psycholoog.jpg | Functieprofiel Psycholoog

Zorg

Functieprofiel Psycholoog

20-01-2023

Wat doet een psycholoog?

Als zelfstandig werkende psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg ben je verantwoordelijk voor de psychologische diagnostiek, poliklinische screening en behandeling. Daarnaast voer je als psycholoog interventie aanvragen uit en ben je verantwoordelijk voor zowel individuele behandelingen als groepsbehandelingen van patiënten.

Als psycholoog ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen in de zorg en reageer je effectief op kansen in de geestelijke gezondheidszorg. De meest voorkomende dagelijkse taken zijn: intakes, diagnostiek, indicatiestelling en het behandelen van cliënten. Als psycholoog kan je samenwerken met andere collega’s of ben je onderdeel van een multidisciplinair team. Je hebt dus goede communicatieve vaardigheden nodig om effectief te kunnen communiceren met patiënten en collega's.

Waar werk je als psycholoog?

Als psycholoog zijn er verschillende werkomgevingen waarin je carrière kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld werken in de (geestelijke) gezondheidszorg, bij adviesbureaus, bedrijven, overheden, het basisonderwijs of het middelbaar onderwijs. Je kunt als psycholoog ook wetenschappelijk onderzoek uitvoeren of werken in een praktijk met andere professionals.

Hoe word je psycholoog?

Om psycholoog te worden moet je de universitaire opleiding Psychologie hebben afgerond en je moet BIG-geregistreerd zijn. Om toegelaten te worden tot deze opleiding, heb je een vwo-diploma nodig, bij voorkeur met de vakken biologie en wiskunde A of B. De universitaire bachelor- en masteropleiding bestaat voornamelijk uit wetenschappelijk onderzoek, theoretische kennis en statistiek.

Vervolgens moet je na de universitaire opleiding ook een tweejarige BIG-/GZ-opleiding volgen. Tijdens deze opleiding ligt de nadruk voornamelijk op de praktische kant van het vak. De totale duur van de universitaire opleiding Psychologie met BIG-registratie is 3 jaar bachelor, 1 of 2 jaar master en 2 jaar BIG-opleiding/GZ-opleiding. Dit betekent dat de totale basisopleiding met BIG-registratie 6-7 jaar in beslag neemt.

Specialisaties

Er zijn verschillende richtingen binnen de psychologie waarin je je als psycholoog kunt specialiseren. Een bekende richting is de klinische psychologie, waarbij je je bezighoudt met psychopathologie, diagnostiek en behandeling.

De kind- en jeugdpsychologie, ook bekend als klinische ontwikkelingspsychologie, richt zich op de ontwikkeling van kinderen, zowel de normale ontwikkeling als de verstoorde ontwikkeling. Daarnaast houdt een  kind- en jeugdpsycholoog zich bezig met psychopathologie en de hulpverlening aan kinderen. Hierbij wordt ook gekeken naar het aanleren van specifieke vaardigheden en hoe gedragsverandering bij een kind tot stand kan komen. 

Arbeids- en organisatiepsychologie biedt inzicht in de processen en dynamiek tussen mensen in een werkomgeving. Hierbij wordt aandacht besteed aan het welzijn van werknemers, de relatie tussen mensen en hun werk en de werk-/privé balans.

In de klinische neuropsychologie wordt er gekeken naar verstoorde hersenfuncties en de biologische en neurologische oorzaken achter een verstoorde ontwikkeling of stoornis.

De cognitieve psychologie richt zich op de vraag hoe mensen denken en informatie verwerken. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om oplossingen te bedenken voor de situaties waar mensen tegenaan lopen. Forensische psychologie houdt zich bezig met mensen die delicten plegen, waarbij je het gedrag van mensen wilt begrijpen, beoordelen, voorspellen en voorkomen.

Economische psychologie biedt sociaal psychologische inzichten in economisch gedrag. 

Medische psychologie focust zich op de relatie tussen de psychische en fysieke gezondheid. 

Tot slot houdt de sportpsychologie zich bezig met de psychologie achter sport, waarbij individuele en sociale factoren worden bestudeerd.

Competenties van een psycholoog

Een essentieel kenmerk van een bekwame psycholoog is nieuwsgierig- en leergierigheid. Elke dag probeer je weer iets nieuws te leren. Je moet als psycholoog constant op de hoogte blijven van nieuwe ideeën en therapeutische benaderingen. Het is belangrijk dat je als psycholoog empathie toont en oprechte bezorgdheid uitstraalt. Je kunt veranderingen in stem en lichaamstaal waarnemen en actief luisteren naar wat de cliënt zegt. Daarnaast kun je goed je eigen reacties en gevoelens beheersen. Het is cruciaal dat psychologen passende grenzen kennen en nooit de grens van een professionele, therapeutische relatie overschrijden. De cliënt moet het gevoel hebben zich te kunnen openstellen naar de psycholoog toe. Betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid zijn daarom van groot belang. En, wat voor veel mensen misschien als vanzelfsprekend wordt gezien, is dat geduld een essentiële kwaliteit is voor psychologen. Het is bekend dat gedrag niet snel kan worden afgeleerd, en als psycholoog moet je hier rekening mee houden.

Wat verdient een psycholoog?

Het salaris van een psycholoog is vastgelegd in de CAO schalen Geestelijke Gezondheidszorg. Een psycholoog in opleiding zit in aanloopschaal 59. En deze aanloopschaal loopt tot FWG 75B als een Klinisch Psycholoog. Het salaris zal omhoog gaan wanneer je een trede hoger komt in de schalen. Dit gebeurd wanneer je een opleiding afrond en naarmate je ervaring opdoet.

Psycholoog vacatures

Heb jij interesse in een baan als Psycholoog? Daan heeft de leukste vacatures voor psychologen!

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een Basispsycholoog in Zuid-Holland, een Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) in de regio Rotterdam, Kinder- en Jeugdpsycholoog in de regio Drechtsteden en een GZ Psycholoog (Forensisch) in Zwolle

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste Psychologen vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Functieprofiel Psycholoog
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Functieprofiel Psycholoog
 • Algemeen

  Benut je vakantiedagen optimaal in 2024

  1707471804-Vakantiedagen2.webp | Functieprofiel Psycholoog

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn