daan-algemeen4.jpg | Goed verhaal, lekker kort: de wet DBA

Algemeen

Goed verhaal, lekker kort: de wet DBA

28-08-2018

Wet DBA creëert onduidelijkheid voor zelfstandige én opdrachtgever

Hoe beoordeel je nu een arbeidsrelatie tussen een zelfstandige en een bedrijf? Het vormgeven hiervan wordt de taak die de nieuwe staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, op zich mag gaan nemen. Waar eerder werd gezegd dat ‘de Wet DBA voorgoed in de ijskast’ ging, wordt nu gesproken over een hervorming van de bestaande Wet DBA.

Hoe zag het verhaal er uit voor 7 oktober 2017?

Rond 18 november 2016 werd bekendgemaakt dat de Wet DBA in de ijskast werd geplaatst, maar waarom? Regels rondom deze wet boden geen zekerheid en waren voor zowel opdrachtgever als zelfstandige moeilijk te beoordelen, waardoor er een situatie ontstond waarbij zelfstandigen met veel angst en risico hun werkzaamheden uitvoerden. Opdrachtgevers werkten liever niet meer met zelfstandigen. Vragen als ‘Voor hoeveel opdrachtgevers moet ik factureren om als zelfstandige te worden gezien?’ en ‘Hoelang mag je werkzaam zijn voor één opdrachtgever?’ schoten als paddenstoelen uit de grond. Geef ze eens ongelijk.

De Wet DBA wordt dus hervormd. In de plaats van de oude wet komt, volgens ons nieuwe kabinet, een verbeterde Wet DBA die verheldering moet geven over de wetten en regels waar je je als zelfstandige aan moet houden.

En tot die tijd?

Tot 1 juli 2018 wordt de Wet DBA niet gehandhaafd.
Dit betekent dat je als zelfstandige niet wordt beboet of een naheffing zult ontvangen van de belastingdienst wanneer achteraf blijkt dat de opdracht eigenlijk een dienstbetrekking is. Dit geldt niet wanneer het om ‘kwaadwillenden’ gaat. Maar dan rijst de vraag: wanneer ben je kwaadwillend?

Ondertussen wordt er zachtjes gefluisterd over een opdrachtgeversverklaring die online via de belastingdienst moet worden ingevuld. Dit om te controleren of iets wel of niet een echte opdracht is. Dat hangt dan weer af van verschillende factoren, o.a. het tarief, de duur van de opdracht, wel/niet gebruikelijke arbeid. Dit lijkt verdacht veel op de Wet BGL (Beschikking Geen Loonheffing), die ter vervanging van de VAR zou worden ingevoerd. Deze werd van de tafel geveegd, door de VVD, vanwege de grote twijfel of de belastingdienst deze gigantische automatiseringsklus wel aan zou kunnen.

Daan wacht in spanning af.

Charmelle Janssen, Daan Rotterdam

Laatste blogberichten

  • Onderwijs

    Maak kennis met Pieter: van watersport naar een kl...

    1712317164-_Blog_Template_en_Header.webp | Goed verhaal, lekker kort: de wet DBA
  • Algemeen

    Het geheim van een stralende dag

    1678714053-1677588771-header_complimentendag_daan_-min.png | Goed verhaal, lekker kort: de wet DBA
  • Ruimtelijk domein

    Ontmoet Daan: Maak kennis met Ronald

    1707749046-Ronald midden.webp | Goed verhaal, lekker kort: de wet DBA

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn