bonama 2.jpg | Stichting Bonama

Algemeen

Stichting Bonama

07-08-2019

In Nederland kampen we al jaren met vergrijzing. We leven door de goede gezondheidszorg langer waardoor bejaardentehuizen over vol raken en niet de juiste of beste zorg wordt verleend. Niet alleen in Nederland kampen we met dit probleem. In het binnenland van Suriname doet een soortgelijk probleem zich voor.

Vergrijzing is in het binnenland van Suriname niet zozeer het probleem, maar het gebrek aan geschoold personeel en dun bevolkte en moeilijk bereikbare gebieden waarin de ouderen en zieken wonen. Hierdoor kan de juiste zorg vaak niet worden verleend. Om dit probleem tegen te gaan is het zorgproject van stichting Bonama opgezet. Dit project houdt in dat er basale gezondheidszorg wordt geleverd in twaalf dorpen. Hier wonen gezamenlijk 8.000 mensen en is gelegen in een deel van het gebied genaamd de Boven Suriname Rivier.

Het zorgproject
Het project is ontstaan uit een initiatief van diverse Thuiszorgorganisaties uit Nederland, die een sponsorbijdrage leveren aan het project. Het zorgproject bestaat al meer dan 15 jaar en is ontstaan door een gebrek aan zorg in de omgeving. In deze dorpen verlaten veel mannen en jongeren de dorpen om werk te zoeken in Paramaribo of Frans Guyana. Hierdoor blijven de vrouwen achter. Zij verzorgen de kinderen en ouderen en vertrekken zelf regelmatig naar de kostgrondjes waar ze hun groenten verbouwen. Deze vrouwen kunnen hierdoor vaak niet naar school.

Het zorgproject heeft, onder leiding van een Nederlandse verpleegkundige, veertig plaatselijke vrouwen opgeleid tot dorpsgezondheidswerker. Zij bezoeken de ouderen in de dorpen en ondersteunen hen bij de dagelijkse lichamelijke verzorging en huishoudelijke taken. Daarnaast zijn er door Bonama drie crèches opgericht in het gebied, waar vijftien medewerksters wonen. Sinds het oprichten van de crèches is er een grote toename in naar school gaande meisjes geconstateerd.

Om dit project te steunen draagt Daan zijn steentje bij door hen jaarlijks financieel te ondersteunen. Naast deze jaarlijkse financiële steun heeft Daan ook een boot gedoneerd. Zo kunnen ouderen en zieken in moeilijk bereikbare gebieden worden voorzien van de juiste medicijnen en ondersteund worden in de dagelijkse lichamelijke verzorging en huishoudelijke taken. Niet alleen de kwaliteit van de geleverde zorg wordt sterk verbeterd ook zorgt het project er voor dat meisjes weer naar school kunnen. Dit sluit naadloos aan bij ons geloof in uitmuntend werkgeverschap, niet alleen voor ons eigen personeel maar overal ter wereld.

Doet dit project jouw (zorg) hart sneller laten kloppen? Je kunt dit project zelf ook steunen door een mail te sturen. Of boek een gedeelte van jouw vakantie bij de prachtige Danpaati River Lodge. Deze lodge is gebouwd om economische activiteiten in het gebied op te zetten en met de opbrengsten het zorgproject te financieren. 

Laatste blogberichten

 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Stichting Bonama
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Stichting Bonama
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Stichting Bonama

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn