zorg-probleem-website.jpg | Personeelstekort of communicatieprobleem?

Zorg

Personeelstekort of communicatieprobleem?

22-05-2019

Kampt de zorg daadwerkelijk met een personeelstekort?
Ruim 230.000 Nederlanders hebben aangegeven dat ze graag in de zorg willen werken. Zij zijn daarvoor ook nog eens gekwalificeerd. Maar zij, worden nooit benaderd, bereikt of gevonden door werkgevers in de branche.

‘‘’De zorgsector heeft dan ook geen personeelstekort, maar een arbeidsmarktcommunicatieprobleem,’’’, concludeert Geert-Jan Waasdorp. ‘‘’De tekorten in de branche worden sterk overdreven. We zien zelfs dat er nog steeds zorgwerkgevers zijn die hun werving moeten staken, omdat ze te veel aanbod hebben,’’’.

vacatures in de zorgsectorIs er wel schaarste?
Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, deed recent samen met Compagnon onderzoek naar de schaarste in de zorg. Er kan vastgesteld worden dat voor de werkgevers in de zorg nog veel direct potentieel beschikbaar is.

In het afgelopen jaar stonden er voor de totale zorgsector zo’n 106.000 vacatures open. Daar stonden slechts zo’n 34.300 actieve baanzoekers tegenover. Daardoor kan de doelgroep als ‘zeer schaars’ worden beschouwd. Maar aan de andere kant is er ook veel goed nieuws. Zo zegt 68% van de mensen die momenteel al in de zorg werken dat ze afgelopen jaar ‘nooit’ benaderd zijn voor een andere baan. En dat terwijl 32% van de totale doelgroep zegt daar wél voor open te staan, terwijl ze nu dus niet benaderd worden. Dit komt overeen met zo’n 167.000 personen, die dus gekwalificeerd én benaderbaar zijn.

204.000 mensen willen best overstappen
Daarnaast zeggen 204.000 mensen die nu niet in de zorg werken dat ze best een overstap naar de sector willen maken. Van hen heeft zelfs al 22% een zorg gerelateerde opleiding afgerond. Van de huidige werklozen die zeggen aan de slag te willen in de zorg, heeft zelfs 69% een opleiding achter de rug die aan de zorg is gerelateerd. Daarnaast zijn er ook nog eens zo’n 10.200 zzp’ers die momenteel (willen) werken in de zorgsector, en aangeven best terug in loondienst te willen.

Al met al een groep van ruim 230.000 Nederlanders die nu al een zorg gerelateerde opleiding achter de rug heeft, maar nu niet wordt benaderd, bereikt of gevonden. En dat is dan zelfs nog buiten de eveneens grote groep gerekend, die geen zorgopleiding op zak heeft, maar toch aangeeft best in de sector te willen werken. En die dus via bij- en omscholing voor de zorg beschikbaar te maken is.

’Meer professionele aanpak kan veel schelen’
‘“Een meer professionele aanpak van recruitment kan in de zorgsector nog veel verschil maken,”’, concludeert Waasdorp dan ook. “Sommige geschikte kandidaten worden nooit benaderd door werkgevers. Andere kandidaten wordt het bijna onmogelijk gemaakt om te solliciteren. Goede arbeidsmarktcommunicatie en een goede behandeling van geïnteresseerde kandidaten kunnen zorgwerkgevers dan ook zeker helpen hun tekorten te lijf te gaan.”’

Laatste blogberichten

 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Personeelstekort of communicatieprobleem?
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Personeelstekort of communicatieprobleem?
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Personeelstekort of communicatieprobleem?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn