2..jpg | Het is zomer! Lekker op vakantie met de auto van de zaak?

Algemeen

Het is zomer! Lekker op vakantie met de auto van de zaak?

04-10-2018

Elk jaar kijk ik er weer van op. In de maanden juli en augustus gaat Nederland collectief op vakantie. Circa 50% van deze vakantievierders gaat met de auto en aangezien er van het totaal aantal auto’s in Nederland (circa 8 miljoen) 11,5% een “auto van de zaak” is, trekt een substantieel aantal vakantievierders er met de “auto van de zaak” op uit. Kijk maar om u heen in de file op de Route du Soleil: Loodgietersbedrijf Klaas Druppel en Jan: Uw Warme Bakker kunt u zomaar tegenkomen.

Een schatting van 350.000 van dergelijke “vakantievierende” auto’s is reëel te noemen. Ook veel ondernemers zullen er op uit trekken met hun zakelijke auto. Maar bezint eer ge begint! Indien u met de zakelijke auto rijdt, zonder dat u de bijtelling vanwege privégebruik toepast, zou zo’n vakantiereisje wel eens erg duur kunnen uitpakken!

De belastingdienst fotografeert kentekens door het hele land, krijgt kentekens van wegbewakingscamera’s boven snelwegen en vraagt kentekens op bij parkeerbeheerders. Zij beschikt over veel meer informatie, dan de meeste belastingplichtigen denken. Het is algemeen bekend dat de belastingdienst in de zomer bij de bekende grensovergangen graag wat “vakantiefotootjes” mag maken.

Vervolgens zullen zij u een vragenbrief sturen waarin u wordt gevraagd om het “geen privé gebruik van de auto” overtuigend aan te tonen. Dat kunt u in de praktijk eigenlijk alleen maar doen met een gesloten kilometeradministratie en laat nu net de rit van 23 juli 2016, waarbij u bent gefotografeerd bij grensovergang Hazeldonk, daar niet in vermeld staan. Een retourtje naar de camping in Frankrijk is al gauw meer dan 1.000 kilometer. Aldus hebt u meer dan 500 kilometer privé met de auto gereden.

In het ergste geval wordt uw kilometeradministratie verworpen en krijgt u alsnog de bijtelling aan de broek. Het gemiddelde nettobedrag dat met de Nederlandse bijtellingsregels is gemoeid, is € 3.375. Daarnaast zult u een boete krijgen van minimaal 25% van het bedrag van de naheffing- /navorderingsaanslag. Zowaar een duur ritje, ruim € 4.200 voor 1.000 kilometer.

Conclusie

Bezint eer dat ge begint! Denk goed na voordat u voor moeder de vrouw de koffers achter in de Mercedes Vito of de Opel Vivaro gaat zetten. Voor het bedrag van de te verwachten belastingaanslag kunt u toch makkelijk een comfortabele auto (met trekhaak voor de caravan!) huren voor die 2 weken?

Geschreven door; Martijn Gremmen, CROP belastingadviseurs, Crop.nl

Laatste blogberichten

 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Het is zomer! Lekker op vakantie met de auto van de zaak?
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Het is zomer! Lekker op vakantie met de auto van de zaak?
 • Ruimtelijk domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

  1707749046-Ronald midden.webp | Het is zomer! Lekker op vakantie met de auto van de zaak?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn