Loondoorbetaling na skiongeluk.jpg | Loondoorbetaling na ski-ongeluk

Informatiemanagement

Loondoorbetaling na ski-ongeluk

04-10-2018

Het wintersportseizoen is aangebroken. Het aloude gezegde luidt: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’. Mocht een werknemer geblesseerd terugkomen van vakantie dan kan dat voor meerdere partijen vervelend zijn.

De werkgever is in beginsel verplicht om het loon door te betalen gedurende periode(n) van ziekte. Er bestaan wettelijke uitsluitingsgronden, bijvoorbeeld wanneer de arbeidsongeschiktheid door opzet is veroorzaakt. Er is meer dan eens discussie over de uitleg van het opzetvereiste. De rechtspraak is in dit verband niet eenduidig. Desalniettemin wordt er wel ruimte geboden aan werkgevers om grenzen te stellen aan de bovenwettelijke loondoorbetalingsverplichting bij ziekte (Zaalvoetballer-arrest d.d. 2008). Risicovol gedrag van werknemer kan resulteren in een beperking van de bovenwettelijke suppletie. Bij deze beoordeling kunnen de maatstaven van redelijkheid en billijkheid een rol spelen. Het volledig uitsluiten van loondoorbetaling blijft delicaat vanwege de bewijslast.

Het verdient in ieder geval de sterke aanbeveling om de bepaling ten aanzien van arbeidsongeschiktheid in de arbeidsovereenkomst gedegen vast te leggen. Wees zorgvuldig en volledig bij het formuleren van onderhavige bepaling! Denk daarbij óók aan het regresrecht (schade verhalen op eventuele veroorzaker).

Geschreven door; Jurist arbeidsrecht & sociaal zekerheidsrecht, Cuchi Geelen, MAGloonservices, magloonservices.nl

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Geld; maar geen vakantie

  euro's-sparen-in-een-potje.jpg | Loondoorbetaling na ski-ongeluk
 • Werk

  Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal

  meisje-met-mobiele-telefoon--rode-lippenstift.jpg | Loondoorbetaling na ski-ongeluk
 • Zorg

  Ontmoetingshuisje Aafje

  ontmoetingshuisje-tafel-stoel-Daan.jpg | Loondoorbetaling na ski-ongeluk
×

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn

Favorieten vacatures