Middel 1 Middel 1
1670593742-zorgbanner_2.jpg | Functieprofiel Ambulant begeleider

Zorg

Functieprofiel Ambulant begeleider

29-06-2023

Een ambulant begeleider is een professional die individuele begeleiding biedt aan mensen met een beperking of andere ondersteuningsbehoeften. Deze begeleiding vindt plaats in de eigen leefomgeving van de persoon, bijvoorbeeld thuis of op het werk. Het doel van ambulante begeleiding is om de persoon te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van zelfstandigheid, zodat hij of zij beter kan functioneren in het dagelijks leven.

Ambulante begeleiders werken vaak in de gehandicaptenzorg, maar kunnen ook werkzaam zijn in de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ze hebben meestal een relevante opleiding gevolgd, zoals Social Work, Pedagogiek of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

De taken van een ambulant begeleider kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften van de persoon die hij of zij begeleidt. Enkele voorbeelden van taken zijn: het opstellen van begeleidingsplannen, het bieden van praktische hulp bij dagelijkse activiteiten, het coachen van de persoon bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het ondersteunen bij het vinden van passend werk.

Over het algemeen is de rol van een ambulant begeleider erg belangrijk, omdat deze professional kan bijdragen aan het vergroten van de zelfstandigheid en kwaliteit van leven van mensen met een beperking of andere ondersteuningsbehoeften.

Wat doet een ambulant begeleider?

Een ambulant begeleider biedt individuele ondersteuning en begeleiding aan mensen met een beperking, stoornis of andere ondersteuningsbehoeften. De begeleiding vindt plaats in de eigen leefomgeving van de persoon, bijvoorbeeld thuis, op school of op het werk.

De taken van een ambulant begeleider zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon die hij of zij begeleidt, maar kunnen onder meer het volgende omvatten:

 1. Het opstellen van begeleidingsplannen: de ambulant begeleider maakt samen met de persoon die hij of zij begeleidt een plan waarin wordt beschreven welke doelen er worden nagestreefd en welke stappen er moeten worden gezet om deze doelen te bereiken.
 2. Het bieden van praktische hulp: de ambulant begeleider kan de persoon helpen bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden, boodschappen doen of het regelen van financiën.
 3. Het coachen van de persoon: de ambulant begeleider kan de persoon coachen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals communicatie, sociale interactie, zelfredzaamheid en emotieregulatie.
 4. Het ondersteunen bij het vinden van passend werk of opleiding: de ambulant begeleider kan de persoon helpen bij het zoeken naar en vinden van passend werk of een geschikte opleiding.
 5. Het onderhouden van contact met andere hulpverleners: de ambulant begeleider werkt vaak samen met andere hulpverleners zoals psychologen, fysiotherapeuten of maatschappelijk werkers en onderhoudt contact om de begeleiding zo goed mogelijk af te stemmen op de persoonlijke situatie van de persoon.

Kortom, een ambulant begeleider biedt individuele ondersteuning en begeleiding op maat om de zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en participatie in de samenleving van mensen met een beperking te vergroten.

Waar werkt een ambulant begeleider?

Een ambulant begeleider kan in verschillende sectoren werkzaam zijn, afhankelijk van de doelgroep waarop de begeleiding is gericht. Enkele voorbeelden van sectoren waarin een ambulant begeleider werkzaam kan zijn, zijn:

 1. Gehandicaptenzorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
 2. Jeugdzorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen.
 3. Geestelijke gezondheidszorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met psychiatrische problematiek.
 4. Onderwijs: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, zoals autisme of ADHD.
 5. Forensische zorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met een strafrechtelijke achtergrond, bijvoorbeeld aan ex-gedetineerden.

Over het algemeen is de werkplek van een ambulant begeleider de leefomgeving van de persoon die hij of zij begeleidt, bijvoorbeeld thuis, op school of op het werk. Daarnaast kan een ambulant begeleider werkzaam zijn bij een zorginstelling, jeugdzorginstelling of onderwijsinstelling.

Hoe wordt je ambulant begeleider?

Om ambulant begeleider te worden, is het over het algemeen vereist om een relevante opleiding te volgen op hbo-niveau. Enkele voorbeelden van opleidingen die kunnen leiden tot een functie als ambulant begeleider zijn:

 1. Social Work: een brede opleiding waarin onder meer aandacht wordt besteed aan maatschappelijk werk, jeugdzorg en gehandicaptenzorg.
 2. Pedagogiek: een opleiding gericht op opvoeding, ontwikkeling en ondersteuning van kinderen en jongeren.
 3. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening: een opleiding gericht op het bieden van hulp en ondersteuning aan mensen met problemen op verschillende leefgebieden.
 4. Verpleegkunde: een opleiding gericht op de zorg voor zieke en kwetsbare mensen.

Naast het volgen van een opleiding op hbo-niveau is in sommige gevallen ook een aanvullende post-hbo-opleiding of een specifieke cursus vereist om als ambulant begeleider aan de slag te kunnen. Daarnaast is het belangrijk om ervaring op te doen in de sector waarin je wilt werken, bijvoorbeeld door middel van stages of vrijwilligerswerk.

Competenties

Een ambulant begeleider heeft een aantal belangrijke competenties nodig om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren. Enkele voorbeelden van competenties die van belang zijn voor een ambulant begeleider zijn:

 1. Empathie: Een ambulant begeleider moet zich goed kunnen inleven in de situatie en gevoelens van de persoon die hij of zij begeleidt.
 2. Communicatieve vaardigheden: een ambulant begeleider moet goed kunnen communiceren met de persoon die hij of zij begeleidt, maar ook met andere betrokkenen zoals collega's, ouders en hulpverleners.
 3. Creativiteit: een ambulant begeleider moet in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken om de persoon te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van zelfstandigheid.
 4. Geduld: het kan soms lang duren voordat een persoon bepaalde vaardigheden onder de knie heeft, daarom is geduld een belangrijke eigenschap voor een ambulant begeleider.
 5. Flexibiliteit: een ambulant begeleider moet flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden of behoeften van de persoon die hij of zij begeleidt.
 6. Zelfreflectie: een ambulant begeleider moet in staat zijn om kritisch naar zijn of haar eigen handelen te kijken en te reflecteren op de begeleiding die wordt geboden.
 7. Samenwerken: een ambulant begeleider werkt vaak samen met andere hulpverleners en betrokkenen, daarom is samenwerken een belangrijke competentie.
 8. Overtuigingskracht: Soms kan het nodig zijn om de persoon te overtuigen van het belang van bepaalde stappen of activiteiten, daarom is het belangrijk dat een ambulant begeleider overtuigingskracht heeft.

Kortom, een ambulant begeleider moet beschikken over verschillende competenties zoals empathie, communicatieve vaardigheden, creativiteit, geduld, flexibiliteit, zelfreflectie, samenwerken en overtuigingskracht om zijn of haar werk goed te kunnen uitvoeren.

Wat verdient een ambulant begeleider?

Het salaris van een ambulant begeleider is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkgever, het aantal werkuren, de ervaring en opleiding van de ambulant begeleider en de CAO waaronder de ambulant begeleider valt. Over het algemeen ligt het brutosalaris van een ambulant begeleider tussen de € 2.000,- en € 3.500,- per maand bij een fulltime dienstverband. Het gemiddelde salaris van een ambulant begeleider in Nederland ligt rond de € 2.800,- per maand.

Daarnaast kan een ambulant begeleider in sommige gevallen ook recht hebben op toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslag, eindejaarsuitkering of vakantiegeld. Verder kan het zijn dat er mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontwikkeling, zoals cursussen of trainingen, die ook van invloed kunnen zijn op het salaris. Het is altijd verstandig om bij de werkgever of vacature na te gaan wat het specifieke salaris is en welke arbeidsvoorwaarden er gelden.

Vacatures ambulant begeleider

Heb jij interesse in een baan als ambulant begeleider? Daan heeft de leukste vacatures voor ambulant begeleiders! 

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures in heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een …

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste ambulant begeleider vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.. 

Laatste blogberichten

 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Saskia

  1697531652-Blog saskia midden.jpg | Functieprofiel Ambulant begeleider
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Yvette

  1696323937-Yvette midden.jpg | Functieprofiel Ambulant begeleider
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Monique

  1695133744-Header Monique.png | Functieprofiel Ambulant begeleider

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn