1659512447-Daan_hybride_werken_header.jpg | Functieprofiel Schuldhulpverlener

Schuldhulpverlener

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53506
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een Schuldhulpverlener?

Een schuldhulpverlener is een professional die bedrijven of particulieren helpt bij het oplossen van problematische schulden. Wij leggen je uit wat een schuldhulpverlener doet, waar ze werken, welke opleiding en vaardigheden nodig zijn om er een te worden, en wat je kunt verwachten qua salaris en vacatures.

Een schuldhulpverlener is een bemiddelaar tussen schuldenaren en schuldeisers die zich richt op het oplossen van problematische schulden. Dit kan worden bereikt door bemiddeling of sanering. Een schuldhulpverlener kan verschillende maatregelen nemen om schulden op te lossen, waaronder inkomsten verhogende of uitgaven verlagende maatregelen. Onder inkomsten verhogende maatregelen vallen bijvoorbeeld werk zoeken of het verkopen van materiële zaken die gemist kunnen worden (zoals een auto). Als uitgaven verhogende maatregel kan iemand een nieuw uitgavenpatroon worden aangeleerd, waarbij minder geld wordt besteed aan secundaire levensbehoeften zoals kleding en elektronica. Het is de taak van een schuldhulpverlener om cliënten te adviseren en voor te lichten over een beter uitgavenpatroon en hen te begeleiden bij het doen van een beroep op de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) als de hulp die zij ontvangen niet voldoende is om hun schulden op te lossen.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53507
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53508
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een schuldhulpverlener

Component slug: text
bricksPageLayout: 53509
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als schuldhulpverlener?

Als schuldhulpverlener werk je in diverse settings, waaronder particuliere organisaties die zich richten op financiële ondersteuning, commerciële schuldhulporganisaties die gespecialiseerd zijn in het beheer van schulden, en door de overheid gefinancierde instellingen die zich bezighouden met het bieden van ondersteuning aan mensen met financiële problemen. Het is essentieel dat je een grondige kennis hebt van de faillissementswetgeving en dat je in staat bent om cliënten te adviseren over het optimaliseren van hun uitgavenpatroon. Tevens dien je in staat te zijn om empathisch en effectief te communiceren, zodat je cliënten kunt begeleiden naar financiële stabiliteit en welzijn.

Competenties

Als schuldhulpverlener is het belangrijk dat je goed orde en regelmaat kunt instellen. Daarnaast is het belangrijk dat je vriendelijk, geduldig en ruimdenkend bent. Je moet in staat zijn om veel details te verzamelen en te ordenen, zodat er een goed overzicht ontstaat. Het vinden van minder voor de hand liggende oplossingen kan ook van je worden verwacht.

Component slug: text

Hoe wordt je een schuldhulpverlener?

Opleiding

Om schuldhulpverlener te worden, moet je een cursus of post-HBO opleiding in schuldhulpverlening volgen. Een geschikte basis hiervoor is een opleiding als Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO). Een post-HBO opleiding duren vaak een jaar en zorgen ervoor dat je jezelf een gekwalificeerde Schuldhulpverlener mag noemen. Tijdens de opleiding krijg je informatie over een verstandig met geld om kan gaan ook leer je meer over de faillissementswet. De opleiding is voornamelijk juridisch van aard, dus er zal veel over de wet en handhaving van de wet aan bod komen.

bricksPageLayout: 53510
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53511
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53512
Layout slug: 333333
Component slug: text

Organisatievaardigheden

Als schuldhulpverlener is het essentieel om sterke organisatievaardigheden te bezitten. Dit betekent dat je in staat bent om effectief orde en regelmaat te handhaven in een complexe omgeving. Je kunt systematisch informatie verzamelen, documenten ordenen en deadlines beheren. Door deze vaardigheden kunnen dossiers nauwkeurig worden bijgehouden en kunnen processen efficiënt worden uitgevoerd. Een goed georganiseerde benadering bevordert niet alleen de effectiviteit van de hulpverlening, maar ook het vertrouwen van cliënten in het proces.

Component slug: text

Empathie en Geduld

Als schuldhulpverlener is het van cruciaal belang om empathisch en geduldig te zijn. Je moet in staat zijn om je in te leven in de situatie van de cliënt en begrip te tonen voor hun emoties en uitdagingen. Door geduldig te luisteren en te communiceren, help je cliënten zich gehoord en ondersteund te voelen tijdens moeilijke tijden. Deze empathische benadering bevordert een positieve werkrelatie en vergroot de kans op succesvolle schuldregelingen.

Component slug: text

Probleemoplossend vermogen

Als schuldhulpverlener wordt van je verwacht dat je creatieve en doelgerichte oplossingen kunt vinden voor complexe financiële problemen. Dit vereist het vermogen om buiten de gebaande paden te denken en minder voor de hand liggende oplossingen te verkennen. Door kritisch te analyseren en verschillende benaderingen te overwegen, kun je op maat gemaakte oplossingen ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke behoeften van elke cliënt. Een sterk probleemoplossend vermogen stelt je in staat om effectief te reageren op uitdagingen en de weg vrij te maken voor financiële stabiliteit en welzijn.

bricksPageLayout: 53513
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53514
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53515
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een schuldhulpverlener?

Zoals bij vele beroepen verschilt het salaris van een Schuldhulpverlener ook per persoon. Dit komt uiteraard door de verschillende werkgevers, maar voornamelijk door de uiteenlopende ervaringen en kennis van personen. Als iemand aanvullende cursussen heeft gevolgd of heeft doorgestudeerd, zal dit een positieve invloed hebben op het salaris. Ervaring is ook een belangrijk punt waarop personen verschillen, de een werkt al jaren als Schuldhulpverlener en de ander begint net.

Component slug: none
bricksPageLayout: 53516
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53517
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze schuldhulpverlener vacatures

Ontdek onze schuldhulpverlener vacatures en maak het verschil in mensenlevens. Help cliënten met financiële uitdagingen, onderhandel met schuldeisers en bied emotionele ondersteuning. Ongeacht je ervaring, bieden we training en groeimogelijkheden. Solliciteer nu en begin aan een lonende carrière in de schuldhulpverlening. Bekijk onze schuldhulpverlener vacatures

bricksPageLayout: 53518
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53519
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53520
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53521
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53522
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte Schuldhulpverlener vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn