specialisatie-ruimtelijk-domein-q1-2018.jpg | Puzzelen met ruimte in de Greenport Aalsmeer

Ruimtelijk domein

Puzzelen met ruimte in de Greenport Aalsmeer

28-08-2018

Puzzelen met de ruimte. Voor Yorick Rens, projectsecretaris Ruimte voor Greenport Aalsmeer, is dit dagelijkse kost. En hij heeft genoeg te doen, want de opgave binnen de regio Aalsmeer is groot: 200 ha glas herstructureren en 340 ha glas saneren. Met maar een doel: het behoud van een vitale sierteeltsector in de regio Aalsmeer!

Yorick Rens werkt sinds eind vorig jaar als projectsecretaris Ruimte voor Greenport Aalsmeer. Met een hele grote uitdaging: aan de slag met de ruimtelijke opgave die er in de regio ligt. Daar wordt de jonge planoloog enthousiast van: “De ruilverkavelingsopgave in de greenport is voor planologen smullen!”

Na de Ruimtelijke Visie is in 2016 de Uitvoeringsagenda van Greenport Aalsmeer vastgesteld. Een van de acties daaruit was het uitvoeren van ondernemersverkenningen. Met deze verkenningen zijn 789 bedrijven onderzocht, waarvan er 326 persoonlijk geïnterviewd zijn; goed voor 80% van het glasareaal.

Via deze verkenningen weten we wat de bedrijfsplannen zijn van de glastuinbouwondernemers in de 6 greenport-gemeente: blijven, verplaatsen, uitbreiden of stoppen. We weten de wensen, nu moeten we met elkaar de puzzel gaan leggen.”

Schuifruimte

Om deze puzzel compleet te krijgen is de medewerking van grondeigenaren van heel groot belang. Op dit moment onderzoekt Greenport Aalsmeer samen met de zes greenport-gemeenten en de 2 betrokken provincies naar kansrijke herstructeringsgebieden op korte termijn. “Het is jammer dat er op dit moment gronden in de regio liggen waar niets mee gebeurd, terwijl er ondernemers zijn die springen om ruimte. Met elkaar kijken we waar de schuifruimte is, zodat er voor alle betrokkenen een zo goed mogelijk scenario uitrolt. Er wordt hier regionaal heel goed samengewerkt om tot een optimale ruimteverdeling te komen. Dat is uniek.

Unieke samenwerking

Om de herstructurering, modernisering en verduurzaming van de glastuinbouw in de regio Aalsmeer te stimuleren, werkt de greenport samen met Ontwikkelingsbedrijf HOT. “Vanuit de greenport doen wij de voorbereiding en ontwikkeling van businesscases voor specifieke herverkavelingsgebieden in de regio. HOT is verantwoordelijk voor de uitvoering en financiering.

Clustering

Voor de 31-jarige planoloog is de inzet het behoud van een vitale sierteeltsector in de regio Aalsmeer. Het is geweldig leuk om met de verschillende partijen in gesprek te gaan, met kaarten te spelen en te kijken hoe we beweging op gang kunnen brengen. Door glastuinbouwgebieden te clusteren, zijn investeringen in duurzame voorzieningen ook beter te organiseren en financieren, zoals de aanleg van een warmte en CO2-net of glasvezel en een goede logistieke ontsluiting. Zo maken we met elkaar de tuinbouw in de regio nog sterker.

Kijk voor meer informatie over de ondernemersverkenningen van Greenport Aalsmeer op www.greenportaalsmeer.nl

Wil jij net als Yorick werken in het Ruimtelijk Domein? Bekijk onze leukste vacatures.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Puzzelen met ruimte in de Greenport Aalsmeer
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Puzzelen met ruimte in de Greenport Aalsmeer
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Puzzelen met ruimte in de Greenport Aalsmeer

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn