Wat doet een Gedragswetenschapper
Een Gedragswetenschapper observeert en onderzoekt het gedrag van mensen met gedragsproblematiek en geeft advies aan andere hulpverleners voor specifieke gedragsproblematiek. Als je als gedragswetenschapper zelf direct met patiënten werkt, dan zijn je werkzaamheden vergelijkbaar met die van een orthopedagoog. Wanneer je als gedragswetenschapper een adviserende rol hebt, liggen de werkzaamheden meer in de theoretische onderzoekskant. In het algemeen ben je als Gedragswetenschapper degene die de eindverantwoordelijkheid draagt voor de behandeling van de cliënt. Je bent dan verantwoordelijk voor maken en zorgdragen van de uitvoering van het behandelplan.
Waar werk je als Gedragswetenschapper
Als gedragswetenschapper werk je in de sector Gezondheidszorg & Farmacie, waarbij de gezondheid van de mens centraal staat. Je bent vaak actief in de Jeugdzorg, waarbij het betrekken van ouders/voogden bij de behandeling essentieel is. Je adviseert ook andere hulpverleners van je cliënt over de specifieke gedragsproblematiek. Als gedragswetenschapper speel je een belangrijke rol bij het verbeteren van het welzijn van mensen, en ben je een expert in het adviseren en begeleiden van cliënten en hun omgeving.
Hoe wordt je Gedragswetenschapper
Er is geen opleiding gedragswetenschapper. Om gedragswetenschapper te worden, kun je het beste kiezen voor een WO opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie. Na de bacheloropleiding van 3 jaar, kun je een masteropleiding Pedagogische Wetenschappen van 1 of 2 jaar volgen of een specialisatie binnen de psychologie. Bij de opleiding psychologie moet je in het tweede jaar een specialisatie kiezen die aansluit bij het beroep dat je wilt beoefenen. Als alternatief kun je kiezen voor de HBO opleiding Toegepaste Psychologie, die 4 jaar duurt. Het is belangrijk om te weten dat een WO opgeleide gedragswetenschapper meer verantwoordelijkheden heeft dan een HBO afgestudeerde psycholoog die als gedragswetenschapper werkt.
Competenties van een Gedragswetenschapper
Als gedragswetenschapper ben je toegewijd aan het bereiken van verbetering en groei. Het kan een uitdagende taak zijn om het gedrag van jongeren, vooral jeugddelinquenten, te veranderen en een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is. Het vereist zorgvuldigheid en een doelgerichte aanpak om tot een succesvolle uitkomst te komen. Communicatie- en motivatievaardigheden zijn cruciaal voor een gedragswetenschapper om betrouwbaar en ondersteunend over te komen en mensen te stimuleren om hun gedrag te verbeteren. Hierbij is het wel belangrijk om niet te toegeeflijk te zijn en een evenwicht te vinden tussen warmte en strengheid om een wederzijdse samenwerking te bevorderen.
Wat verdient een Gedragswetenschapper
De hoogte van het salaris van een gedragswetenschapper is afhankelijk van de afgeronde opleiding en het aantal jaren werkervaring. Een gedragswetenschapper die wo is opgeleid valt onder de cao ggz als je werkzaam bent in een zorginstelling.
Gedragswetenschapper vacatures
Heb jij interesse in een baan als Gedragswetenschapper? Daan heeft de leukste vacatures voor Gedragswetenschappers! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier.
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste Gedragswetenschapper vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.