Wat doet een Jeugdconsulent
Een jeugdconsulent speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen en helpen van jongeren en gezinnen met moeilijkheden. Als deskundige biedt je hulp wanneer andere instanties zoals het consultatiebureau, school of huisarts geen oplossing kunnen bieden. Binnen het sociaal domein heb je als jeugdconsulent een waardevolle functie en kom je in actie bij ernstige gezinsproblemen, zoals echtscheidingen, mishandeling en misbruik of andere omstandigheden die de rust en veiligheid van een kind in de weg staan. Je takenpakket als jeugdconsulent is zeer divers en omvat een breed scala aan werkzaamheden.
Waar werk je als Jeugdconsulent
Als jeugdconsulent ben je werkzaam bij een gemeente en speel je een belangrijke rol in het bieden van hulp en ondersteuning aan jongeren en gezinnen. Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze taak. Als jeugdconsulent werk je nauw samen met ouders om hen te ondersteunen bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Dit betekent dat je als jeugdconsulent bijdraagt aan het waarborgen van de welzijn van kinderen en gezinnen in jouw gemeenschap.
Hoe wordt je Jeugdconsulent
Er is geen specifieke opleiding om jeugdconsulent te worden, maar er zijn wel enkele opleidingen die je kunt volgen als je Jeugdconsulent wilt worden. Enkele voorbeelden zijn:
- Social Work
- Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
- Ecologische Pedagogiek
- Sociaal Pedagogisch Hulpverlening
- Overige opleidingen gespecialiseerd in jeugdzorg.
Om als jeugdconsulent aan de slag te gaan, is een certificering vereist. Je moet bijvoorbeeld geregistreerd staan bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) als jeugdprofessional. Dit geeft aan dat je over de benodigde kennis, ervaring en vaardigheden beschikt om effectieve hulp te bieden aan kinderen in complexe situaties.
Competenties van een Jeugdconsulent
Als jeugdconsulent is het van groot belang dat je in staat bent om complexe gezinssituaties te analyseren en de zorgbehoefte van betrokkenen in kaart te brengen. Het is hierbij essentieel dat je een empathische benadering hanteert om betrokkenen te begrijpen en te ondersteunen. Daarnaast dien je te beschikken over uitstekende probleemoplossende vaardigheden om de complexe situaties effectief aan te pakken. Elke situatie is uniek en vereist een specifieke aanpak, waarbij je in staat moet zijn om verschillende problemen te signaleren.
Als jeugdconsulent zijn er een aantal belangrijke competenties waarover je moet beschikken, zoals:
- Empathisch
- Probleemoplossend
- Inzicht in omgeving
- Oordeelsvorming
- Besluitvaardig
- Onderhandelen
- Conflicten beheersen
- Inzicht in de behoeften van een ander
- Kan mensen met elkaar verbinden
Wat verdient een Jeugdconsulent
Het salaris van een Jeugdconsulent wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de afgeronde opleiding en het aantal jaren werkervaring. Jeugdconsulenten werken doorgaans in het vakgebied 'Zorg, welzijn en onderwijs'. Als beginnend jeugdconsulent val je meestal in schaal 8 en het salaris zal daarop worden gebaseerd.
Jeugdconsulent vacatures
Ben je geïnteresseerd in een uitdagende baan als Jeugdconsulent? Bij Daan ben je aan het juiste adres voor een breed aanbod aan vacatures op dit gebied. Wij bieden vacatures aan bij diverse gemeenten door heel Nederland. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een Jeugdconsulent in Zuid-Holland, een Procesbegeleider Kindertoeslagenaffaire in omgeving Flevoland en een Procesbegeleider Kindertoeslagenaffaire in regio Gelderland.
Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier.
Heb je interesse gekregen in een carrière als Jeugdconsulent? Bekijk dan de leukste vacatures hier. Als jouw ideale baan er nog niet tussen staat, maar je wel graag voor Daan wilt werken, stuur dan hier een open sollicitatie naar ons op en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.