1654762328-ontmoet_adriaan_daan_onderwijs_.jpg | Ontmoet Daan: Maak kennis met Adriaan

Onderwijs

Ontmoet Daan: Maak kennis met Adriaan

09-06-2022


Adriaan werkt via Daan als docent Duits en docent rekenen en hij neemt je mee in zijn reis binnen de wereld van Daan.

Wat is je functie?
Ik ben docent Duits en docent rekenen. Docent Duits is mijn hoofdtaak, maar omdat ik dyslectisch ben, vind ik bèta eigen makkelijker dan taal. 

Daarnaast had ik een eigen zaak en coachte ik docenten, middenkader (bijvoorbeeld teamleiders) en directie. Ik heb een achtergrond als gestaltpsychotherapeut. Ik vind coachen nog steeds ontzettend leuk om te doen. Ik doe dit niet volgens het boekje, maar ga echt kijken wat iemand in huis heeft om te zorgen dat diegene een goede leider/docent wordt. Uiteindelijk draag ik hier ook bij aan het onderwijs: als een docent goed functioneert, heb je ook 30 leerlingen per lesuur die goed functioneren. 

Op welke school werk je?
Sinds de meivakantie werk ik bij het Krimpenerwaard College als docent Duits, een middelbare school in Zuid-Holland. Ik geef les op de niveaus tl/havo/vwo/gymnasium.

Waar word je blij van?
Berg beklimmen, onze honden en natuurlijk lesgeven.

Elke zomervakantie gaan we bergklimmen, bijna altijd in Oostenrijk. Ik kan er echt een jaar naar uitkijken! Je komt natuur en dieren tegen die je anders nooit tegenkomt en met helder weer kun je enorm ver kijken. We klimmen zonder touw, met alleen handen en voeten: de steilste hellingen kunnen wel 70 tot 80 graden zijn. 

Daarnaast heb ik 5 labradoodles. De oudste is 8 jaar, een animal-assisted therapy hond. Ik zet de hond ook in als ik coach. De vier andere honden die ik heb laten we één keer per halfjaar of jaar een nestje krijgen. De puppy’s gaan dan naar stichting Hulphond, waar ze worden opgeleid tot bijvoorbeeld therapiehonden. 

Op dit moment geef ik alleen maar les. Ik merk aan mijn leerlingen dat ze mijn manier van omgang prettig vinden. Ik ben heel direct, sommigen moeten daar wel aan wennen. Het leuke aan lesgeven is dat de leerlingen ook heel direct zijn: ze geven meteen terug aan jou of iets hun wel of niet bevalt.

Waarom past je baan bij jou?
Het contact met de leerlingen of studenten blijft geweldig, vooral de kleine momenten. Dat leerlingen nog even in de klas blijven hangen om iets te vertellen. Of dat een leerlinge aangeeft dat ze een boek met een zwaar onderwerp lastig vindt om te lezen, dan laat ik haar gewoon een ander boek kiezen. Die kleine momenten om een leerling even een helpende hand te bieden, die zijn ontzettend belangrijk.

 


"Het contact met de leerlingen of studenten blijft geweldig, vooral de kleine momenten."
Wat vind je het leukste aan je werk?
Dat het afwisselend is. Ik vind het mooi dat je de groei van leerlingen ziet. Je kunt een heel klein beetje bijdragen aan hun toekomst. Zo zie je dat leerlingen uit hogere klassen na de zomervakantie ineens jongvolwassen zijn geworden. 

Als je ze ziet staan, krijg je er heel veel voor terug. Een leerling die werd gezien als onhandelbaar heb ik gevraagd Magister, het administratiesysteem op school, in te vullen voor mij. Ik zeg: ‘Doe het eerlijk, ik vertrouw blind op je’. Ze heeft mijn vertrouwen nog nooit geschaad. Er zijn misschien  weinig docenten die iets positiefs over haar zeggen, maar als je dat wél doet, dan gaat ze voor je. 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik sta vroeg op, dan laat ik de honden uit. Ik ga dan naar school, geef les, stuur eventueel dingen bij. Aan het eind van de werkdag ga ik naar huis, kook ik, ga ik weer de honden uitlaten, doe ik nog even wat voor mezelf voordat ik naar bed ga.

Wat zijn je ambities?
Ik zou graag een paar uur les geven en daarnaast docenten, middenkader en de directie coachen. 

Wat maakt jou de leukste in je vakgebied?
Er zijn meer wegen, voor leerlingen, om je doel te bereiken, en dat mag van mij. Ik wil dat de klas voor iedereen een fijn klimaat heeft. 

Zo heb ik een leerling die qua leerwerk onder niveau presteert, maar bij een mondelinge toets het hoogste cijfer haalt van de school. Ze is een doener en heel praktijkgericht, niet iemand die reproduceert. Ik zoek naar wegen om haar te helpen. Uiteindelijk heb je het perfect beheersen van de taal niet nodig; je moet kunnen communiceren.

Waar zou je er nog meer uit willen halen?
Ik zou graag leerlingen en docenten helpen. Ook zou ik graag meer realistisch en praktisch lesgeven door gebruik te maken van de huidige technieken. Bijvoorbeeld: je hebt 6 jaar op school gezeten waarbij je een papieren woordenboek gebruikt. Dat gebruik je daarna je hele leven niet meer! Waarom zouden we dat niet toekomstbestendig inrichten op de computer, door een elektronisch woordenboek te gebruiken? Deze middelen hebben we al, laten we er meer aandacht aan besteden.

Hoe heb je Daan leren kennen?
Ik zat niet goed op m’n plek bij een uitzendbureau en toen kwam Daan op mijn pad. Ik ben ongelooflijk blij dat ik hier in vaste dienst ben, dat is zo geruststellend. Het is echt een gaaf team, dit is iets wat bij mij past. Iedereen die ik bij Daan tegenkom is spontaan, enthousiast en behulpzaam. 

Waarom heb je voor Daan gekozen?
Daan heeft een zeer persoonlijke benadering. Ze ondersteunen mij en kijken naar wat bij mij past. Er wordt gevraagd waar ik interesse in heb. Zo werd me gevraagd voor een klas te gaan staan die een rekenachterstand had. Ik ging op gesprek bij de school en het voelde goed, dus ik ging ervoor! Maar tegelijkertijd, als het niet goed had gevoeld had ik dat kunnen aangeven. Ik mag ‘nee’ zeggen.

 


"Uitmuntend werkgeverschap betekent voor mij voortdurend werken aan verbetering."
Hoe heeft Daan je leven beïnvloed?
Door mij in vaste dienst te nemen. Dit is relaxed, omdat je niet meer de angst hebt om op bepaalde momenten niet meer rond te kunnen komen. Daarnaast kan ik ook veel verschillende scholen ervaren en steeds het goede wat ik leer bij elke school naar mijn volgende opdracht meenemen.

Waarom zou jij Daan aanbevelen?
Kijk naar mij, je wordt er gelukkig van! Daans persoonlijke benadering en het feit dat ze zeer attent zijn, dát maakt een verschil. 

Omschrijf in één zin wat werken bij Daan voor jou betekent
Gewaardeerd worden, keuzevrijheid, jezelf kunnen zijn.


Wil jij ook werken in het onderwijs? Bekijk hieronder de leukste vacatures.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Adriaan
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Adriaan
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Ontmoet Daan: Maak kennis met Adriaan

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn