1670593665-Zorg-header (1).png | Functieprofiel Orthopedagoog

Orthopedagoog

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53227
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een orthopedagoog?

Als orthopedagoog ben je een specialist op het gebied van opvoeding en begeleiding van kinderen en volwassenen met mentale beperkingen of ontwikkelingsachterstanden. Deze problemen kunnen leiden tot opvoedings-, leer- en ontwikkelingsachterstanden. Als orthopedagoog speel je een belangrijke rol in het oplossen van deze problemen, niet alleen door de direct betrokkenen te begeleiden, maar ook door indirect betrokkenen zoals leerkrachten te ondersteunen. Een orthopedagoog voert psychologisch onderzoek uit bij kinderen van 0 tot 21 jaar om gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblemen en -stoornissen vast te stellen en te behandelen. Daarnaast kan het voorkomen dat je te maken krijgt met complexe opvoedingssituaties zoals verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Als je op zoek bent naar professionele hulp voor een kind of volwassene met ontwikkelingsproblemen, leer- of opvoedingsachterstanden, dan kan een orthopedagoog uitkomst bieden. Een orthopedagoog heeft de kennis en ervaring om op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij de individuele behoeften van de persoon in kwestie.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53228
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53229
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een orthopedagoog

Component slug: text
bricksPageLayout: 53230
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als orthopedagoog?

Als orthopedagoog kun je bij veel verschillende instellingen werken. Je bent vooral actief in voorlichting, behandeling, advisering, beleidsontwikkeling en analyse. Hieronder een opsomming van de instellingen waar je een baan zou kunnen vinden:

  • Onderwijsbegeleiding
  • Speciaal onderwijs
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Kinderafdeling van een ziekenhuis
  • Jeugdhulpverlening
  • Kinderbescherming
  • Reclassering
Component slug: text

Hoe wordt je een orthopedagoog?

Opleiding

Als je een carrière als orthopedagoog ambieert, dan moet je een universitaire Master opleiding volgen. Dit begint met een driejarige Bachelor opleiding in Pedagogiek. Daarna kun je de één- of tweejarige Master in Orthopedagogiek volgen. Om toegelaten te worden tot de Bachelor opleiding Pedagogiek heb je een VWO-diploma nodig of een HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening opleiding. Het behalen van deze opleidingen is een essentiële stap om als professionele orthopedagoog aan de slag te gaan en de benodigde kennis en vaardigheden te verwerven om mensen met mentale beperkingen of ontwikkelingsachterstanden te helpen. Met de juiste opleiding en ervaring kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij en een verschil maken in het leven van anderen.

bricksPageLayout: 53231
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53232
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53233
Layout slug: 333333
Component slug: text

Observatie- en analytische vaardigheden 

Als orthopedagoog dien je te beschikken over scherpe observatie- en analytische vaardigheden. Dit stelt je in staat om gedrag, emoties en ontwikkelingsbehoeften van individuen nauwkeurig te interpreteren. Door observatiesystemen te gebruiken en informatie te analyseren, kun je diepgaande inzichten verwerven die essentieel zijn voor het bieden van gepaste interventies en ondersteuning.

Component slug: text

Empathie en geduld 

Een sterke inlevingsvermogen, luistervaardigheid en geduld zijn cruciaal voor een orthopedagoog. Het vermogen om zich te verplaatsen in de ervaringen en emoties van anderen stelt je in staat om op een dieper niveau contact te maken en effectief te communiceren. Geduld stelt je in staat om de nodige tijd te nemen om verbinding te maken en om langdurige veranderingen te bevorderen, zelfs in uitdagende situaties.

Component slug: text

Communicatieve overtuigingskracht 

Als orthopedagoog moet je in staat zijn om anderen te overtuigen en te motiveren om veranderingen aan te brengen. Dit vereist effectieve communicatievaardigheden en het vermogen om vertrouwen op te bouwen. Door middel van heldere en empathische communicatie kun je cliënten en hun familieleden begeleiden bij het begrijpen van complexe situaties en bij het omarmen van veranderingen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling.

bricksPageLayout: 53234
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53235
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53236
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een orthopedagoog?

Het salaris van een orthopedagoog is afhankelijk van de voltooide opleiding en het aantal jaren werkervaring. Voor orthopedagogen in loondienst is het salaris gebaseerd op de CAO schalen. Afhankelijk van je verantwoordelijkheden binnen de functie, zul je ingedeeld worden in de salarisschaal 60 of 65. De hoogte van het salaris kan dus variëren, maar het is goed om te weten dat orthopedagogen een concurrerend salaris ontvangen dat recht doet aan hun waardevolle werk. Naarmate je meer ervaring opdoet in het veld, kun je doorgroeien naar hogere salarisschalen en mogelijk zelfs leidinggevende functies bekleden. Dit maakt het beroep van orthopedagoog een interessante en uitdagende carrièrekeuze voor mensen die graag anderen helpen en een verschil willen maken in de samenleving.

bricksPageLayout: 53237
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53238
Layout slug: full-width
Component slug: text

Orthopedagoog vacatures

Of je nu geïnteresseerd bent in het begeleiden van kinderen met ontwikkelingsstoornissen, het bieden van ondersteuning aan jongeren met gedragsproblemen, of het adviseren van ouders en scholen, er zijn diverse uitdagende vacatures beschikbaar voor orthopedagogen. Als orthopedagoog krijg je de kans om je expertise toe te passen in een dynamische omgeving en een positieve impact te hebben op het leven van anderen. Er worden gepassioneerde professionals gezocht die zich willen inzetten voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren. Of je nu net bent afgestudeerd of al jarenlange ervaring hebt, er zijn mogelijkheden om je carrière verder te ontwikkelen en te groeien binnen een ondersteunende en stimulerende werkomgeving. Bekijk de vacatures en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het creëren van een betere toekomst voor de jeugd. Bekijk al onze orthopedagoog vacatures

bricksPageLayout: 53239
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53240
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53241
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53242
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53243
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte Orthopedagoog vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn