Klas | Functieprofiel leerkracht

Leerkracht

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53397
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een leerkracht basisonderwijs?

Een leerkracht in het basisonderwijs geeft les aan leerlingen op een basisschool. Dit varieert van lesgeven aan de kleuterklas in de onderbouw, tot lesgeven aan de bovenbouw in groep 8. Je kunt lesgeven op een openbare basisschool of een bijzondere basisschool, zoals bijvoorbeeld religieus onderwijs of een Montessorischool. Ook kun je op het speciaal onderwijs lesgeven.

Als leerkracht heb je verschillende taken. Het lesgeven zelf is natuurlijk jouw hoofdtaak: je moet van veel verschillende vakgebieden kennis hebben, zoals taal en rekenen, maar ook geschiedenis en aardrijkskunde. Daarnaast bereid je lessen voor, waarbij je bedenkt hoe je de kennis het beste kan overbrengen op de kinderen. Je onderhoudt contact met de ouders van jouw leerlingen over hun voortgang en vergadert met jouw collega’s over onder andere lesmethodes of aankomende activiteiten.

Als leerkracht moet je goed met mensen, dus jouw leerlingen en hun ouders, om moeten kunnen gaan. Je moet de belevingswereld van jouw leerlingen begrijpen en weten op welke manier je het beste de lesstof over kunt brengen. Daarnaast moet je natuurlijk didactisch en pedagogisch sterk zijn. 

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53398
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53399
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een leerkracht in het basisonderwijs

Component slug: text
bricksPageLayout: 53400
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Leerkracht in het basisonderwijs

Als leerkracht in het basisonderwijs heb je het hele schooljaar dezelfde klas. Afhankelijk van de groep breng je kennis over. In groep 1 en 2, de kleuterjaren, ben je vooral bezig met het  spelenderwijs leren van de leerlingen. Vanaf groep 3 leren de leerlingen echt lezen, schrijven en rekenen. In groep 8 houd jij je bezig met het voorbereiden van jouw leerlingen op het voortgezet onderwijs, waarbij er ook een schooladvies wordt uitgebracht dat bepaalt op welk niveau de leerling zal doorstromen.

Jouw voornaamste taak is natuurlijk het lesgeven. Daarnaast ben je bezig met lessen voorbereiden, toetsen maken en nakijken, vergaderen met jouw collega’s en het contact onderhouden met de ouders van jouw leerlingen. Ook zet je je eventueel in voor andere activiteiten rondom de school, zoals bijvoorbeeld de eindmusical of schoolkamp.

 

Component slug: text

Hoe wordt je een docent?

Opleiding

Om leerkracht in het basisonderwijs te worden moet je een opleiding volgen aan de pabo. Dit is een opleiding op hbo niveau. Je kunt met elk profiel vanuit de havo of het vwo instromen op de pabo. Soms moet je dan nog wel een toelatingstoets doen voor bepaalde vakken als je daarin geen eindexamen hebt gedaan. De opleiding duurt vier jaar en tijdens die vier jaar zul je natuurlijk ook veel stagelopen om jouw opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Vaak specialiseer je je tijdens je opleiding, waarbij je kiest tussen de focus op lesgeven in de onderbouw en lesgeven in de bovenbouw. Vakken die je volgt tijdens de opleiding zijn onder andere de basisvakken, zoals rekenen/wiskunde, Engels, geschiedenis en aardrijkskunde. Daarnaast volg je ook vakken op het gebied van de ontwikkeling en de opvoeding van een kind. Het is eventueel ook mogelijk om de academische pabo te doen aan een universiteit. Afhankelijk waar je de pabo opleiding volgt, is het mogelijk om deze in deeltijd en in voltijd te volgen. 
 

bricksPageLayout: 53401
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53402
Layout slug: 13-23
Component slug: none
Component slug: text
Leerkrachtvaardigheden

Vanuit de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL) en ander onderwijspersoneel zijn er diverse competenties gesteld die een goede leerkracht moet hebben. 

bricksPageLayout: 53403
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53404
Layout slug: 333333
Component slug: text

Vakinhoudelijke bekwaamheid

Als vakinhoudelijk bekwame leraar basisonderwijs heb je diep inzicht in de materie die je onderwijst. Je bent in staat om informatie te selecteren en te verwerken op een manier waar je leerlingen van kunnen leren. Bovendien streef je als een bekwame leerkracht er voortdurend naar je kennis en vaardigheden bij te schaven om je leerlingen het best mogelijke onderwijs te kunnen geven. Je begrijpt het belang van niet alleen het onderwijzen van de leerstof, maar ook het helpen van je leerlingen om te groeien als individuen. 

Component slug: text

Vakdidactische bekwaamheid

Als vakdidactische bekwaamheid ben je in staat om het onderwerp op te nemen en het om te zetten in een leerplan dat gemakkelijk kan worden gevolgd door je leerlingen. Je weet hoe je verschillende onderwijsmethoden en -middelen moet toepassen om ervoor te zorgen dat alle leerlingen het meeste uit de les halen. Niet alleen dat, maar je houdt altijd in de gaten of je leerlingen vorderen en of ze het materiaal begrijpen. Op die manier zorg je ervoor dat elke leerling de leerdoelen haalt die voor de klas zijn vastgesteld. Met andere woorden, als vakdidactisch bekwame leraar geef je om meer dan alleen het doorgeven van informatie - je wilt dat je leerlingen slagen. En dat vergt toewijding, geduld en een heleboel kennis.

Component slug: text

Pedagogische bekwaamheid

Als padagogisch bekwame leerkracht in het basisonderwijs beschik je over een brede waaier van vaardigheden en kennis die je in staat stelt een veilige, ondersteunende en stimulerende leeromgeving voor je leerlingen te creëren. Je bent in staat de vorderingen van je leerlingen te volgen en je onderwijsmethoden dienovereenkomstig aan te passen. Daarnaast speel je een rol bij de bevordering van de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling. Ook ben je in staat effectief samen te werken met collega's en andere professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de leerlingen. Kortom, je levert een belangrijke bijdrage aan de allround ontwikkeling van je leerlingen.

bricksPageLayout: 53405
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53406
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53407
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een leerkracht in het basisonderwijs?

Het salaris van een leerkracht in het onderwijs is onder andere afhankelijk van het aantal jaren dat je al aan het werk bent als leerkracht. In de cao van het basisonderwijs heb je drie schalen met verschillende treden. Doorgaans begin je als beginnende docent, iemand die net van de pabo komt, in L10, trede 1. In deze salarisschaal zitten verschillende treden, waarbij je salaris groeit naarmate je een trede omhoog gaat. 

Component slug: none
bricksPageLayout: 53408
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53409
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze vacatures voor leerkracht

Of jij nou geïnteresseerd bent in lesgeven op een Montessorischool, het speciaal onderwijs of het regulier onderwijs: bij Daan kun je terecht voor de leukste vacatures voor leerkrachten! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende basisscholen. Bekijk direct al onze onderwijs vacatures

bricksPageLayout: 53410
Layout slug: full-width
bricksPageLayout: 53411
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53412
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53413
Layout slug: 5050
Component slug: text

Onze vacatures voor leerkracht per regio

Op dit moment zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een leerkracht groep 8 voor het speciaal onderwijs in Arnhem, een leerkracht groep 4 of 5 in Groningen en een groepsleerkracht groep 6/7/8 in Nieuwegein. Kijk dan hier voor de leukste leerkracht vacatures! Staat jouw droomfunctie er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op! 

bricksPageLayout: 53414
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53415
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53416
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte vacature voor leerkracht in het basisonderwijs gevonden?

Doe een open sollicitatie
Component slug: none

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video