1687181932-afbeelding_blog_daan_maak_kennis_met_VOORBEELD.jpg | Ontmoet Daan: Maak kennis met Anouk

Onderwijs

Ontmoet Daan: Maak kennis met Anouk

15-06-2023

Hoe Daan mij een geweldige kans gegeven heeft als docent NT2 op een ISK 

Mijn eerdere loopbaan
Ik ben docent Maatschappijleer. Op een mbo sector Zorg en Welzijn heb ik veel verschillende vakken gegeven; van wet- en regelgeving tot drama. 

Na 14 jaar op een mbo gewerkt te hebben was voor mij daar de schwung uit. Het lesgeven voelde als een ‘trucje ‘en qua organisatie leek het steeds meer en meer om het geld te draaien. Ik voelde me een ‘lesgeefmachientje’ dat zo efficiënt mogelijk met zo min mogelijk middelen lessen moest draaien.

Het lerarentekort zorgde ervoor dat ik al snel aan de bak kon. Zo gaf ik tijdelijk Nederlands op een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Toen dat af liep schreef ik me in bij alle vindbare detacheerders in de regio’s Nijmegen – Utrecht – Ede en Den Bosch. Al snel merkte ik dat de detacheerders in hun aanpak nogal verschilden. Sommigen werkten volledig langs elkaar heen. Andere belden me voor functies dat ik dacht: aardrijkskunde en economie? Hoe komen ze daar nu bij?

Kennismaking met Daan
Nog voor de zomervakantie werd ik telefonisch begroet door een vriendelijke stem: “Hallo met Dave van Daan. Ik kwam jouw cv tegen op een vacaturesite en wij zijn altijd op zoek naar leuke docenten!” Ik was in een jolige bui en antwoordde: “Heb jij ff geluk! Ik ben een héle leuke docent! ” We maakten een afspraak voor na de vakantie om persoonlijk kennis te maken. 
Het werd een heel fijn en leuk gesprek waarin goede vragen gesteld werden. Ik had het idee dat er ècht naar me geluisterd werd. 

Bemiddeling via Daan 
Dave belde ineens met drie verschillende opties die heel goed bij me pasten. Eén daarvan was docent drama op een ISK in Utrecht. ISK’s zijn Internationale Schakel Klassen met vluchtelingen en migranten kinderen tussen de 12 en 18 jaar die zich definitief vestigen in Nederland. Ze worden voorbereid om door te stromen naar regulier onderwijs. Dat leek me superleuk en interessant. We hoorden na een week dat de vacature inmiddels vervuld was. Ik baalde een beetje. Weer iets later belde Dave om te zeggen dat ze mijn cv gezien hadden en me toch wilden uitnodigen voor een gesprek om NT2 te geven. NT2! Mijn hart maakte een sprongetje. NT2 is Nederlands voor anderstaligen. Ik had me daar omdat ik graag met taal bezig ben al eens eerder in verdiept. Maar nu kreeg ik deze kans in mijn schoot geworpen.

Solliciteren via Daan

Ik kreeg om me voor te bereiden informatie over de school en hulp bij het voorbereiden van de sollicitatie van ze doorgestuurd. Lang verhaal kort. Ik op gesprek. Goed gesprek. Geen standaard vragen. Ze gaven aan graag met Daan te werken omdat die altijd de goede personen wist te vinden voor ze. Dat bleek want onderweg terug kreeg ik al een telefoontje: aangenomen! Yes!

Inwerkperiode
4 weken inwerken.  Na de vakantie zou ik starten met het geven van lessen volgens het rooster en het begeleiden van een mentorklas. Maar zoals wel vaker in het onderwijs, liep het anders en werd ik door een ‘speling van het lot ‘op de derde dag al gevraagd om een collega te ondersteunen bij een mentorklas. Maar natuurlijk! Het was een hele leuke klas. Ik leerde uit noodzaak ook snel de organisatie kennen. Het viel me op dat op deze school het tegenovergestelde biedt van mijn ervaring in het mbo. Hart voor de medewerkers, behulpzame collega’s en goede ondersteuning. Hier werd en word ik erg blij van! 


 

"Al met al ben ik heel blij met de kans die me door Daan gegeven is om dit avontuur aan te gaan. Heel mooi waardevol en dankbaar werk en fantastische ervaring die me mijn leven lang zal bij blijven"
 


 

De doelgroep
Leerlingen uit alle windstreken o.a. Syrië, Afghanistan, Iran, Sudan en Eritrea. Ze zijn over het algemeen super gemotiveerd. Zeker de meisjes die vaak in het land van herkomst niet eens naar school mogen. Het NT2 geven vind ik prachtig: in allerlei speelse werkvormen leer je de leerlingen Nederlandse woorden en grammatica. Soms in het Engels en altijd met handen en voeten. Daar komt mijn ervaring als docent drama goed van pas.

Ook worden er veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd. Het indoorskiën met de sportdag was g.e.w.e.l.d.i.g. Bij binnenkomst keken de leerlingen beteuterd dat er geen echte sneeuw lag toen ze die schoenen aan mochten verdween die teleurstelling als sneeuw voor de zon. Wat hebben ze gelachen. Heerlijk! 

Mijn ervaring met Daan
Over het contact en de begeleiding van uit Daan ben ik meer dan tevreden. Ze reageren altijd heel snel en regelmatig wordt geïnformeerd hoe het gaat. 
Dave is inmiddels bij me in de klas geweest en heeft gezien hoe mooi het werk is. 

Al met al ben ik heel blij met de kans die me door Daan gegeven is om dit avontuur aan te gaan. Heel mooi waardevol en dankbaar werk en fantastische ervaring die me mijn leven lang zal bij blijven.

Wil jij ook werken in het onderwijs? Bekijk hieronder de leukste vacatures.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Anouk
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Anouk
 • Algemeen

  Het geheim van een stralende dag

  1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Ontmoet Daan: Maak kennis met Anouk

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn