dfggfdgfdg.png | Functieprofiel Wmo consulent

Wmo consulent

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 21932
Layout slug: 23-13
Component slug: text

 

Wat doet een Wmo consulent?

Als Wmo consulent werk je bij een gemeente en voer je verschillende taken uit. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo is ontstaan zodat gemeenten mensen ondersteuning kunnen bieden, als ze dit nodig hebben. Het doel is hierbij om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Mensen die in de gemeente wonen vragen Wmo-ondersteuning aan en die aanvragen komen bij jou terecht.


In jouw takenpakket valt onder andere het houden van intakegesprekken en doen van huisbezoeken. Daardoor breng je de hulpvraag in kaart van de zorgbehoevende burgers. Je wordt als Wmo consulent vanuit de gemeente ingezet. Tijdens de huisbezoeken achterhaal je zorgvraag van de cliënt. Na afloop stel je daarvan een rapport op die wordt gedeeld met verschillende hulporganisaties die de hulptaken uit gaan voeren. 
 

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 21933
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 21934
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een Wmo consulent

bricksPageLayout: 21935
Layout slug: 5050
Component slug: text

Wmo consulent

Werkgebied

Een Wmo consulent is in principe altijd in dienst bij een gemeente. Je valt dan onder het sociaal domein. Omdat de intakegesprekken met de cliënten bij hen thuis plaatsvindt, is jouw werkplek wel heel divers. Je bent altijd onderweg. Je administratie kun je dan bijvoorbeeld wel op kantoor of thuis doen. 

Wmo traineeship

Daanschool

Heb je een relevant hbo- of wo-diploma richting bijvoorbeeld Toegepaste Psychologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Fysiotherapie of Ergotherapie en wil je graag Wmo consulent worden? Bekijk dan onze Daan traineeship Wmo consulent. Tijdens ons traineeship leer je hoe je een consulent voor de WMO kunt zijn. Je leert hoe je vragen van klanten goed kunt beoordelen en afhandelen. Dit houdt in dat je leert hoe je met klanten praat, hun persoonlijke situatie onderzoekt en aanbevelingen doet. Ook leer je hoe je de medisch/psychologische situatie van de cliënt kunt beoordelen en interpreteren om te bepalen welke aanvullende voorzieningen nodig zijn. 

Je start eerst met een opleidingstraject van 3 maanden. De eerste 2 weken volg je een intensieve theoretische training gecombineerd met praktijkoefeningen. Na de theorie ga je aan de slag in de praktijk en loop je voor een periode van 8 tot 10 weken stage bij een van onze cliënten. Vervolgens word je ingezet als Wmo-consulent in opleiding. 

Component slug: text

Hoe wordt je Wmo consulent?

Opleiding

Er zijn verschillende manieren om Wmo consulent te worden. Er wordt eigenlijk altijd gevraagd naar een vooropleiding op hbo-niveau. Hierbij zijn opleidingen social work, fysiotherapie, ergotherapie of andere opleidingen in de zorghoek relevant. Je moet namelijk in staat zijn om ziektebeelden te herkennen. Je kunt je laten omscholen tot Wmo consulent, maar het is vooral belangrijk dat je wat praktijkervaring opdoet. Zo kun je bijvoorbeeld ook eerst aan de slag gaan als Wmo administratief medewerker, waarbij je leert werken met de systemen en in contact komt met casussen die Wmo consulenten behandelen. 

Om een opleiding social work of ergotherapie te volgen zijn er toelatingseisen. Je moet in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma (waarbij het profiel niet uitmaakt) of een mbo niveau 4 diploma. Afhankelijk van wat de hogeschool aanbiedt is het ook mogelijk om deze opleiding in deeltijd te doen. 
Om een opleiding fysiotherapie te volgen zijn er toelatingseisen. Je moet in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma (waarbij het profiel niet uitmaakt) of een mbo niveau 4 diploma. Als je vanuit het mbo komt is het in je voordeel om een vooropleiding te hebben gehad in bijvoorbeeld verpleegkundige of doktersassistent. Afhankelijk van wat de hogeschool aanbiedt is het ook mogelijk om deze opleiding in deeltijd te doen. 

bricksPageLayout: 21936
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21937
Layout slug: 13-23
Component slug: none
Component slug: text

Competenties Wmo consulent

Als Wmo consulent moet je verschillende competenties hebben. Je moet doortastend kunnen zijn, waarbij je door durft te vragen en de vraag achter de vraag weet te achterhalen. Soms is namelijk het niet meteen duidelijk wat de cliënt nodig heeft. Het is belangrijk dat je in staat bent om binnen de budgetten die je hebt te besteden, de cliënt te kunnen bieden wat diegene nodig heeft. Hier komt soms ook wat creativiteit en flexibiliteit bij kijken. Sommige cliënten hebben echt maatwerk nodig. Ook is het belangrijk dat je over empathisch vermogen beschikt.  

bricksPageLayout: 21938
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21939
Layout slug: 333333
Component slug: text

Besluitvaardigheid

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een succesvolle Wmo consulent is dan het vermogen om weloverwogen beslissingen te nemen. Je moet beslissingen kunnen nemen op basis van de informatie die je hebt uitgevraagd. Bovendien moet je deze beslissingen kunnen verantwoorden tegenover je cliënt en andere belanghebbenden. Wie in staat is om zelfverzekerd en effectief beslissingen te nemen, heeft meer kans van slagen als WMO-consulent.

Component slug: text

Luistervaardigheid

Luisteren is een belangrijke vaardigheid in veel verschillende beroepen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die als Wmo consultant werken. In een adviserende functie is het van essentieel belang om goed naar je cliënten te luisteren om hun behoeften goed te kunnen begrijpen. Je moet cliënten dan ook een veilige gespreksomgeving bieden.

Component slug: text

Empatisch vermogen

Als WMO-consulent moet je je ook kunnen inleven in je cliënten om hun behoeften echt te begrijpen. Dit vermogen om de wereld te zien vanuit het perspectief van een ander is essentieel om de best mogelijke adviezen en hulp te kunnen bieden. Zonder empatisch vermogen kan het zijn dat je de behoefte van je cliënt niet begrijpt, waardoor het moeilijk wordt om nuttige inzichten of begeleiding te bieden. Uiteindelijk is empathie wat je als WMO-consultant in staat stelt om verbinding te maken met je cliënten en hen de juiste hulp te bieden. 

bricksPageLayout: 21940
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21941
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21942
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een Wmo consulent?

Als Wmo consulent val je onder de cao gemeenten. Daarbij kom je eigenlijk altijd terecht in schaal 9. In deze salarisschaal zitten verschillende treden, waarbij je salaris groeit naarmate je een trede omhoog gaat. Gemiddeld verdienen Wmo consulenten tussen de € 2.500 en € 4.000,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. 

Component slug: none
bricksPageLayout: 21943
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21944
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze vacatures voor Wmo consulent

Heb jij interesse in een baan als Wmo consulent? Bij Daan kun je terecht voor de leukste vacatures voor Wmo consulenten! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een Wmo consulent in omgeving Veenendaal, een Wmo consulent in Assen en een Wmo consulent in Almere. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste Wmo consulent vacatures! Staat jouw droomfunctie er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op. Bekijk direct al onze vacatures binnen het sociale domein

bricksPageLayout: 21946
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 21947
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21948
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21949
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 21950
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte vacature voor Wmo consulent gevonden?

Doe een open sollicitatie
Component slug: none

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn