1649343294-Vriendenvandaan_kenjijnogiemand-vrienden_van_daan_ken_jij_nog_iemand.jpg | Functieprofiel Gedragswetenschapper

Gedragswetenschapper

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53827
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een Gedragswetenschapper

Een Gedragswetenschapper observeert en onderzoekt het gedrag van mensen met gedragsproblematiek en geeft advies aan andere hulpverleners voor specifieke gedragsproblematiek. Als je als gedragswetenschapper zelf direct met patiënten werkt, dan zijn je werkzaamheden vergelijkbaar met die van een orthopedagoog. Wanneer je als gedragswetenschapper een adviserende rol hebt, liggen de werkzaamheden meer in de theoretische onderzoekskant. In het algemeen ben je als Gedragswetenschapper degene die de eindverantwoordelijkheid draagt voor de behandeling van de cliënt. Je bent dan verantwoordelijk voor maken en zorgdragen van de uitvoering van het behandelplan.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53828
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53829
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een gedragswetenschapper

Component slug: text
bricksPageLayout: 53830
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als gedragswetenschapper?

Als gedragswetenschapper werk je in de sector Gezondheidszorg & Farmacie, waarbij de gezondheid van de mens centraal staat. Je bent vaak actief in de Jeugdzorg, waarbij het betrekken van ouders/voogden bij de behandeling essentieel is. Je adviseert ook andere hulpverleners van je cliënt over de specifieke gedragsproblematiek. Als gedragswetenschapper speel je een belangrijke rol bij het verbeteren van het welzijn van mensen, en ben je een expert in het adviseren en begeleiden van cliënten en hun omgeving.

Competenties

Als gedragswetenschapper ben je toegewijd aan het bereiken van verbetering en groei. Het kan een uitdagende taak zijn om het gedrag van jongeren, vooral jeugddelinquenten, te veranderen en een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is. Het vereist zorgvuldigheid en een doelgerichte aanpak om tot een succesvolle uitkomst te komen. Communicatie- en motivatievaardigheden zijn cruciaal voor een gedragswetenschapper om betrouwbaar en ondersteunend over te komen en mensen te stimuleren om hun gedrag te verbeteren. Hierbij is het wel belangrijk om niet te toegeeflijk te zijn en een evenwicht te vinden tussen warmte en strengheid om een wederzijdse samenwerking te bevorderen.

Component slug: text

Hoe wordt je een gedragswetenschapper?

Opleiding

Er is geen opleiding gedragswetenschapper. Om gedragswetenschapper te worden, kun je het beste kiezen voor een WO opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie. Na de bacheloropleiding van 3 jaar, kun je een masteropleiding Pedagogische Wetenschappen van 1 of 2 jaar volgen of een specialisatie binnen de psychologie. Bij de opleiding psychologie moet je in het tweede jaar een specialisatie kiezen die aansluit bij het beroep dat je wilt beoefenen. Als alternatief kun je kiezen voor de HBO opleiding Toegepaste Psychologie, die 4 jaar duurt. Het is belangrijk om te weten dat een WO opgeleide gedragswetenschapper meer verantwoordelijkheden heeft dan een HBO afgestudeerde psycholoog die als gedragswetenschapper werkt.

bricksPageLayout: 53831
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53832
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53833
Layout slug: 333333
Component slug: text

Doelgerichte aanpak

Als gedragswetenschapper ben je gericht op het identificeren van doelen en het ontwikkelen van strategieën om gedragsverandering te bewerkstelligen. Dit houdt in dat je nauwkeurig te werk gaat, met een duidelijke focus op het bereiken van meetbare resultaten. Je analyseert de specifieke behoeften en uitdagingen van individuen, zoals jongeren en jeugddelinquenten, en stelt doelgerichte interventies op om positieve verandering te bewerkstelligen. Door een systematische aanpak te hanteren, kun je effectief stappen ondernemen om gedragsproblemen aan te pakken en tot duurzame verbeteringen te komen.

Component slug: text

Communicatievaardigheden

Als gedragswetenschapper ben je bedreven in effectieve communicatie om verbinding te maken en samenwerking te bevorderen. Je hebt de capaciteit om empathisch te luisteren naar de zorgen en perspectieven van anderen, terwijl je tegelijkertijd duidelijk en overtuigend je eigen standpunten en strategieën communiceert. Door open en respectvolle communicatie te hanteren, creëer je een ondersteunende omgeving waarin mensen zich gehoord en begrepen voelen. Dit vergemakkelijkt het proces van gedragsverandering en bevordert positieve relaties tussen alle betrokkenen.

Component slug: text

Balans tussen warmte en strengheid

Als gedragswetenschapper streef je naar een evenwichtige benadering die warmte en strengheid combineert om een optimale ondersteuning te bieden bij gedragsverandering. Je bent empathisch en ondersteunend, waarbij je een veilige en vertrouwde omgeving creëert waarin individuen zich gesteund voelen om hun gedrag te verbeteren. Tegelijkertijd ben je vastberaden en assertief in het stellen van grenzen en het handhaven van consistentie, wat essentieel is voor het bevorderen van verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Door deze balans te handhaven, bevorder je respectvolle samenwerking en help je individuen hun volledige potentieel te bereiken.

bricksPageLayout: 53834
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53835
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53836
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een verzorgende IG?

De hoogte van het salaris van een gedragswetenschapper is afhankelijk van de afgeronde opleiding en het aantal jaren werkervaring. Een gedragswetenschapper die wo is opgeleid valt onder de cao ggz als je werkzaam bent in een zorginstelling. In deze cao zijn specifieke salarisschalen vastgesteld die gebaseerd zijn op functieniveau en ervaringsjaren. Naast het basissalaris kunnen er ook secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, zoals vakantiedagen, pensioenregelingen en eventuele extra's zoals een eindejaarsuitkering of een dertiende maand. De uiteindelijke hoogte van het salaris wordt dus bepaald door verschillende factoren en kan per individu en werkgever variëren.

bricksPageLayout: 53837
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53838
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze vacatures voor gedragswetenschapper

Of je nu gedreven bent door het begrijpen en begeleiden van individuen met diverse gedragsuitdagingen, het ondersteunen van gezinnen in hun ontwikkelingsreis, of het bijdragen aan beleidsvorming voor een betere gemeenschap: bij Daan hebben we de meest boeiende vacatures voor gedragswetenschappers! Met een breed scala aan mogelijkheden door heel Nederland, bij verschillende instellingen en organisaties, bieden wij jou de kans om jouw expertise te benutten en impact te maken waar het het meest nodig is.

Ben je klaar om jouw carrière in de gedragswetenschappen naar een hoger niveau te tillen? Bekijk dan onze vacatures voor gedragswetenschapper

bricksPageLayout: 53839
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53840
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53841
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53842
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53843
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte Gedragswetenschapper vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie
Component slug: none

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn