Vrouw-verstopt-achter-boek-1.jpg | Ben jij voorbereid op de toekomst?

Algemeen

Ben jij voorbereid op de toekomst?

27-05-2020

De meeste belangrijke vaardigheden in de toekomst

Dankzij de robotisering en de komst van kunstmatige intelligentie kan er steeds meer mensenwerk door machines gedaan worden. Hierdoor zullen er beroepen gaan verdwijnen, maar zal het werk bij bestaande beroepen ook steeds meer gaan veranderen. Tegelijkertijd zullen er als gevolg van digitalisering en robotisering ook nieuwe beroepen ontstaan. Met welke vaardigheden ben je dan het beste voorbereid op de toekomst?

Om een toekomstbestendige carrière op te bouwen, zijn vaardigheden die computers en robots niet goed kunnen het handigst. Denk aan competenties als creativiteit, kritisch denken en people management; de soft skills worden steeds belangrijker. We hebben de 6 belangrijkste competenties op een rijtje gezet.  

1. Klantgerichtheid
Kritische ouders, veeleisende consumenten en patiënten: dat vraagt om een vriendelijke, geduldige, maar vooral klantgerichte houding van werknemers om klanten tevreden te houden. In steeds meer beroepen hebben werknemers met klanten te maken. De taxiwereld is hier een goed voorbeeld van. Vroeger moest je een taxivergunning hebben en de wegenkaart uit je hoofd kennen. Nu kan iedereen taxichauffeur worden en heb je een navigatiesysteem dat laat zien hoe je moet rijden. Via een platform als Uber krijg je de meeste klanten wanneer je hoog scoort op klantvriendelijkheid. Dit geldt ook voor andere platforms zoals Airbnb of Marktplaats. Een slechte beoordeling betekent minder omzet en minder werk.

2. Samenwerkend vermogen
In de zorg en het onderwijs zal er voorlopig genoeg vraag zijn naar mensen die andere mensen kunnen helpen of verzorgen. Maar in andere vakgebieden wordt het samenwerken steeds belangrijker. Veel werk wordt steeds specialistischer en vaak ook internationaler. Al die specialistische kennis moet uiteindelijk samenkomen in een eindproduct of-dienst. Je moet bijvoorbeeld overleggen met mensen met een totaal andere opleiding en manier van werken en denken. Om goed te kunnen samenwerken heb je oog voor de wensen en belangen van anderen en kun je je inleven in iemands situatie en gevoelens. Dit vraagt om sociale vaardigheden en empathie.

3. Zelfredzaamheid
Er zijn steeds meer mensen die voor zichzelf werken of (noodgedwongen) van baan veranderen. Dit is aan de ene kant best bedreigend en geeft onzekerheid. Aan de andere kant biedt het ook kansen en mogelijkheden. Het betekent dat je moet leren omgaan met verandering en goed moet weten wat je kunt, wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je jezelf kunt verbeteren. Dat vraagt om zelfstandigheid, een positief en reëel zelfbeeld en durf om te veranderen en te blijven ontwikkelen.

4. Analytisch vermogen
Alles wordt digitaal. Er zijn nog maar weinig beroepen waar mensen niet werken met computers, tablets of andere mobiele apparaten. Het wordt dan ook steeds belangrijker om data te leren begrijpen en analyseren. Dit worden de digitale vaardigheden genoemd. Je hoeft niet per se te kunnen programmeren, maar je moet bijvoorbeeld wel een beeld hebben van de werking van een robot of hoe data worden verwerkt en vastgelegd. Dat zorgt ervoor dat je onafhankelijk blijft en beter in staat bent om de juiste keuzes te maken.

5. Gedrevenheid
Tegenwoordig veranderen mensen vaker van werkgever of ze werken als zelfstandige. Daarvoor is een andere en veel ambitieuzere houding nodig. Organisaties bestaan korter of moeten vaak veranderen om te kunnen overleven. Dat betekent dat werknemers continue moeten aantonen dat ze relevant zijn. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die werken als zelfstandige. Als je niet werkt, verdien je niets. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende opdrachten hebt en kunt overleven in tijden van crisis. Om blijvend in je onderhoud te voorzien moet je dus over een bepaalde gedrevenheid beschikken.

6. Creativiteit
Hoe meer creativiteit een functie vraagt, hoe groter de kans dat deze functie niet bedreigd wordt door robotisering. Met creativiteit wordt ook bedoeld dat iemand open staat voor nieuwe denkbeelden, buiten de gebaande paden durft te denken, ongebruikelijke ideeën of gevoel voor esthetiek en schoonheid heeft. In plaats van creativiteit wordt vaak de term innovativiteit gebruikt. Bedrijven en organisaties zullen altijd behoefte hebben aan innovatie. Je moet nadenken over hoe iets beter, mooier en sneller kan. Daar heb je mensen voor nodig, want creativiteit is een vaardigheid die een computer nooit zal bezitten.

Beschik jij al over al deze competenties of moet je nog een beetje bijspijkeren? Geen zorgen, samen stomen we elkaar klaar voor de toekomst. Bekijk hieronder onze leukste vacatures.

 

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Ben jij voorbereid op de toekomst?
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ben jij voorbereid op de toekomst?
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Ben jij voorbereid op de toekomst?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn