Middel 1 Middel 1
1670593641-1628845247-zorg_opleidingen_daan.png | Functieprofiel Thuiszorg

Zorg

Functieprofiel Thuiszorg

29-06-2023

Thuiszorg is de zorg die verleend wordt aan mensen die thuis wonen, maar die door ziekte, handicap of ouderdom niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het wassen en aankleden, maar ook uit verpleegkundige zorg, zoals het toedienen van medicijnen of het verzorgen van wonden. Thuiszorg kan geleverd worden door professionele zorgverleners, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook door familieleden of mantelzorgers. Het doel van thuiszorg is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en hen te ondersteunen in hun dagelijkse leven.

Wat doet iemand die in de thuiszorg werkt?

Iemand die in de thuiszorg werkt, kan verschillende taken uitvoeren, afhankelijk van zijn of haar functie en opleidingsniveau. Hier zijn enkele voorbeelden van taken die een zorgverlener in de thuiszorg kan uitvoeren:

 • Persoonlijke verzorging: helpen bij het wassen, aankleden, toiletgang en andere dagelijkse activiteiten.
 • Verpleegkundige zorg: wondverzorging, toedienen van medicijnen, verzorgen van katheters en andere verpleegtechnische handelingen.
 • Begeleiding: stimuleren van zelfredzaamheid, ondersteunen bij sociale activiteiten en begeleiden naar afspraken bij de dokter of fysiotherapeut.
 • Huishoudelijke taken: schoonmaken, boodschappen doen, koken en andere huishoudelijke taken uitvoeren.
 • Overleggen met andere zorgverleners: rapporteren aan huisarts, fysiotherapeut of andere zorgprofessionals om de zorg af te stemmen.

Het doel van de thuiszorg is om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven en hen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Wanneer mag je werken in de thuiszorg?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken in de thuiszorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als helpende, verzorgende IG of verpleegkundige. Een helpende ondersteunt cliënten bij hun persoonlijke verzorging en doet licht huishoudelijk werk. Een verzorgende IG biedt naast persoonlijke verzorging ook eenvoudige verpleegkundige zorg, zoals het toedienen van medicijnen. Een verpleegkundige is opgeleid om verpleegkundige zorg te bieden, zoals het verzorgen van wonden en het toedienen van injecties.

Het werken in de thuiszorg kan erg afwisselend zijn en geen dag is hetzelfde. Je komt bij mensen thuis en helpt hen bij hun dagelijkse activiteiten. Hierdoor bouw je een band op met de cliënten en kun je echt iets betekenen voor hen. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren naar de wensen en behoeften van de cliënt en hierop kunt inspelen. Ook moet je flexibel zijn en kunnen werken in een zelfstandige omgeving.

Als zorgverlener in de thuiszorg ben je vaak onderdeel van een team van zorgprofessionals. Je werkt samen met huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners om de best mogelijke zorg te bieden aan de cliënten.

Om te kunnen werken in de thuiszorg zijn er verschillende opleidingen en kwalificaties nodig, afhankelijk van de functie die je wilt vervullen. Hier zijn enkele voorbeelden van opleidingsniveaus en functies in de thuiszorg:

 1. Helpende: een opleiding op MBO-niveau 2. Een helpende assisteert bij de persoonlijke verzorging van cliënten, doet licht huishoudelijk werk en ondersteunt bij activiteiten.
 2. Verzorgende IG: een opleiding op MBO-niveau 3. Een verzorgende biedt persoonlijke verzorging en eenvoudige verpleegkundige zorg aan cliënten.
 3. Verpleegkundige: een opleiding op MBO-niveau 4 of HBO-niveau. Een verpleegkundige verleent verpleegkundige zorg aan cliënten, zoals het toedienen van medicijnen en wondverzorging.
 4. Casemanager dementie: een HBO-opleiding. Een casemanager biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het is belangrijk dat zorgverleners in de thuiszorg beschikken over de juiste kwalificaties en competenties om cliënten op een goede manier te kunnen ondersteunen.

Specialisaties

Binnen de thuiszorg zijn er verschillende specialisaties waarin zorgverleners zich kunnen verdiepen. Hier zijn enkele voorbeelden van specialisaties binnen de thuiszorg:

 1. Palliatieve zorg: dit is zorgverlening aan mensen in de laatste fase van hun leven. Het doel is om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en het lijden te verminderen.
 2. Dementiezorg: deze specialisatie richt zich op de zorg voor mensen met dementie. Het is belangrijk om deze mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten en om hun veiligheid te waarborgen.
 3. Kindzorg: dit is zorgverlening aan kinderen die langdurig ziek zijn of een beperking hebben. De zorg kan bestaan uit verpleegkundige handelingen, maar ook uit begeleiding van het gezin.
 4. Psychosociale zorg: deze specialisatie richt zich op het ondersteunen van mensen met psychische of sociale problemen. Het doel is om hen te helpen omgaan met hun problemen en weer grip te krijgen op hun leven.

Door je te specialiseren in een bepaalde vorm van zorgverlening, kun je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en expert worden op dat gebied. Dit kan leiden tot meer uitdaging en voldoening in je werk als zorgverlener.

Competenties

Om goed te functioneren als zorgverlener in de thuiszorg, zijn er verschillende competenties waarover je moet beschikken. Hier zijn enkele voorbeelden van competenties die belangrijk zijn in de thuiszorg:

 1. Empathie: het vermogen om je in te leven in de situatie van de cliënt en hier begrip voor te hebben.
 2. Luisteren: goed kunnen luisteren naar de wensen en behoeften van de cliënt en hierop kunnen inspelen.
 3. Zelfstandigheid: zelfstandig kunnen werken en beslissingen kunnen nemen binnen de kaders van de zorgverlening.
 4. Flexibiliteit: kunnen omgaan met veranderingen en onverwachte situaties.
 5. Communicatieve vaardigheden: helder en begrijpelijk kunnen communiceren met cliënten en andere zorgverleners.
 6. Deskundigheid: beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om goede zorg te kunnen leveren.
 7. Samenwerken: kunnen samenwerken met andere zorgverleners en familieleden/mantelzorgers van de cliënt.

Het is belangrijk dat zorgverleners in de thuiszorg beschikken over deze competenties om goede zorg te kunnen leveren aan cliënten. Daarnaast is het van belang dat zorgverleners zich blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld trainingen en bijscholing te volgen. Zo kunnen zij hun kennis en vaardigheden op peil houden en hun werk als zorgverlener blijven verbeteren.

Wat verdient iemand binnen de thuiszorg

Het salaris van iemand die werkt in de thuiszorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het functieniveau, het aantal uren dat wordt gewerkt en de werkervaring. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het functieniveau, hoe hoger het salaris. Hier zijn enkele voorbeelden van salarissen in de thuiszorg:

 • Helpende: het startsalaris ligt tussen de €1.700,- en €2.100,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
 • Verzorgende IG: het startsalaris ligt tussen de €1.800,- en €2.400,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.
 • Verpleegkundige: het startsalaris ligt tussen de €2.200,- en €3.200,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Let op: deze bedragen zijn slechts indicaties en kunnen verschillen per werkgever en individuele situatie. Het is ook belangrijk om te weten dat in de thuiszorg vaak onregelmatige diensten worden gedraaid, wat kan leiden tot extra toeslagen en een hoger salaris.

Vacatures thuiszorg

Heb jij interesse in een baan binnen de thuiszorg? Daan heeft de leukste vacatures binnen de thuiszorg! 

Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures in heel Nederland bij veel verschillende gemeentes. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar een verzorgende IG in Den Bosch, een verpleegkundige in de regio Rotterdam en een verzorgende IG in Uden.

Wat krijg je dan van ons? Naast de allerleukste banen geloven wij in uitmuntend werkgeverschap. Met onze persoonlijke, open en eerlijke aanpak zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plekken terechtkomen. Meer informatie over onze voordelen vind je hier. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste vacatures binnen de thuiszorg! Staat jouw droombaan er nog niet tussen, maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Schrijf je dan hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.. 

Laatste blogberichten

 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Saskia

  1697531652-Blog saskia midden.jpg | Functieprofiel Thuiszorg
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Yvette

  1696323937-Yvette midden.jpg | Functieprofiel Thuiszorg
 • Sociaal domein

  Ontmoet Daan: Maak kennis met Monique

  1695133744-Header Monique.png | Functieprofiel Thuiszorg

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn