1670593641-1628845247-zorg_opleidingen_daan.png | Functieprofiel Social worker

Zorg

Functieprofiel Social worker

29-06-2023

Een social worker is een professional die zich richt op het verbeteren van het welzijn en de levenskwaliteit van individuen, gezinnen, groepen en gemeenschappen. Ze werken met mensen die te maken hebben met diverse maatschappelijke kwesties, zoals armoede, ziekte, verslaving, mishandeling en discriminatie.

Social workers bieden hun cliënten emotionele ondersteuning, begeleiding, advies en praktische hulp. Ze werken vaak samen met andere professionals, zoals artsen, psychologen, leraren en maatschappelijk werkers, om de beste zorg te bieden voor hun cliënten.

Een social worker kan in verschillende settings werken, zoals ziekenhuizen, scholen, overheidsinstanties, non-profitorganisaties en privépraktijken. Het is een uitdagende en lonende carrière die veel voldoening kan geven. Een social worker moet beschikken over sterke communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden, samen met een grote toewijding aan sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

Wat doet een social worker?

Een social worker heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden, afhankelijk van de setting waarin zij werkt en de behoeften van hun cliënten. Over het algemeen richt een social worker zich op het verbeteren van het welzijn en de levenskwaliteit van individuen, gezinnen, groepen en gemeenschappen.

Enkele voorbeelden van wat een social worker doet zijn:

 • Het bieden van emotionele ondersteuning, begeleiding en advies aan cliënten die te maken hebben met diverse maatschappelijke kwesties zoals armoede, ziekte, verslaving, mishandeling en discriminatie.
 • Het ontwikkelen en implementeren van plannen om cliënten te helpen bij het bereiken van hun doelen en het verbeteren van hun situatie.
 • Het coördineren van zorg en het werken samen met andere professionals, zoals artsen, psychologen, leraren en maatschappelijk werkers, om de beste zorg mogelijk te bieden voor cliënten.
 • Het uitvoeren van casemanagement taken, zoals het bijhouden van dossiers, het rapporteren van voortgang en het maken van afspraken.
 • Het pleiten voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten en het werken aan het bevorderen van sociale verandering.

Kortom, social workers zijn professionals die zich richten op het verbeteren van het leven van mensen die hulp nodig hebben bij het omgaan met diverse problemen en uitdagingen in hun leven.

Waar werk je als social worker?

Social workers kunnen in verschillende instellingen werken, afhankelijk van hun specialisatie en interessegebied. Enkele voorbeelden van waar een social worker kan werken zijn:

 • Ziekenhuizen: Social workers kunnen werkzaam zijn in ziekenhuizen om patiënten te helpen bij het omgaan met hun ziekte en het bieden van emotionele ondersteuning. Ze kunnen ook helpen bij het coördineren van de zorg na ontslag uit het ziekenhuis.
 • Scholen: Social workers kunnen werken op scholen om leerlingen en gezinnen te helpen bij het omgaan met diverse uitdagingen, zoals leerproblemen, gedragsproblemen, mishandeling en het bieden van hulp bij thuissituaties.
 • Overheidsinstanties: Social workers kunnen werken voor overheidsinstanties, zoals de gemeente of het UWV, om mensen te helpen bij het aanvragen van sociale voorzieningen en het bieden van ondersteuning bij het vinden van werk of huisvesting.
 • Non-profitorganisaties: Social workers kunnen werken voor non-profitorganisaties die zich richten op specifieke doelgroepen, zoals daklozen, verslaafden, vluchtelingen of mensen met een handicap. Ze kunnen helpen bij het bieden van ondersteuning, advies en begeleiding.
 • Privépraktijken: Social workers kunnen ook een eigen praktijk starten en cliënten behandelen in een privéomgeving.

Kortom, social workers kunnen in een breed scala aan instellingen werken om mensen te helpen bij het omgaan met levensuitdagingen en het verbeteren van hun welzijn en levenskwaliteit.

Hoe wordt je een social worker?

Om een social worker te worden, dien je meestal een bacheloropleiding in de sociale wetenschappen of het sociaal werk te volgen. Na het behalen van je diploma kun je ervoor kiezen om door te gaan met een masteropleiding in het sociaal werk of een gerelateerd vakgebied.

De opleiding kan verschillen per land en regio, maar over het algemeen bestaat de opleiding uit zowel theoretische als praktische training. Je leert over diverse onderwerpen zoals psychologie, sociologie, kinderbescherming, maatschappelijk werk theorieën, counseling, ethiek en communicatieve vaardigheden.

Tijdens je opleiding kun je ook stage lopen bij maatschappelijke organisaties of non-profitorganisaties om praktijkervaring op te doen en je vaardigheden te ontwikkelen. Dit biedt je ook de kans om te netwerken met professionals in het veld en mogelijkheden te vinden voor een loopbaan in het sociaal werk.

Na het afronden van je opleiding kun je verschillende certificeringen en licenties verkrijgen, afhankelijk van de eisen van je land of regio. Het is ook belangrijk om door te blijven leren en je kennis en vaardigheden up-to-date te houden door middel van bijscholingscursussen en trainingen.

Specialisaties

Social workers kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden, afhankelijk van hun interesses en carrièredoelen. Enkele voorbeelden van specialisaties binnen het sociale werk zijn:

 • Maatschappelijk werk: Dit is een brede specialisatie waarbij social workers werken met individuen, gezinnen en gemeenschappen om hen te helpen bij het omgaan met diverse uitdagingen, zoals armoede, ziekte, verslaving, mishandeling en discriminatie.
 • Gezondheidszorg: Social workers die zich richten op de gezondheidszorg werken samen met patiënten en hun families om hen te helpen bij het omgaan met ziekten en aandoeningen. Zij bieden emotionele ondersteuning, begeleiding en praktische hulp bij het navigeren door het zorgsysteem.
 • Kinderbescherming: Social workers die zich specialiseren in kinderbescherming werken met kinderen en gezinnen om ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn en een gezonde ontwikkeling doormaken. Ze evalueren risico's en zorgen voor de juiste interventies om kinderen te beschermen.
 • Ouderenwerk: Social workers die zich richten op ouderenwerk bieden ondersteuning aan ouderen en hun families bij het omgaan met de uitdagingen van het ouder worden. Zij helpen bij het coördineren van zorg en het bieden van praktische hulp bij dagelijkse taken.
 • Verslavingszorg: Social workers die zich richten op verslavingszorg werken met mensen die kampen met verslavingen. Zij bieden ondersteuning, counseling en begeleiding bij het omgaan met verslaving en het herstellen van hun leven.

Competenties

Er zijn verschillende vaardigheden en competenties die belangrijk zijn voor een social worker om effectief te kunnen werken en cliënten te helpen. Enkele van deze competenties zijn:

 • Communicatievaardigheden: Social workers moeten in staat zijn om duidelijk te communiceren met cliënten, families en andere professionals. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatie.
 • Empathie: Het is belangrijk dat social workers empathisch zijn en de emoties en gevoelens van hun cliënten begrijpen en respecteren. Hierdoor ontstaat vertrouwen en kunnen ze beter samenwerken om oplossingen te vinden.
 • Kritisch denken: Social workers moeten in staat zijn om informatie te verzamelen, analyseren en interpreteren om effectieve oplossingen te bieden voor de problemen waarmee cliënten te maken hebben.
 • Culturele competentie: Social workers moeten cultureel sensitief zijn en inzicht hebben in de diversiteit van de gemeenschappen waarin ze werken. Dit omvat het erkennen van culturele verschillen en het vermogen om effectief te communiceren met mensen uit verschillende culturen.
 • Samenwerking: Social workers moeten effectief kunnen samenwerken met andere professionals om de beste zorg mogelijk te maken voor hun cliënten. Dit omvat het werken in teams en het delen van informatie en kennis.
 • Creativiteit: Social workers moeten in staat zijn om creatief en flexibel te zijn bij het vinden van oplossingen voor de uitdagingen waarmee hun cliënten te maken hebben. Soms is er geen standaardoplossing en moet de social worker zich aanpassen aan de unieke situatie van de cliënt.

Wat verdient een social worker?

Het salaris van een social worker varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, specialisatie, werkgever, regio en het type dienstverband. Over het algemeen verdienen social workers een gemiddeld salaris dat vergelijkbaar is met andere beroepen in de sociale sector.

In Nederland verdient een startende social worker ongeveer tussen de €2.400 en €2.800 bruto per maand, terwijl een ervaren professional tussen de €3.200 en €4.000 bruto per maand kan verdienen. Het exacte salaris hangt ook af van de organisatie waarvoor je werkt en de regio waarin je woont.

Social work vacatures

Heb jij interesse in een baan als social worker? Daan heeft de leukste vacatures voor social workers! 

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures in heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar …..

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste social work vacatures! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.. 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

  1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | Functieprofiel Social worker
 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Functieprofiel Social worker
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Functieprofiel Social worker

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn