1683030316-14.jpg | Functieprofiel Social Worker

Social Worker

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53758
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een social worker?

Een social worker heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden, afhankelijk van de setting waarin zij werkt en de behoeften van hun cliënten. Over het algemeen richt een social worker zich op het verbeteren van het welzijn en de levenskwaliteit van individuen, gezinnen, groepen en gemeenschappen.

Enkele voorbeelden van wat een social worker doet zijn:

 • Het bieden van emotionele ondersteuning, begeleiding en advies aan cliënten die te maken hebben met diverse maatschappelijke kwesties zoals armoede, ziekte, verslaving, mishandeling en discriminatie.
 • Het ontwikkelen en implementeren van plannen om cliënten te helpen bij het bereiken van hun doelen en het verbeteren van hun situatie.
 • Het coördineren van zorg en het werken samen met andere professionals, zoals artsen, psychologen, leraren en maatschappelijk werkers, om de beste zorg mogelijk te bieden voor cliënten.
 • Het uitvoeren van casemanagement taken, zoals het bijhouden van dossiers, het rapporteren van voortgang en het maken van afspraken.
 • Het pleiten voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten en het werken aan het bevorderen van sociale verandering.

Kortom, social workers zijn professionals die zich richten op het verbeteren van het leven van mensen die hulp nodig hebben bij het omgaan met diverse problemen en uitdagingen in hun leven.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53759
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53760
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een social worker

Component slug: text
bricksPageLayout: 53761
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als social worker?

Social workers kunnen in verschillende instellingen werken, afhankelijk van hun specialisatie en interessegebied. Enkele voorbeelden van waar een social worker kan werken zijn:

 • Ziekenhuizen: Social workers kunnen werkzaam zijn in ziekenhuizen om patiënten te helpen bij het omgaan met hun ziekte en het bieden van emotionele ondersteuning. Ze kunnen ook helpen bij het coördineren van de zorg na ontslag uit het ziekenhuis.
 • Scholen: Social workers kunnen werken op scholen om leerlingen en gezinnen te helpen bij het omgaan met diverse uitdagingen, zoals leerproblemen, gedragsproblemen, mishandeling en het bieden van hulp bij thuissituaties.
 • Overheidsinstanties: Social workers kunnen werken voor overheidsinstanties, zoals de gemeente of het UWV, om mensen te helpen bij het aanvragen van sociale voorzieningen en het bieden van ondersteuning bij het vinden van werk of huisvesting.
 • Non-profitorganisaties: Social workers kunnen werken voor non-profitorganisaties die zich richten op specifieke doelgroepen, zoals daklozen, verslaafden, vluchtelingen of mensen met een handicap. Ze kunnen helpen bij het bieden van ondersteuning, advies en begeleiding.
 • Privépraktijken: Social workers kunnen ook een eigen praktijk starten en cliënten behandelen in een privéomgeving.

Kortom, social workers kunnen in een breed scala aan instellingen werken om mensen te helpen bij het omgaan met levensuitdagingen en het verbeteren van hun welzijn en levenskwaliteit.

Component slug: text

Hoe wordt je een social worker?

Opleiding

Om een social worker te worden, dien je meestal een bacheloropleiding in de sociale wetenschappen of het sociaal werk te volgen. Na het behalen van je diploma kun je ervoor kiezen om door te gaan met een masteropleiding in het sociaal werk of een gerelateerd vakgebied.

De opleiding kan verschillen per land en regio, maar over het algemeen bestaat de opleiding uit zowel theoretische als praktische training. Je leert over diverse onderwerpen zoals psychologie, sociologie, kinderbescherming, maatschappelijk werk theorieën, counseling, ethiek en communicatieve vaardigheden.

Tijdens je opleiding kun je ook stage lopen bij maatschappelijke organisaties of non-profitorganisaties om praktijkervaring op te doen en je vaardigheden te ontwikkelen. Dit biedt je ook de kans om te netwerken met professionals in het veld en mogelijkheden te vinden voor een loopbaan in het sociaal werk.

Na het afronden van je opleiding kun je verschillende certificeringen en licenties verkrijgen, afhankelijk van de eisen van je land of regio. Het is ook belangrijk om door te blijven leren en je kennis en vaardigheden up-to-date te houden door middel van bijscholingscursussen en trainingen.

bricksPageLayout: 53762
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53763
Layout slug: 13-23
Component slug: none
Component slug: text
Specialisaties social worker

Social workers kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden, afhankelijk van hun interesses en carrièredoelen. Enkele voorbeelden van specialisaties binnen het sociale werk zijn:

 • Maatschappelijk werk: Dit is een brede specialisatie waarbij social workers werken met individuen, gezinnen en gemeenschappen om hen te helpen bij het omgaan met diverse uitdagingen, zoals armoede, ziekte, verslaving, mishandeling en discriminatie.
 • Gezondheidszorg: Social workers die zich richten op de gezondheidszorg werken samen met patiënten en hun families om hen te helpen bij het omgaan met ziekten en aandoeningen. Zij bieden emotionele ondersteuning, begeleiding en praktische hulp bij het navigeren door het zorgsysteem.
 • Kinderbescherming: Social workers die zich specialiseren in kinderbescherming werken met kinderen en gezinnen om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn en een gezonde ontwikkeling doormaken. Ze evalueren risico's en zorgen voor de juiste interventies om kinderen te beschermen.
 • Ouderenwerk: Social workers die zich richten op ouderenwerk bieden ondersteuning aan ouderen en hun families bij het omgaan met de uitdagingen van het ouder worden. Zij helpen bij het coördineren van zorg en het bieden van praktische hulp bij dagelijkse taken.
 • Verslavingszorg: Social workers die zich richten op verslavingszorg werken met mensen die kampen met verslavingen. Zij bieden ondersteuning, counseling en begeleiding bij het omgaan met verslaving en het herstellen van hun leven.
bricksPageLayout: 53764
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53765
Layout slug: 333333
Component slug: text

Communicatievaardigheden

Social workers moeten helder en effectief kunnen communiceren met cliënten, families en collega's. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatie. Door duidelijk te communiceren, kunnen ze de behoeften van hun cliënten beter begrijpen en hen voorzien van relevante informatie en ondersteuning. Bovendien vergemakkelijkt heldere communicatie de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waardoor er een meer samenhangende en effectieve aanpak van problemen mogelijk is.

Component slug: text

Empathie

Empathie is essentieel voor social workers omdat het hen in staat stelt om zich in te leven in de emoties en ervaringen van hun cliënten. Door empathisch te zijn, kunnen ze een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin cliënten zich gehoord en begrepen voelen. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en bevordert een betere samenwerking tussen de social worker en de cliënt bij het vinden van oplossingen voor hun problemen.

Component slug: text

Kritisch denken

Social workers moeten in staat zijn om informatie te verzamelen, analyseren en interpreteren om effectieve oplossingen te bieden voor de problemen van hun cliënten. Door kritisch te denken kunnen ze complexe situaties begrijpen en evalueren, waardoor ze passende interventies kunnen ontwikkelen. Kritisch denken stelt social workers ook in staat om hun aanpak aan te passen aan de specifieke behoeften van elke cliënt en om de impact van hun interventies te evalueren en bij te sturen indien nodig.

bricksPageLayout: 53766
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53767
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53768
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een social worker?

Het salaris van een social worker varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, specialisatie, werkgever, regio en het type dienstverband. Over het algemeen verdienen social workers een gemiddeld salaris dat vergelijkbaar is met andere beroepen in de sociale sector.

In Nederland verdient een startende social worker ongeveer tussen de €2.400 en €2.800 bruto per maand, terwijl een ervaren professional tussen de €3.200 en €4.000 bruto per maand kan verdienen. Het exacte salaris hangt ook af van de organisatie waarvoor je werkt en de regio waarin je woont.

Component slug: none
bricksPageLayout: 53769
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53770
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze social worker vacatures

Ontdek de meest uitdagende kansen in het sociaal werk bij Daan! Of je nu een passie hebt voor het ondersteunen van gezinnen, het begeleiden van jongeren in hun ontwikkeling, of het bieden van hulp aan kwetsbare groepen, bij Daan vind je de meest aantrekkelijke vacatures voor social workers! Wij bieden een breed scala aan mogelijkheden door heel Nederland, bij verschillende instellingen en organisaties. Ben je klaar om jouw carrière in het sociaal werk naar een hoger niveau te tillen? Bekijk dan nu al onze vacatures voor social workers en vind de perfecte match voor jouw talenten en passies.

bricksPageLayout: 53771
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53772
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53773
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53774
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53775
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte social worker vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie
Component slug: none

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn