1647441148-Zorgcampagne_werken_in_de_zorg_daan_werkenbijdaan_zorg.jpg | Functieprofiel Thuiszorg

Thuiszorg

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53034
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een thuiszorg?

Thuiszorg is de zorg die verleend wordt aan mensen die thuis wonen, maar die door ziekte, handicap of ouderdom niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het wassen en aankleden, maar ook uit verpleegkundige zorg, zoals het toedienen van medicijnen of het verzorgen van wonden. Thuiszorg kan geleverd worden door professionele zorgverleners, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook door familieleden of mantelzorgers. Het doel van thuiszorg is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en hen te ondersteunen in hun dagelijkse leven.


Iemand die in de thuiszorg werkt, kan verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van zijn of haar functie en opleidingsniveau. Hier zijn enkele voorbeelden van taken die een zorgverlener in de thuiszorg kan uitvoeren:

 • Persoonlijke verzorging: helpen bij het wassen, aankleden, toiletgang en andere dagelijkse activiteiten.
 • Verpleegkundige zorg: wondverzorging, toedienen van medicijnen, verzorgen van katheters en andere verpleegtechnische handelingen.
 • Begeleiding: stimuleren van zelfredzaamheid, ondersteunen bij sociale activiteiten en begeleiden naar afspraken bij de dokter of fysiotherapeut.
 • Huishoudelijke taken: schoonmaken, boodschappen doen, koken en andere huishoudelijke taken uitvoeren.
 • Overleggen met andere zorgverleners: rapporteren aan huisarts, fysiotherapeut of andere zorgprofessionals om de zorg af te stemmen.

Het doel van de thuiszorg is om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven en hen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53035
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53036
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een thuiszorg medewerker

Component slug: text
bricksPageLayout: 53037
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als thuiszorg medewerker?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken in de thuiszorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als helpende, verzorgende IG of verpleegkundige. Een helpende ondersteunt cliënten bij hun persoonlijke verzorging en doet licht huishoudelijk werk. Een verzorgende IG biedt naast persoonlijke verzorging ook eenvoudige verpleegkundige zorg, zoals het toedienen van medicijnen. Een verpleegkundige is opgeleid om verpleegkundige zorg te bieden, zoals het verzorgen van wonden en het toedienen van injecties.

Het werken in de thuiszorg kan erg afwisselend zijn en geen dag is hetzelfde. Je komt bij mensen thuis en helpt hen bij hun dagelijkse activiteiten. Hierdoor bouw je een band op met de cliënten en kun je echt iets betekenen voor hen. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren naar de wensen en behoeften van de cliënt en hierop kunt inspelen. Ook moet je flexibel zijn en kunnen werken in een zelfstandige omgeving.

Component slug: text

Hoe wordt je een thuiszorg medewerker?

Opleiding

Om te kunnen werken in de thuiszorg zijn er verschillende opleidingen en kwalificaties nodig, afhankelijk van de functie die je wilt vervullen. Hier zijn enkele voorbeelden van opleidingsniveaus en functies in de thuiszorg:

 1. Helpende: een opleiding op MBO-niveau 2. Een helpende assisteert bij de persoonlijke verzorging van cliënten, doet licht huishoudelijk werk en ondersteunt bij activiteiten.
 2. Verzorgende IG: een opleiding op MBO-niveau 3. Een verzorgende biedt persoonlijke verzorging en eenvoudige verpleegkundige zorg aan cliënten.
 3. Verpleegkundige: een opleiding op MBO-niveau 4 of HBO-niveau. Een verpleegkundige verleent verpleegkundige zorg aan cliënten, zoals het toedienen van medicijnen en wondverzorging.
 4. Casemanager dementie: een HBO-opleiding. Een casemanager biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het is belangrijk dat zorgverleners in de thuiszorg beschikken over de juiste kwalificaties en competenties om cliënten op een goede manier te kunnen ondersteunen.

bricksPageLayout: 53038
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53039
Layout slug: 13-23
Component slug: none
Component slug: text

Specialisaties thuiszorg

Binnen de thuiszorg zijn er verschillende specialisaties waarin zorgverleners zich kunnen verdiepen. Hier zijn enkele voorbeelden van specialisaties binnen de thuiszorg:

 1. Palliatieve zorg: dit is zorgverlening aan mensen in de laatste fase van hun leven. Het doel is om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en het lijden te verminderen.
 2. Dementie zorg: deze specialisatie richt zich op de zorg voor mensen met dementie. Het is belangrijk om deze mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten en om hun veiligheid te waarborgen.
 3. Kindzorg: dit is zorgverlening aan kinderen die langdurig ziek zijn of een beperking hebben. De zorg kan bestaan uit verpleegkundige handelingen, maar ook uit begeleiding van het gezin.
 4. Psychosociale zorg: deze specialisatie richt zich op het ondersteunen van mensen met psychische of sociale problemen. Het doel is om hen te helpen omgaan met hun problemen en weer grip te krijgen op hun leven.

Door je te specialiseren in een bepaalde vorm van zorgverlening, kun je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en expert worden op dat gebied. Dit kan leiden tot meer uitdaging en voldoening in je werk als zorgverlener.

bricksPageLayout: 53040
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53041
Layout slug: 333333
Component slug: text

Empathie

Het vermogen om de gevoelens en behoeften van cliënten te begrijpen en hier respectvol op te reageren. Dit omvat het tonen van begrip en medeleven voor de situatie van de cliënt, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en het leveren van gepaste zorg. Empathie stelt thuiszorgmedewerkers in staat om een ondersteunende en zorgzame relatie met de cliënt op te bouwen, waarbij ze zich kunnen inleven in de uitdagingen waarmee de cliënt geconfronteerd wordt. Door empathisch te zijn, kunnen zorgverleners een veilige en geruststellende omgeving creëren waarin cliënten zich gehoord en begrepen voelen. Dit draagt bij aan het bevorderen van de geestelijke en emotionele gezondheid van de cliënt, naast het verbeteren van de algehele kwaliteit van de zorg ervaring.

Component slug: text

Zelfstandigheid

De capaciteit om zelfstandig te werken binnen de vastgestelde richtlijnen en protocollen van de thuiszorg. Dit houdt in dat je in staat bent om beslissingen te nemen en acties te ondernemen die de kwaliteit van zorg bevorderen, zonder voortdurend toezicht. Thuiszorgmedewerkers moeten vertrouwen hebben in hun eigen oordeel en bekwaamheid om effectief te handelen in verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens het verlenen van zorg aan cliënten. Zelfstandigheid stelt hen in staat om snel en doelgericht te reageren op de behoeften van de cliënt, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en zorgen voor continuïteit in de zorg.

Component slug: text

Communicatieve vaardigheden

Het vermogen om duidelijk te communiceren met cliënten, hun families en andere zorgverleners. Dit omvat effectief luisteren naar de wensen en behoeften van de cliënt, maar ook het helder overbrengen van informatie en het stellen van gerichte vragen om de zorg af te stemmen op de individuele behoeften. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor het opbouwen en onderhouden van een vertrouwensrelatie met de cliënt en hun families. Thuiszorgmedewerkers moeten in staat zijn om complexe medische informatie op een begrijpelijke manier over te brengen en om empathisch en respectvol te communiceren, zelfs in uitdagende situaties. Effectieve communicatie draagt bij aan een positieve zorgervaring voor de cliënt en bevordert een samenwerkingsgerichte benadering binnen het zorgteam.

bricksPageLayout: 53042
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53043
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53044
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een thuiszorg medewerker?

Het salaris van iemand die werkt in de thuiszorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het functieniveau, het aantal uren dat wordt gewerkt en de werkervaring. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het functieniveau, hoe hoger het salaris. Hier zijn enkele voorbeelden van salarissen in de thuiszorg:

 • Helpende: het startsalaris ligt tussen de €1.700,- en €2.100,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
 • Verzorgende IG: het startsalaris ligt tussen de €1.800,- en €2.400,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
 • Verpleegkundige: het startsalaris ligt tussen de €2.200,- en €3.200,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Let op: deze bedragen zijn slechts indicaties en kunnen verschillen per werkgever en individuele situatie. Het is ook belangrijk om te weten dat in de thuiszorg vaak onregelmatige diensten worden gedraaid, wat kan leiden tot extra toeslagen en een hoger salaris.

Component slug: none
bricksPageLayout: 53045
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53046
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze vacatures voor een thuiszorg medewerker

Ontdek de mogelijkheden als thuiszorg medewerker, waar je een waardevolle impact kunt hebben op mensenlevens. Deze rol biedt de kans om zorg te verlenen aan mensen in hun eigen huis, met taken variërend van persoonlijke verzorging tot emotionele ondersteuning. Belangrijke eigenschappen zijn empathie, communicatieve vaardigheden en flexibiliteit. Bij ons krijg je training en ondersteuning om te groeien in deze rol, ongeacht je ervaring. We zoeken gemotiveerde individuen met diverse achtergronden om ons team te versterken. Bekijk onze vacatures en maak deel uit van ons toegewijde team, waar elke dag de kans biedt om het verschil te maken in de levens van anderen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk direct al onze thuiszorg vacatures

bricksPageLayout: 53047
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53048
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53049
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53050
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53051
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte Thuiszorg vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie
Component slug: none

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn