motivatiebrief.jpg | Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

Algemeen

Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

30-10-2018

Solliciteren, makkelijk is dat niet. Het ene bedrijf vraagt om een motivatiebrief en het andere om een sollicitatiebrief. Dit kan best verwarrend zijn, want zijn het nou dezelfde brieven of is een motivatiebrief anders dan een sollicitatiebrief? Wij helpen jou om dit probleem voorgoed de wereld uit te helpen. 

Het grootste verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief
Een motivatiebrief en sollicitatiebrief lijken heel veel op elkaar, maar er is één groot verschil. Een motivatiebrief gaat in op de ‘waaromvraag’ en een sollicitatiebrief gaat in op de ‘watvraag’.

In een motivatiebrief geef je aan waarom je de baan wilt. Het hoofddoel is dat je de reden(en) toelicht waarom je voor juist deze werkgever en baan kiest. Je licht jouw eigen beweegredenen en kwaliteiten toe. Een motivatiebrief is daardoor heel persoonlijk.

In een sollicitatiebrief licht je juist toe wat je allemaal hebt gedaan. Het is jouw cv, maar dan toegelicht in een brief. Je vertelt hierin dus over je werkervaring en afgeronde opleidingen.

Waarom een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief?
Jouw sollicitatiebrief wordt als toelichting op je curriculum vitae gebruikt. Veel werkgevers hechten om deze reden niet zoveel waarde aan een sollicitatiebrief en ontvangen veel liever een motivatiebrief. Ja, wij ook! In een motivatiebrief kan je potentiele werkgever juist lezen waarom je graag bij hem of haar aan de slag wil gaan.

Hoe ziet een motivatiebrief eruit?
Bij een motivatiebrief kun je uitgebreid ingaan op jezelf. Wees alleen voorzichtig dat je niet teveel over je privé leven vertelt. Maak een motivatiebrief niet langer dan één A4.

Wees daarnaast ook to-the-point. Het beste is om ongeveer vier alinea’s van vier van vier à vijf regels te schrijven. Het voelt misschien iets te beknopt, maar korte motivatiebrieven worden bijna altijd helemaal gelezen. Schrijf daarnaast ook in de actieve vorm. Je brief oogt daardoor persoonlijker en levendiger.

Zorg daarnaast ook voor een pakkende openingszin waarin je motivatie goed naar voren komt. Probeer op te vallen tussen alle andere brieven. Sluit af met een sterk slot, zodat je in het hoofd van je potentiele werkgever blijft hangen. Een goed slot betekent een proactief einde. Trek de stoute schoenen aan en nodig jezelf uit voor een persoonlijk gesprek om je motivatie verder toe te lichten.

Heel belangrijk bij het schrijven van een motivatiebrief is correct taalgebruik. Spelvouten, foute spelling en onbegrijpelijk taalgebruik verkleinen je kans op jouw droombaan.

Een motivatiebrief en sollicitatiebrief in één
Wanneer er geen motivatiebrief wordt verwacht, is het altijd goed om een motivatiebrief en een sollicitatiebrief te combineren tot één pakkende brief. Kan dat? Ja, zeker!

Vertel waarom je hebt gereageerd, waarom je wilt werken bij dat bedrijf in die functie en wat jij aan kennis en ervaring meebrengt. Voorkom altijd dat een sollicitatiebrief een herhaling wordt van je curriculum vitae. Maak de brief persoonlijk en betrokken, spreek de recruiter direct aan.

Waar wacht je nog op? Versturen die brief.

Tot snel.

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?
 • Onderwijs

  Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

  1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn