meisje-met-mobiele-telefoon--rode-lippenstift.jpg | Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal

Algemeen

Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal

13-05-2020

Een carrièreswitch vraagt om moed, zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Niet iedereen durft deze uitdagende stap te nemen, omdat verandering ontzettend veel stress met zich meebrengt. Daarnaast is een carrièreswitch voor een hoop mensen niet altijd vrijwillig. In tijden van crisis kan het veel mensen overkomen dat hun werk bijvoorbeeld ophoudt te bestaan en zij gedwongen zijn om het over een compleet andere boeg te gooien. Voor anderen geldt dat zij niet helemaal gelukkig zijn en in hun huidige situatie niet meer op hun plek zitten.

Een carrièreswitch is voor iedereen mogelijk en het is nooit te laat. Om te kunnen switchen van organisatie of branche moet je uit je comfort zone stappen. Hier kun je onzeker van worden, dat is menselijk! Om jou een steuntje in de rug te geven, hebben wij acht tips voor je opgesteld om de overstap van je leven te kunnen maken.

 1. Begin met inzicht
  Som eerst op wat er moet veranderen en waar het dan wél naartoe moet. Als je dit voor jezelf inzichtelijk kunt maken dan kun je je beter focussen op die verandering. Verandering maakt je onzeker en bang. Door verandering gaan we onze oude situatie vaak rooskleuriger zien dan die was. Trap hier niet in! Je bent niet voor niets al zover gekomen.
   
 2. Kijk welke vaardigheden je hebt
  Je wilt het roer omgooien en iets heel anders gaan doen. Dat hoeft niet te betekenen dat je geen gebruik kunt maken van de vaardigheden die in je vorige baan ook gebruikte. Werk je in de sales? Dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je stressbestendig. Werk je als docent? Dan ben je waarschijnlijk heel goed in het spreken voor groepen. Dit zijn allemaal vaardigheden waar je trots op mag zijn en die zeker ook toe te passen zijn in andere banen.
   
 3. Durf te dromen
  Het moeilijkste, maar tegelijkertijd ook het leukste van een carrièreswitch: dromen! Je maakt opnieuw een beroepskeuze. Wat wil je worden? Probeer groot te denken. Wat spreekt je aan in een bepaald beroep? Een keuzetest kan je hierbij helpen. De uitslag laat zien waarom bepaalde beroepen je aanspreken waardoor je een betere keuze kunt maken.
   
 4. Volg een nieuwe studie
  Uiteraard neem je ervaring mee uit je vorige werk, maar het idee achter een carrièreswitch is dat je iets anders en nieuws gaat doen. De beste manier om je hierop voor te bereiden is het volgen van een studie.
   
 5. Maak gebruik van je netwerk
  Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je. Daarnaast vergroot je op deze manier je netwerk en daarmee je kansen. Onderschat je netwerk niet! Dit is namelijk één van je meest krachtigste middelen. 
   
 6. Bekijk ook andere routes
  Je wilt bijvoorbeeld een hr-baan in de zorg, maar bent nu een communicatiespecialist bij een energiemaatschappij. Normaal gesproken zul je jezelf dan moeten bijscholen. Je kunt er ook voor zorgen dat je een baan als communicatiespecialist in de zorg bemachtigt. Op die manier heb je in ieder geval al ervaring in de branche. Na een paar jaar ervaring is het dan ook gemakkelijker om de volgende stap te maken naar de functie die je graag zou willen.
   
 7. Begin voor jezelf
  Heb je een bepaalde competentie of vaardigheid die geld waard is? Dan kun je jezelf laten inhuren als zzp’er. Als je noodgedwongen moet switchen van baan is dit de kans om voor jezelf te beginnen.
   
 8. Ga aan de slag
  Maak een begin! Ga hierbij niet te impulsief aan de slag, maar juist stapsgewijs. Het belangrijkste is dat je vooraf weet wat jou gelukkig gemaakt. Dat is de allereerste en meest belangrijkste stap die je helder moet krijgen. Heb je nog een baan? Gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt. Je kunt ook alvast met een cursus beginnen. Begin klein en zorg ervoor dat je (werk) geluk vindt.

  Ben je nog op zoek naar een flinke dosis potentieel werkgeluk? En ben je niet bang om het over een andere boeg te gooien?
  Ontdek het via de button hieronder. 


 

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

  1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal
 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Maak van jouw carrièreswitch een succesverhaal

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn