1658993224-Header_Fred_blog_Daan.jpg | Ontmoet Daan: Maak kennis met Fred

Onderwijs

Ontmoet Daan: Maak kennis met Fred

28-07-2022


Fred werkt via Daan als docent Nederlands en hij neemt je mee in zijn reis binnen de wereld van Daan.

Wat is je functie?
Ik ben docent Nederlands in de regio Zuid-Holland. Op dit moment geef ik les op twee scholen.

In een grijs verleden ben ik afgestudeerd als gymnastiekleraar. Tijdens de opleiding kreeg ik een ongeluk waardoor ik dertien maanden in het gips zat, dus in die tijd heb ik de pabo afgerond en de akte pabo hoofdonderwijzer behaald: je bent dan tweedegraads bevoegd in 12 vakken. Op een gegeven moment werd mij gevraagd vanuit het ministerie om op Sint Maarten onderwijsprogramma’s te schrijven voor leerlingen die hun lagere school niet hebben afgemaakt. Na Sint Maarten ben ik even in Nederland geweest, voordat ik naar Curaçao ben vertrokken. Ik heb onderzoek gedaan naar niet-regulier beroepsonderwijs en kwam erachter dat er veel dingen mogelijk waren. Toen werd er gezegd: zet maar op!

Ik heb gezegd: dat is helemaal goed, maar niet meer als ambtenaar. Daarmee gingen ze akkoord, en ze steunden mij met kennis en materiaal. In eerste instantie heb ik een middag-/avondschool opgezet. Drie maanden later had de school 1300 leerlingen. We hadden een hoog slagingspercentage, omdat we de leerlingen goed begeleidden. Uiteindelijk is het een onderwijskundig bureau geworden, met 75 mensen in dienst als trainer en docent. In 2003 ging ik terug naar Nederland met mijn kinderen en heb ik een directeur en officemanager gezocht die de boel gingen runnen.

In Nederland ben ik eerst adviseur geworden voor kenniscentra. Er werd me gevraagd nieuwe dingen te doen voor het praktijkonderwijs, dus toen heb ik me daarvoor ingezet. Na een jaar of 7 wilde ik weer wat anders en ben ik bij een detacheerder terecht gekomen. Toen die ermee stopte ben ik bij Daan terechtgekomen.

Waar word je blij van?
Mijn (klein)kinderen, mensen, rechtvaardigheid en humor. Ik vind humor erg belangrijk, in mijn dictees of oefeningen zit altijd iets van humor. Als er geen goede sfeer is in de klas, kun je het onderwijs vergeten. Vertrouwen en naar je zin hebben, anders leren de kinderen niks. Daar hoort humor bij. Op de meeste scholen zeggen ze: ‘Meneer Steenbergen, daar kun je altijd mee lachen.’

Waarom past je baan bij jou?
De jeugd en een bijdrage kunnen leveren aan hun heden en toekomst, dat geeft mij een goed gevoel en voldoening. Ik kom nog wel eens ex-leerlingen tegen, die spreken me aan op straat of bij bedrijven waar ze werken. Ze vertellen dan wat ze hebben bereikt en hoe ze dat hebben gedaan, dan denk ik ook: het is me gelukt. Misschien heb ik toch ergens een kiezelsteentje bijgedragen aan hun toekomst. Dat is waar je het voor doet.

 


"Werken bij Daan is plezier, motivatie en respect. Dit had ik veel eerder moeten doen."


 

Wat vind je het leukste aan je werk?
De dagelijkse interactie met de jeugd: werken met jeugd is waanzinnig, het houdt je kop fris. Die interactie, als je dat goed doet, en ik vind dat ik dat behoorlijk goed doe, dan wordt leren bijzaak. In de zin van: de leerlingen hebben niet meer door dat ze aan het leren zijn. Dat is echt leuk.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn dag bestaat uit lesgeven en het begeleiden van jongeren. Ik geef nooit een vol lesuur les. Ik leg het belangrijkste uit, dan ga ik een-op-een met leerlingen aan de slag. Ze zijn niet allemaal hetzelfde, zo kan iedereen in zijn eigen tempo verder.

In pedagogische plannen zie je nooit ruimte staan voor de leerlingen om te laten zien wat ze weten. Ik vind het veel belangrijker dat ze leren waar het over gaat en wat ze ermee kunnen doen. Het vak dat je krijgt, wat doe je ermee? En stel dat morgen komt, waar ben je dan op voorbereid? Dat is voor mij onderwijs, al heel lang.

Wat zijn je ambities?
Ik wil nog een paar jaar doorgaan, nog even aan de bak. Ik merk het wel een beetje aan mijn leeftijd, het kost me veel energie. Ik heb het ook lang genoeg gedaan, ik sta vanaf mijn 19e voor de klas. Ik wil ook graag een leuke, gezellige opa zijn voor mijn kleindochters.

Wat maakt jou de leukste in je vakgebied?
Eerlijkheid, transparantie, humor en het delen van kennis en ervaring. Met betrekking tot eerlijkheid en transparantie: ik ga geen onzin staan te vertellen en als ik iets fout zeg of iets wat niet klopt, dan ik corrigeer ik mezelf ook. Ik ben niet te groot om te denken: de leerlingen komen toch wel naar school.

Waar zou je er nog meer uit willen halen?
Invloed op management en leidinggevenden op basis van mijn kennis en ervaring. Ik zou graag bij mijn huidige school rapportvergaderingen bij willen wonen, omdat ik denk dat ik mijn leeftijd en expertise wat bij kunnen dragen. Die expertise gaat de organisatie in en dan hebben zoveel mogelijk mensen er wat aan. Op elke school heb je op een positie iemand met mijn ervaring nodig om dingen in perspectief te plaatsen. Er zijn meer docenten zoals ik, zo zonde dat zoveel expertise niet gebruikt wordt.

Hoe heb je Daan leren kennen?
Via een ex-collega. Die was al bij Daan geweest en zei tegen mij, ‘Fred, daar moet je op gesprek gaan.’

Waarom heb je voor Daan gekozen?
Omdat Daan Daan is en door de mensen, vooral Amber en Sandy, waar ik heerlijk mee kan samenwerken en sparren. Ook verbinden zij mij aan scholen die prima bij mij passen. Er wordt waardering voor je uitgesproken, voor wat je doet en kan. Er is geen hiërarchisch onderscheid. Daan heeft verstand van detachering, ik heb verstand van het onderwijs.

 


"Uitmuntend werkgeverschap is Daan!!!"


 

Hoe heeft Daan je leven beïnvloed?
Erg positief. Het respect en de waardering die ik krijg doen mij erg goed en motiveren mij enorm. Als je bij een school gaat werken, moet je soms hard zoeken naar een gevoel van waardering. Zoals het bij Daan is, is het bij de meeste scholen niet.

Waarin zou jij Daan aanbevelen?
Daan is een BAAS! Een geweldige werkgever met fantastische medewerkers. Daan is een goede leidinggevende met een goed vangnet. Je wordt echt opgevangen. Bij het hoofdkantoor in Rotterdam voel je het ook, er hangt een positieve spanning van ‘hier gebeurt het.’ Dat straalt het gewoon uit, en niet alleen de inrichting, maar ook de mensen die er aan het werk zijn.

 

Wil jij ook werken in het onderwijs? Bekijk hieronder de leukste vacatures.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

  1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Fred
 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Fred
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Fred

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn