Samen werken, samen denken, samen doen
Zaterdag 15 juni was het zover; het eerste Daan congres voor onze professionals werkzaam in het Sociaal Domein. De dag stond in het teken van elkaar ontmoeten, van elkaar leren en elkaar inspireren.
Wij startten deze dag bij het prachtige Centraal Ketelhuis in Amersfoort. In de ochtend was er een plenair gedeelte met een verrassende openingsact rondom het thema samenwerken.
De spreker, Joep Stassen, zorgde voor een leuke en enthousiasmerende opening. Hij stelde meerdere vragen aan de professionals over het werken en samenwerken binnen het Sociaal Domein. Dit deed hij met de nodige humor en vroeg het publiek om een speciaal netwerk op te bouwen. Onder begeleiding van up tempo muziek verschenen er bollen wol en creërde de professionals gezamenlijk een kleurrijk netwerk. Binnen 10 minuten was iedereen letterlijk met elkaar verbonden en de zaal bruiste van de energie. Een mooie start van een dag die in het teken staat van samenwerken.
Anke Siegers, van DatisHelder heeft jarenlang ervaring in het ondersteunen van organisaties, overheid en gemeenten rond vraagstukken als: Zelfsturing, samenwerken met het sociale netwerk, Eigen Regie, samenredzaamheid, Eigen Kracht, burgerparticipatie en regie/eigenaarschap in de jeugdzorg en de WMO.
Anke heeft op het congres een levendige lezing verzorgd over hoe eigenaarschap van de mensen zich verhoudt tot de huidige ontwikkelingen die plaatsvinden in het Sociaal Domein. Dit heeft zij o.a. vanuit het perspectief van de transitietheorie gedaan, aangevuld met praktijkverhalen. De systeemwaarden waar we tientallen jaren op gericht zijn geweest, maken nu plaats voor andere (mens) waarden. Die beweging, die van onderop in gang is gezet, heeft grote gevolgen voor iedereen en vraagt een andere manier van werken.
Na de lunch was er nog een lezing van Hans Geleynse met als thema: ‘Mediation in de wijk als alternatief voor de jeugdhulpverlening’.
Familie mediation wordt ingezet bij crisissituaties van jongeren die na conflicten uit huis zijn gezet of zelf weggegaan zijn. Met als doel om een langdurige contactbreuk en dakloosheid te voorkomen.
In de middag konden de professionals deelnemen aan de diverse workshops die werden gegeven:
- Beschermd wonen en verhuizen, mag dat zomaar? (Linda van Borssum – Beleidsadviseur, projectleider, coach en manager Sociaal Domein & Janine ten Velde – WMO-consulent).
- Stimuleer de eigen regie (Nigella Rodenburg – Trainer/ coach re-integratie)
- Regisseren is stuurmanskunst (De Mariënburgroep)
- Ben Vitaal Proeverij (Jolanda van der Bruggen – Training en Development Focus To & Georgette Kamp – Re-integratiedeskundige Focus To Improve)
- Integraal werken in het Sociaal Domein met de omgekeerde toets. Hoe doe je dat? (Anita van Loon – kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein & Det Nederlof – Sociaal Domein)
Nadat de workshops waren afgelopen, hebben wij deze inspirerende dag afgesloten met een gezamenlijk en gezellige borrel.
‘ Wij hebben deze dag als zeer waardevol ervaren en kijken al uit naar de editie van volgend jaar.’