Middel 1 Middel 1
1670593641-1628845247-zorg_opleidingen_daan.png | Functieprofiel Verpleegkundig specialist

Zorg

Functieprofiel Verpleegkundig specialist

29-06-2023

Een verpleegkundig specialist is een geregistreerd verpleegkundige met een aanvullende opleiding op masterniveau. Verpleegkundig specialisten leveren geavanceerde zorg aan patiënten en werken in verschillende medische specialismen, zoals cardiologie, oncologie, psychiatrische zorg en geriatrie.

De verpleegkundig specialist heeft een bredere bevoegdheid dan een reguliere verpleegkundige en mag bijvoorbeeld bepaalde medische handelingen uitvoeren, diagnoses stellen en medicijnen voorschrijven. Ook kan de verpleegkundig specialist taken overnemen van artsen, waardoor deze meer tijd hebben voor complexere casussen.

Verpleegkundig specialisten zijn betrokken bij de behandeling en zorg voor patiënten gedurende het gehele behandeltraject. Dit omvat onder andere het opstellen van zorgplannen, het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten, het aanpassen van de behandeling en het bijdragen aan multidisciplinaire teams.

Om verpleegkundig specialist te worden, dient men een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde te hebben en vervolgens een tweejarige masteropleiding te volgen tot verpleegkundig specialist. Na het behalen van de masteropleiding kan men zich laten registreren in het Verpleegkundig Specialisten Register van de BIG-registratie.

Wat doet een verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist is een hoogopgeleide verpleegkundige met geavanceerde kennis en vaardigheden op het gebied van zorgverlening. Verpleegkundig specialisten zijn bevoegd om bepaalde taken van artsen over te nemen, zoals het stellen van diagnoses, voorschrijven van medicijnen en uitvoeren van medische handelingen.

Een verpleegkundig specialist werkt nauw samen met artsen en andere zorgprofessionals om de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten. Enkele voorbeelden van taken die een verpleegkundig specialist kan uitvoeren zijn:

 • Het stellen van een diagnose: Verpleegkundig specialisten zijn getraind om een diagnose te stellen bij patiënten, op basis van hun klinische ervaring en kennis van de gezondheidstoestand van de patiënt.
 • Het voorschrijven van medicijnen: Verpleegkundig specialisten zijn bevoegd om medicijnen voor te schrijven aan patiënten. Dit omvat zowel medicijnen op recept als zelfzorgmedicijnen.
 • Het uitvoeren van medische handelingen: Verpleegkundig specialisten kunnen bepaalde medische handelingen uitvoeren, zoals bloedonderzoek, wondzorg, infusen inbrengen en het verwijderen van hechtingen.
 • Het coördineren van zorg: Verpleegkundig specialisten zijn betrokken bij het opstellen van zorgplannen voor patiënten en coördineren de zorgverlening tussen verschillende zorgprofessionals.
 • Het bieden van advies en educatie: Verpleegkundig specialisten kunnen patiënten en hun families advies geven over gezondheid en ziekte, en educatie bieden over het omgaan met hun gezondheidsproblemen.

Kortom, verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol in de zorgverlening aan patiënten. Ze hebben geavanceerde kennis en vaardigheden op het gebied van zorgverlening en werken nauw samen met andere zorgprofessionals om de best mogelijke zorg te bieden voor patiënten.

Waar werk je als verpleegkundig specialist?

Verpleegkundig specialisten werken in een breed scala aan instellingen en organisaties die verschillende soorten zorg aanbieden. Enkele voorbeelden van werkplekken waar verpleegkundig specialisten kunnen werken zijn:

 • Ziekenhuizen: Verpleegkundig specialisten werken vaak in ziekenhuizen, in verschillende specialismen zoals cardiologie, oncologie, geriatrie, neurologie en psychiatrie. Ze kunnen hierbij betrokken zijn bij de diagnose en behandeling van patiënten.
 • Huisartsenpraktijken: Verpleegkundig specialisten kunnen werken in huisartsenpraktijken en huisartsenposten, waar ze patiënten zien en behandelen met uiteenlopende gezondheidsproblemen.
 • Verpleeghuizen: Verpleegkundig specialisten kunnen werken in verpleeghuizen, waar ze zorg bieden aan ouderen met verschillende gezondheidsproblemen.
 • Thuiszorgorganisaties: Verpleegkundig specialisten kunnen ook werken bij thuiszorgorganisaties, waar ze verantwoordelijk zijn voor het leveren van zorg aan patiënten in de thuissituatie.
 • GGZ-instellingen: Verpleegkundig specialisten kunnen werken in geestelijke gezondheidszorginstellingen, waar ze zorg bieden aan patiënten met verschillende mentale gezondheidsproblemen.

Kortom, verpleegkundig specialisten kunnen op verschillende locaties werken, variërend van ziekenhuizen tot thuiszorgorganisaties en GGZ-instellingen. Ze zijn betrokken bij de zorgverlening aan patiënten met diverse gezondheidsproblemen, afhankelijk van hun specialisatie en werkgebied.

Competenties

Verpleegkundig specialisten hebben een breed scala aan competenties en vaardigheden die hen in staat stellen om hoogwaardige zorg te bieden aan patiënten en samen te werken met andere zorgprofessionals. Enkele voorbeelden van deze competenties zijn:

 • Klinische expertise: Verpleegkundig specialisten hebben diepgaande kennis op het gebied van gezondheid en ziekte, medische behandelmethodes en het uitvoeren van diagnostische testen.
 • Zorgcoördinatie: Verpleegkundig specialisten zijn verantwoordelijk voor het coördineren van de zorg voor patiënten en het opstellen van zorgplannen. Ze werken nauw samen met andere zorgprofessionals om de beste zorg te kunnen bieden.
 • Communicatie: Verpleegkundig specialisten moeten effectief kunnen communiceren met patiënten, hun families en andere zorgverleners. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatie.
 • Besluitvorming: Verpleegkundig specialisten moeten in staat zijn om snel en effectief beslissingen te nemen over de gezondheid van patiënten en de behandeling van hun aandoeningen.
 • Empathie: Het is belangrijk dat verpleegkundig specialisten empathisch zijn en goed in staat zijn om de emoties en gevoelens van hun patiënten te begrijpen. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het leveren van gepersonaliseerde zorg.
 • Professionele ontwikkeling: Verpleegkundig specialisten moeten bereid zijn om continu te blijven leren en zichzelf te ontwikkelen om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied.
 • Kritisch denken: Verpleegkundig specialisten moeten in staat zijn om informatie te analyseren en te interpreteren om effectieve beslissingen te nemen voor de gezondheid van hun patiënten.

Wat verdient een verpleegkundig specialist?

Het salaris van een verpleegkundig specialist kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de werkgever, de regio, het type dienstverband en de jarenlange ervaring. Over het algemeen verdient een verpleegkundig specialist echter een salaris dat hoger is dan het gemiddelde salaris van een geregistreerde verpleegkundige.

In Nederland verdient een verpleegkundig specialist gemiddeld tussen de €3.500 en €5.500 bruto per maand, afhankelijk van hun specialisatie en werkervaring. Het exacte salaris hangt af van de organisatie waarvoor men werkt en de regio waarin ze werken.

Vacatures

Heb jij interesse in een baan als verpleegkundig specialist? Daan heeft de leukste vacatures voor verpleegkundig specialisten! 

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures in heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar …..

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste social work vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.. 

Laatste blogberichten

 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Saskia

  1697531652-Blog saskia midden.jpg | Functieprofiel Verpleegkundig specialist
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Yvette

  1696323937-Yvette midden.jpg | Functieprofiel Verpleegkundig specialist
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Monique

  1695133744-Header Monique.png | Functieprofiel Verpleegkundig specialist

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn