1683706562-onderwijs8.jpg | Functieprofiel Onderwijsassistente

Onderwijs

Functieprofiel Onderwijsassistente

22-05-2023

Wat doet een Onderwijsassistente

Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht bij diverse taken, zoals begeleiding van leerlingen, administratie en eenvoudige taken met betrekking tot de lesinhoud. Het is echter belangrijk om te weten dat je als onderwijsassistent niet eindverantwoordelijk bent voor de klas; dit blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van de leerkracht. In het speciaal voortgezet onderwijs wordt de functie van onderwijsassistent aangeduid als klassenassistent, waarbij verzorgende taken een belangrijkere rol spelen. De taken van een onderwijsassistent zijn divers en verschillen per school of schooltype waar je werkzaam bent.

Waar werk je als Onderwijsassistente

Een onderwijsassistent kan werkzaam zijn op verschillende niveaus van het onderwijs, waaronder basisscholen, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Hoe wordt je Onderwijsassistente

Als je aan de slag wilt als onderwijsassistente, is het hebben van ervaring in het werken met kinderen of leerlingen vaak belangrijker dan het hebben van een specifieke opleiding. Wel is er een MBO niveau-4 opleiding tot onderwijsassistente beschikbaar die je kunt volgen via de BOL- en BBL-leerweg. BOL staat voor beroepsondersteunende leerweg en BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg.

Competenties van een Onderwijsassistente

Als je als onderwijsassistent wilt werken, dan is het belangrijk dat je niet alleen affiniteit hebt met kinderen, maar ook dat je geduldig bent. Daarnaast moet je in staat zijn om taken aan te pakken en goed te kunnen plannen en organiseren. Het is natuurlijk het allerbelangrijkst dat je het leuk vindt om dit te doen! Want alleen als je er plezier in hebt, kun je echt uitblinken in je werk als onderwijsassistent.

Je draagt verantwoordelijkheid in deze functie, dus stressbestendigheid is een must. Elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, waardoor je flexibel moet zijn en goed moet kunnen omgaan met veranderingen. Maar als je deze eigenschappen bezit, dan kun je in de rol van onderwijsassistent echt het verschil maken voor de leerlingen en bijdragen aan hun ontwikkeling.

Wat verdient een Onderwijsassistente

Wil je aan de slag als onderwijsassistent en ben je benieuwd wat je kunt verdienen? Het salaris van een onderwijsassistent hangt af van verschillende factoren, zoals de opleiding die je hebt afgerond en je werkervaring. Als onderwijsassistent val je onder de CAO Primair Onderwijs. Bij het begin van je carrière start je meestal in schaal 4.

Onderwijsassistente vacatures

Daan heeft de leukste vacatures voor jou als Onderwijsassistente! Wil jij werken als Onderwijsassistente in Nederland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes.

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier.

Ben je nieuwsgierig geworden, maar staat jouw droombaan er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op.

Laatste blogberichten

 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Functieprofiel Onderwijsassistente
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Functieprofiel Onderwijsassistente
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Functieprofiel Onderwijsassistente

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn