1683115114-Zorg Banenmarkt_2.jpg | Functieprofiel Orthopedagoog

Zorg

Functieprofiel Orthopedagoog

22-06-2023

Wat doet een Orthopedagoog

Als orthopedagoog ben je een specialist op het gebied van opvoeding en begeleiding van kinderen en volwassenen met mentale beperkingen of ontwikkelingsachterstanden. Deze problemen kunnen leiden tot opvoedings-, leer- en ontwikkelingsachterstanden. Als orthopedagoog speel je een belangrijke rol in het oplossen van deze problemen, niet alleen door de direct betrokkenen te begeleiden, maar ook door indirect betrokkenen zoals leerkrachten te ondersteunen. Een orthopedagoog voert psychologisch onderzoek uit bij kinderen van 0 tot 21 jaar om gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblemen en -stoornissen vast te stellen en te behandelen. Daarnaast kan het voorkomen dat je te maken krijgt met complexe opvoedingssituaties zoals verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Als je op zoek bent naar professionele hulp voor een kind of volwassene met ontwikkelingsproblemen, leer- of opvoedingsachterstanden, dan kan een orthopedagoog uitkomst bieden. Een orthopedagoog heeft de kennis en ervaring om op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij de individuele behoeften van de persoon in kwestie.

Waar werk je als Orthopedagoog

Als orthopedagoog kun je bij veel verschillende instellingen werken. Je bent vooral actief in voorlichting, behandeling, advisering, beleidsontwikkeling en analyse. Hieronder een opsomming van de instellingen waar je een baan zou kunnen vinden:

 • Onderwijsbegeleiding
 • Speciaal onderwijs
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Kinderafdeling van een ziekenhuis
 • Jeugdhulpverlening
 • Kinderbescherming
 • Reclassering

Hoe wordt je Orthopedagoog

Als je een carrière als orthopedagoog ambieert, dan moet je een universitaire Master opleiding volgen. Dit begint met een driejarige Bachelor opleiding in Pedagogiek. Daarna kun je de één- of tweejarige Master in Orthopedagogiek volgen. Om toegelaten te worden tot de Bachelor opleiding Pedagogiek heb je een VWO-diploma nodig of een HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening opleiding. Het behalen van deze opleidingen is een essentiële stap om als professionele orthopedagoog aan de slag te gaan en de benodigde kennis en vaardigheden te verwerven om mensen met mentale beperkingen of ontwikkelingsachterstanden te helpen. Met de juiste opleiding en ervaring kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij en een verschil maken in het leven van anderen.

Competenties van een Orthopedagoog

Als orthopedagoog is het essentieel dat je beschikt over uitstekende observatie- en analytische vaardigheden. Als hulpverlener moet je betrouwbaar, loyaal en verantwoordelijk zijn tegenover je patiënten. Een sterk inlevingsvermogen hebben, goed kunnen luisteren en geduldig zijn zijn belangrijke eigenschappen die je als orthopedagoog moet bezitten. Naast deze eigenschappen moet je ook in staat zijn om mensen te overtuigen en te stimuleren om veranderingen door te voeren. Als orthopedagoog werk je nauw samen met patiënten en hun familieleden en is het belangrijk dat je effectieve communicatievaardigheden hebt om vertrouwen op te bouwen en de juiste ondersteuning te bieden. Door deze vaardigheden te combineren met je kennis en expertise kun je als orthopedagoog een belangrijke rol spelen in het leven van mensen met mentale beperkingen of ontwikkelingsachterstanden.

Wat verdient een Orthopedagoog

Het salaris van een orthopedagoog is afhankelijk van de voltooide opleiding en het aantal jaren werkervaring. Voor orthopedagogen in loondienst is het salaris gebaseerd op de CAO schalen. Afhankelijk van je verantwoordelijkheden binnen de functie, zul je ingedeeld worden in de salarisschaal 60 of 65. De hoogte van het salaris kan dus variëren, maar het is goed om te weten dat orthopedagogen een concurrerend salaris ontvangen dat recht doet aan hun waardevolle werk. Naarmate je meer ervaring opdoet in het veld, kun je doorgroeien naar hogere salarisschalen en mogelijk zelfs leidinggevende functies bekleden. Dit maakt het beroep van orthopedagoog een interessante en uitdagende carrièrekeuze voor mensen die graag anderen helpen en een verschil willen maken in de samenleving.

Orthopedagogiek vacatures

Heb jij interesse in een baan als Orthopedagoog? Daan heeft de leukste vacatures voor Orthopedagogen! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een Orthopedagoog Kind&Jeugd in Delft, Rijswijk, Zoetermeer. Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste Orthopedagoog vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Functieprofiel Orthopedagoog
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Functieprofiel Orthopedagoog
 • Algemeen

  Benut je vakantiedagen optimaal in 2024

  1707471804-Vakantiedagen2.webp | Functieprofiel Orthopedagoog

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn