salaris-website.jpg | Salarisindicatie? Daar hebben we het later over...

Algemeen

Salarisindicatie? Daar hebben we het later over...

15-05-2019

Leuke functie:, check!, Gezellige collega’s:, check!, Verzorgde lunch:, check! Klinkt als muziek in de oren, alleen wordt een salarisindicatie vaak overgeslagen. Waarom eigenlijk?

Kandidaten willen juist héél graag een salarisindicatie voordat ze ergens gaan solliciteren. Toch is maar een klein gedeelte van de vacatures hier duidelijk over. Het is al jaren een gemis of zelfs irritatiepuntje bij veel sollicitanten: gebrek aan informatie over het geboden salaris. Zelfs één op de vijf zegt zelfs een vacaturetekst meteen links te laten liggen als zulke informatie volledig ontbreekt. Er blijven dan wel weinig opties over, want in bijna twee op de drie vacatures staat geen enkele indicatie van het salaris, bleek vorig jaar uit onderzoek. Ander onderzoek concludeerde zelfs dat maar in 12,3 procent van de vacatures een​ ​specifiek​ ​loon​ ​of salarisschaal​ staat ​aangegeven.

Nog steeds een taboe
Salaris is duidelijk nog steeds een taboe in Nederland. Dit geldt voor beide kanten! Werkgevers hebben aan de ene kant meer moeite om talent te verleiden, maar aan de andere kant durven ze ook niet open, eerlijk en transparant te zijn. Hoewel het in veel andere landen heel gebruikelijk is, staat een salaris(indicatie) hier lang niet in iedere vacature. Terwijl de gemiddelde werknemer het ineens wel weer aandurft om persoonlijk om salarisverhoging te vragen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Doorbreken valt niet mee
Het tv-programma ‘Wat verdien je?’ probeert het taboe op salarissen te doorbreken. Maar dat valt nog niet mee, zo blijkt: het programma had veel moeite om mensen te vinden die willen meewerken en openheid durven te geven over wat ze verdienen.

Maar nu: salaris in de vacature?
Als het taboe op salaris eenmaal een beetje geslecht is, zullen we het dan ook vaker in vacatureteksten terugzien? Dit blijft een discussiepunt. Bedrijven moeten zich afvragen of ze werknemers willen aantrekken, die salaris bovenaan hun prioriteiten lijstje hebben staan? Anderzijds: wanneer je je positioneert als transparant bedrijf is het zeker niet iets wat mag ontbreken in de vacatures. Wordt vervolgd…

Staat een leuke baan op nummer 1 in jouw prioriteitenlijstje, neem dan een kijkje tussen de leukste vacatures op www.daan.eu. #wijzijndeleukste.

Laatste blogberichten

 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Monique

  1695133744-Header Monique.png | Salarisindicatie? Daar hebben we het later over...
 • Algemeen

  Troonrede 2023

  1695117049-2023 header troonrede.jpg | Salarisindicatie? Daar hebben we het later over...
 • Onderwijs

  trots op ons vak

  1682416553-1681821439-daan-header-2000px.jpg | Salarisindicatie? Daar hebben we het later over...

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn