviseur Auke bij was, zijn opbouwend maar ook confronterend. Er worden geen knollen voor citroenen verkocht. Waarmee ik wil zeggen dat dingen niet mooier worden gemaakt dan ze zijn. Dat waardeer ik zeer. Daan is laagdrempelig, betrokken en beschikbaar. Ik kan zelfs bij twee adviseurs terecht die van de hoed en de rand weten. Met beiden heb ik een honderd procent klik en beiden zijn me zeer sympathiek. Daan staat ook voor warmte en dat is goed werkgeverschap.

Wat maakt het beroep van onderwijsassistent zo mooi voor jou?
Omdat ik in het speciaal onderwijs werk met kinderen met ernstige gedragsstoornissen is het elke dag dankbaar werk. Ook na een mindere dag, waarin ik zelf niet goed in mijn vel zat of na een dag met veel onzekere momenten van twijfel en onwillige emotionele kinderen, weet ik op weg naar huis dat het toch goed is geweest dat ik naar mijn werk ben gegaan: ik heb toch weer een verschil gemaakt. De liefde, ik heb er geen ander woord voor, die ik van deze kinderen krijg is ontroerend en verslavend. Komend uit het bedrijfsleven en de ambtenarij verklaarde ik mensen die in het onderwijs werken altijd voor gek. "Jullie zijn dociele sukkels die over je heen laten lopen, zo veel uren maken voor zo weinig geld en waardering. Jullie liever dan ik". Einde citaat. Inmiddels ben ik gepakt door het onderwijsvirus (veruit te prefereren boven corona!) en ben ik een van "die sukkels", die aanvankelijk bijna dagelijks door de directeur het pand uit gedirigeerd werd als ik een uur na mijn werktijd nog rondhing "omdat ik dit nog even af wilde maken". Het kan verkeren. Je ziet: het onderwijs maakt ook nederig.

Wat zou jij als starter in het onderwijs willen meegeven aan je collega’s?
Je weet vrij snel of het onderwijs iets voor je is. Het voelt goed of het voelt niet goed. Waarbij ik er wel op wil wijzen dat de start loodzwaar is en dat je het ook tijd moet geven. Al klinkt dat misschien tegenstrijdig. Zeker voor oudere zij-instromers als ik (ik ben 56 jaar) is het heel zwaar in het begin. En nog steeds voel ik vaker wel dan niet "wedstrijdspanning" voor een werkdag. Slechte slaper die ik ben, heb ik daar best last van. Dat gaat al beter, maar soms begin ik al moe aan een dag. Dan kijk ik om een uur of half tien op de klok en denk: hoe kom ik deze dag door? Maar wanneer ik dan weer op de klok kijk, is er zo veel gebeurd (want het is nooit saai) dat het tot mijn verbazing al kwart over twaalf is. De dagen vliegen voorbij en de energie die het je kost, voel je fysiek maar je geest wordt gevoed en dat geeft een kick. Bijna altijd ga ik met een blij gevoel naar huis. In deze moet ik meteen het team van mijn school SO Noorderlicht noemen. Deze collega's zijn veruit de beste die ik ooit heb gehad. Het is echt een team waarin iedereen een stap extra voor een ander wil zetten en waarin je na een heftige dag opgevangen en gecoacht wordt. Ik kan met elke vraag en twijfel bij hen terecht, de feedback is net als bij Daan opbouwend en eerlijk. Dus als je begint als zij-instromer zijn je collega's van levensbelang. Zonder hen zou mijn verhaal niet zo'n juichverhaal zijn. Dat weet ik echt wel.

Zou je een samenwerking met Daan aanraden en waarom?
Afgaand op bovenstaande zou ik zeggen: de vraag stellen, is die beantwoorden. Nou en of! Ik vind Daan een excellent bureau. Daarbovenop heeft Daan zich voor mij bewezen als een organisatie waar de menselijke maat op zo'n manier gehanteerd wordt, dat mijn belang boven hun commerciële belang uitgaat. Daan is elegant. Ik ben Daan daar buitengewoon dankbaar voor en heb daar naast het woord veiligheid het volgende woord voor: Daan heeft klasse. En in plaats van een disclaimer zou ik bij gebrek aan een beter woord met een claimer (is dat een woord?) willen eindigen. Ik ben me er als gezegd van bewust dat dit een juichverhaal is. Maar elk woord is gemeend want iedereen die mij kent weet dat ik superkritisch ben. Ik beveel Daan bij iedereen aan en ben dus uiterst tevreden.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Leerkracht Hans aan het woord
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Leerkracht Hans aan het woord
 • Algemeen

  Benut je vakantiedagen optimaal in 2024

  1707471804-Vakantiedagen2.webp | Leerkracht Hans aan het woord

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn