1653478479-ontmoet_patricia_daan_onderwijs___.jpg | Ontmoet Daan: Maak kennis met Patricia

Onderwijs

Ontmoet Daan: Maak kennis met Patricia

27-05-2022


Patricia werkt via Daan als onderwijsassistent en zij neemt je mee in haar reis binnen de wereld van Daan.

Wat is je functie?
Ik ben nu werkzaam als onderwijsassistent. Ik heb ooit de opleiding SPW gedaan en onderwijsassistent zijn was daar een onderdeel van. Hoewel ik dit heel erg leuk vind, ben ik niet altijd onderwijsassistent geweest. Hiervoor heb ik namelijk jarenlang in de zorg gewerkt.

Op welke school werk je?
Ik ben werkzaam op de Dolfijn, dit is een bassischool in de regio Zuid-Holland. Ik werk hier vijf dagen per week met veel plezier! Twee dagen per week sta ik voor mijn eigen klas, een zogeheten observatiegroep met 6 leerlingen. In deze kleuterklas, dus groep 1 en 2, wordt gekeken of de leerlingen doorstromen naar regulier onderwijs of speciaal onderwijs. Het is dus een groep die apart les krijgt, waar verschillende leerlingen met een rugzakje in zitten. Veel kinderen in de groep spreken geen Nederlands. In de observatiegroep beginnen we echt bij het begin. De kinderen gaan spelenderwijs de Nederlandse taal leren: als we bijvoorbeeld een regenboog tekenen, dan benoemen we de kleuren. Wanneer we een toren van blokken maken, tellen we bewust ieder blok.

Waar word je blij van?
Ik word vrolijk van een leuke, gezellige werkomgeving. Dit is bij de Dolfijn zeker zo! Ik heb heel leuke collega’s en werd meteen toen ik begon afgelopen november opgenomen in het team. Er wordt namelijk niet gekeken of je gedetacheerd of vaste kracht bent.

Waarom past je baan bij jou?
Ik houd van een uitdaging. In mijn observatieklas werken is zeker een uitdaging: er zitten veel buitenlandse kinderen in deze klas die weinig of geen Nederlands spreken. Vooral nu zitten er veel kinderen uit Afghanistan, Polen en Oekraïne in die groep. Het is soms “handen- en voetenwerk” om met elkaar te communiceren. Gelukkig hebben sommige kinderen zichzelf Engels aangeleerd, dat is toch een stuk makkelijker voor mij dan om Afghaans, Pools of Oekraïens te leren! Gelukkig kunnen de meesten redelijk Nederlands tegen de tijd dat ze moeten doorstromen naar groep 3.

 


"Een heel leuke baan in een heel leuke omgeving"


 

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het mooi om te zien wat de kinderen allemaal hebben geleerd in een korte tijd en hoe ze vooruit zijn gegaan. Toen ik bij mijn observatiegroep startte, waren er kinderen die niet durfden te praten, als ze het al deden was het op fluisterniveau. We zijn zeven maanden verder en nu durven ze wel hardop te praten en vragen te stellen. Doordat ze beter communiceren gaat het qua gedrag ook beter: zo hebben ze bijvoorbeeld minder driftbuiten, omdat ze zich duidelijk kunnen maken. Dit is de extra uitdaging die mijn werk zo leuk maakt: je krijgt dingen voor elkaar, de kinderen maken meteen grote stappen!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Op een doorsnee dag begin ik om kwart voor 8. Als ik niet voor mijn vaste observatieklas sta, overleg ik met de leerkracht wie wat gaat doen die dag. Rond twintig over 8 komen de kinderen binnen en doen we in groepjes taal of rekenen. Die wisselen elkaar af tot het tijd is voor de fruitpauze en buiten spelen. Na het buiten spelen zetten we de leerlingen weer aan taal of rekenen tot de grote lunchpauze. Daarna ga ik apart zitten met de kinderen die wat moeite hebben met taal of rekenen. Ze krijgen dan extra uitleg en dan kunnen we extra de tijd nemen. Vanwege het continurooster gaan de kinderen om 14.00 naar huis. Daarna ga ik opruimen, hebben we eventueel overleg en als ik klaar ben ga ik naar huis.

Wat maakt jou de leukste in je vakgebied?
Ik houd niet van streng zijn en creëer graag een leuke sfeer in de klas. De kinderen moeten zich natuurlijk aan de regels houden, dus je kunt er streng bovenop gaan zitten. Ik doe dat liever niet, ik laat de kinderen elkaar helpen als iets niet lukt en maak een grapje als een kind niet luistert, in plaats van diegene naar de gang te sturen. Op school zijn ze nog onzeker. Als je dan je stem verheft, durven ze straks al helemaal niet in de klas te praten. Als ze echt vervelend zijn dan zetten we diegene apart op een stoeltje. Daarna gaan we met de kinderen in gesprek.

Waar zou je er nog meer uit willen halen?
Ik zou het heel leuk vinden om mijn eigen groep te houden, de observatiegroep. Waarschijnlijk gaan de kinderen in de observatiegroep niet naar het reguliere onderwijs. Mochten ze naar het speciaal onderwijs gaan, dan kan daar weer een schooljaar overheen gaan vanwege de wachtlijsten. Liever willen we de observatiegroep nog een jaar verlengen. Je merkt bijvoorbeeld dat de kinderen na de meivakantie qua taal echt achteruit zijn gegaan, dus laat staan als ze een jaar thuiszitten vanwege de wachtlijst. Daarnaast is het fijn als ik bij die groep kan blijven, aangezien ik de laatste maanden hun vertrouwde gezicht ben geweest.

Hoe heb je Daan leren kennen?
Mijn adviseur Thalicha heeft contact met mij opgenomen nadat ze mijn cv had gezien op internet. Ik ben meteen de maandag erna op het kantoor van Daan langs geweest, woensdag bij de school, donderdag kon ik een proefdag draaien en vrijdag was alles rond! Ik vind het super dat het zo snel kon.

Waarom heb je voor Daan gekozen?
Omdat ze een heel leuke baan hadden. Ik was nog niet per se op zoek naar een nieuwe baan, maar Thalicha kwam met deze baan als onderwijsassistent en het bevalt nu heel goed! Ook als de opdracht afloopt zou ik graag willen blijven, en dan het liefst iets voor een langere periode. Op het kantoor bij Daan en met Thalicha had ik gelijk een welkomgevoel. Het pand is leuk en open. De kerstborrel waar ik m’n kerstpakket heb opgehaald was super goed geregeld en vooral ook gezellig.

 


"Uitmuntend werkgeverschap is rekening houden met elkaar en overleggen."


 

Hoe heeft Daan je leven beïnvloed?
Ik heb een hele leuke baan, in een richting waar ik zelf eigenlijk niet aan had gedacht. Toch zit ik nu helemaal op m’n plek. De komende tijd wil ik echt ook onderwijsassistent blijven!

Waarin zou jij Daan aanbevelen?
Daan heeft een professionele instelling en het is heel makkelijk om contact met ze op te nemen als ik vragen heb. Laatst liep ik ergens tegenaan met betrekking tot salarisuitbetaling. Ik heb met de backoffice van Daan gebeld, zij hebben uitleg gegeven en het meteen opgelost.

Wil jij ook werken in het onderwijs? Bekijk hieronder de leukste vacatures.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Patricia
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Patricia
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Ontmoet Daan: Maak kennis met Patricia

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn