dag-van-de-leraar-header.jpg | Dag van de leraar

Onderwijs

Dag van de leraar

02-10-2019

Geluksmomenten

Aanstaande zaterdag 5 oktober is het de internationale dag van de leraar. Dit is een bijzondere dag, namelijk een dag waar alle leraren en docenten over de hele wereld in het zonnetje gezet worden. Iets wat eigenlijk te weinig gedaan wordt maar deze doelgroep juist zo hard verdient. Omdat leraar zijn niet alleen een zwaar beroep is, maar ook zeker een erg mooi beroep, hebben wij een aantal leraren gevraagd om geluksmomenten in de klas met ons te delen.

Docent zorg en welzijn - Den Haag
“Een succes verhaal? Op welk moment in mijn docentschap heb ik echt een YES!-gevoel gehad? Eerlijk gezegd was het toen Alias ging schrijven. Vorig jaar gaf ik les aan niveau 2 studenten die hun startkwalificatie nastreefden op de afdeling facilitaire dienst. Een van deze studenten was Alias (20) en in het begin was hij heel moeilijk te pijlen. Hij schreef niks op, gaf nooit antwoord op mijn vragen en was twee van de vijf lessen afwezig. Was de stof te moeilijk voor hem? Was hij ongeïnteresseerd? Was er iets anders gaande? Nee. Nee. En, niet zo ver als wij konden bepalen.

De maanden gingen voorbij en het meeste wat ik van Alias had gekregen was een verlegen glimlach en een ‘Ja, juffrouw.’ Hoewel, teleurgesteld, was ik een "woman on a mission". Alias kreeg iedere dag een flinke dosis complimenten, vragen, (spreek)beurten en alles wat duidde op 'ik weet dat je dit kan.'

Zoals met alles in het leven zou dit zo lang duren als het moest duren. Op een onverwachte donderdag ochtend gaf ik een opdracht die ze in groepjes moesten maken. Ik was bezig een andere groep te begeleiden toen ik Alias uit mijn ooghoek zag. 

'Aliasssssss! Ben je aan het schrijven?!' Je ziet het al komen, weer een 'Ja, juffrouw', maar dit keer met een grote, trotse glimlach. Een grote, trotse glimlach wat nu de weerspiegeling was van de mijne.”

Groepsleerkracht - Groningen
“Leerkracht zijn is voor mij het mooiste beroep omdat het prachtig is om te zien hoe kinderen iets van jou kunnen leren. Mijn mooiste moment sinds ik werkzaam ben in het onderwijs was met een leerling uit groep 4. Hij vond rekenen lastig, dus ik hielp hem vaak tijdens het zelfstandig werken. We keken samen naar de opdrachten en sommen, en ik leerde hem verschillende strategieën aan om zelf tot een oplossing te komen. Deze strategieën ging hij steeds meer zelfstandig toepassen, en zijn resultaten gingen vooruit. Maar voor mij was het mooier om te zien hoe zijn zelfvertrouwen en motivatie groeide. Toen hij zei: ‘Als jij me helpt met rekenen, dan snap ik het eindelijk!’ Met een grote glimlach op zijn gezicht, realiseerde ik me dat dat de reden is waarom ik in het onderwijs werk. Goede resultaten behalen is leuk, maar kinderen motiveren om te leren en ontdekken is voor mij het mooiste wat er is.”

Docent natuurkunde – Amsterdam
“Ik ben een nieuwsgierig en onderzoekend mens die vol enthousiasme de Natuur onderzoekt en beschouwt. Daarin zoek ik naast de verdieping ook de verbreding.

In het onderzoeken en beschouwen draag ik vol enthousiasme deze kennis over. Ik voel mij bovenal betrokken bij de ontwikkeling en welzijn van jonge mensen. Ik zoek daarom naar mogelijkheden in mijn lessen om leerlingen mee te nemen en hen een werk en leeromgeving te bieden waarin bij leerlingen de motivatie en hun nieuwsgierigheid wordt gewekt. Een belangrijk doel is hierbij de verwondering te laten ervaren en ze als individu te laten groeien.

Ieder individu is uniek en ik probeer daarom leerlingen zo nodig individueel te benaderen en hen aan te moedigen en te belonen voor hun leerprestaties in woord, gebaar en daad.

Een prachtig moment dat aan veel facetten raakt die ik zojuist benoemd heb is het volgende. Voor het onderwerp elektrische en magnetische velden moesten alle leerlingen de snelheid van elementaire deeltjes onderzoeken afkomstig van de Zon. De uitkomst van de berekeningen was dat de deeltjes sneller dan het licht zouden gaan. Drie leerlingen benoemden bij rondgang onafhankelijk van elkaar: ‘oh dan mag ik deze formules dus niet gebruiken.’“

Docent Frans - Friesland
"Van de week in een matrixklas kwam een autistische jongen/leerling voor me staan en zei: ‘Mag ik je een knuffel geven?’"

Ben jij nog op zoek naar een leuke baan in het onderwijs? Bekijk dan hier onze vacatures!

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Dag van de leraar
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Dag van de leraar
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Dag van de leraar

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn