1655896867-afbeelding_blog_daan_maak_kennis_met_clive.jpg | Ontmoet Daan: Maak kennis met Clive

Onderwijs

Ontmoet Daan: Maak kennis met Clive

22-06-2022


Clive werkt via Daan als docent Nederlands en hij neemt je mee in zijn reis binnen de wereld van Daan.

Wat is je functie?
Ik ben docent Nederlands.

Voordat ik docent was zat ik in de commerciële wereld. Op een gegeven moment was ik accountmanager bij een computerbedrijf. Ik deed daarnaast projecten bij de gemeente gericht op ‘moeilijke’ jongeren, zoals schoolverlaters. Iemand zei: ‘Als je zo graag met jongeren werkt, waarom ga je niet het onderwijs in?’ Ik ben in 2004 als zij-instromer voor de klas gaan staan en dat doe ik nog steeds. Ik heb tien jaar op één school gewerkt, maar toen was ik meer bezig met systemen en oudergesprekken dan met lesgeven. Het lesgeven was op de tweede plaats gekomen, dat kan nooit de bedoeling zijn. 

Ik heb ontslag genomen en alles dat jaar op een rijtje gezet. Uiteindelijk heb ik mijn cv online gezet, gewoon om te kijken wat er gebeurt. Wat kan ik voor een school betekenen? Toen heeft Froukje contact met me opgenomen en sindsdien ben ik bij Daan. 

Op welke school werk je?
Ik werk op een middelbare school in Noord-Holland. Deze school heeft alle leerjaren van het vmbo en de onderbouw van het havo en vwo. 

Waar word je blij van?
Ik word blij van zonneschijn, muziek en lachende kinderen. Dit in de meest ruime zin van het woord. Muziek maken doe ik ook zelf, van Caribische muziek tot soul en rhythm-and-blues. 

Daarnaast maken de kleine dingen die ik voor mijn leerlingen kan betekenen mij blij. Ik had een leerling die het eigenlijk helemaal niet zag zitten. Ik ging met de leerling in gesprek en liet zien dat het niet zo moeilijk is als hij denkt. 

Waarom past je baan bij jou?
Overdracht van kennis is mijn ding. Ik kan heel goed iets uitleggen. Ik gebruik vaak metaforen om iets te verduidelijken. Ik ben daar goed in en in de loop van de jaren ben ik daar zelfs steeds beter in geworden. Zo kan ik het probleem ontvouwen en op tafel leggen, zodat de oplossing is duidelijker te zien is. 

Ik merk ook dat jongeren erg gebaat zijn bij metaforen. Als je iets uit hun belevingswereld neemt, begrijpen ze het beter. Wat je bij jongeren vaak hoort als je ze ergens op aanspreekt, is bijvoorbeeld: ‘Ja, maar iedereen zit op z’n telefoon!’ Ik gebruik dan een metafoor. Stel, er wordt ingebroken door drie inbrekers, maar de politie pakt er maar één. Diegene zegt dan natuurlijk ook ‘die andere twee inbrekers deden het ook!’. Moet de politie die inbreker dan vrijlaten? Dan snappen jongeren het, ze vinden natuurlijk niet dat de politie de inbreker moet laten gaan. 

 


"De kleine dingen die ik voor mijn leerlingen kan betekenen maken mij blij"
Wat vind je het leukste aan je werk?
De afwisseling. Geen leerling of dag is hetzelfde. Je hebt leerlingen die min of meer altijd hetzelfde gedrag vertonen, maar ook leerlingen die zich anders gedragen, afhankelijk van hun humeur. Elke dag beleef je weer anders.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Elke dag is dus anders, maar globaal gezien: natuurlijk het lesgeven, contact leggen met mijn leerlingen en het uitproberen van lesmateriaal. 

We hebben natuurlijk een onderwijsmethode die ik gebruik als lesmateriaal als leidraad. Maar ik haal ook veel lesmateriaal uit de actualiteit, zoals het gebeuren rondom The Voice of de vluchtelingenstroom en oorlog in Oekraïne. Er zijn heel veel dingen waar leerlingen ook weet van hebben, waar je ook lesmateriaal uit kan halen. Als die dag op het rooster staat dat we zinnen gaan ontleden: waarom moeten die zinnen uit de lesmethode komen en niet uit een krantenartikel?

Wat zijn je ambities?
Het in stelling brengen en volgen van mijn aspiraties.

Ik heb een ingewikkelde theorie bedacht. Deze zegt dat je aspiraties best verder mogen liggen dan je ambities. Voor veel mensen zijn aspiraties en ambities hetzelfde, maar voor mij liggen aspiraties nog verder dan ambities. Wat ik dan bedoel met het in stelling brengen van je aspiraties: je maakt je gereed om te worden wie je wil zijn. 

Wat maakt jou de leukste in je vakgebied?
Het met humor bijbrengen van kennis. Ik heb veel humor. Wat daar wel belangrijk bij is, is timing, en timing moet je leren.

Waar zou je er nog meer uit willen halen?
De taalbeleving op scholen en de ontwikkeling van de methode. Er zijn twee dingen waar ik onderscheid in maak: Nederlands als vak en Nederlands als taal. De liefde voor de taal is bij mij groter dan de liefde voor het schoolvak. Persoonsvormen, voorzetsels, enzovoort, dat is Nederlands als schoolvak. Nederlands als taal gaat over waar het vandaan komt, hoe komt het dat het is zoals het nu is. Dit houdt mij bezig. De schoolmethode moet zowel voorzien in het één als in het ander.  

Hoe heb je Daan leren kennen?
Daan vond mijn cv op internet en nam contact met mij op. Ik ben destijds benaderd door Froukje. Nu heb ik het meeste contact met Amber en Sanne.

Waarom heb je voor Daan gekozen?
Daan staat voor een goede samenwerking en heeft een positieve instelling. Als ik een probleem heb dan word ik serieus genomen, er wordt meteen actie ondernomen. Daan probeert altijd met behoud van de relatie de situatie te herstellen. Daan heeft een goede instelling: ze zijn oplossingsgericht en niet probleemgericht.
 


"Uitmuntend werkgeverschap betekent voor mij dat alle partijen tevreden en vooruitstrevend zijn"
Hoe heeft Daan je leven beïnvloed?
Daan heeft rust gebracht in mijn beroepsleven. Je hebt iemand die je helpt bij het zoeken van de juiste baan, die samen keuzes met je maakt.

Waarom zou jij Daan aanbevelen?
Daan heeft een professionele instelling met oog voor hun medewerkers. Als ik vannacht mijn vaste adviseur bel dat er iets in de familie is gebeurd, waardoor ik een afspraak niet kan nakomen, zegt ze niet ‘afspraak is afspraak.’ Dat is voor mij professionaliteit. 

Ook als ik een vraag heb en mijn adviseur weet het antwoord niet meteen, zegt ze dat ze bij me terugkomt met een antwoord. Ik heb die zekerheid dat ze ook echt bij me terugkomt, ze belooft niet dat ze het gaat oplossen maar doet er wel alles aan.

Dit is de reden dat ik van het begin af aan heel tevreden ben over Daan en nooit een reden heb gezien om te twijfelen aan afspraken of beloftes. Als het niet lukt, hebben ze alles gedaan binnen hun bereik. 

Omschrijf in één zin wat werken bij Daan voor jou betekent
Een stukje zekerheid en de wetenschap dat goed werk beloond wordt. 

Wil jij ook werken in het onderwijs? Bekijk hieronder de leukste vacatures.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Clive
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Clive
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Clive

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn