Daan blog | Leerkracht Anne aan het woord

Onderwijs

Leerkracht Anne aan het woord

09-02-2021

Hé Anne, we kennen elkaar nu sinds 1 oktober, weet jij nog hoe onze eerste kennismaking was?  
Jouw collega Froukje stuurde een bericht via LinkedIn. We hadden allebei een groot netwerk in het onderwijs en ze vroeg om een keer koffie te komen drinken. Ik vond het op dat moment een moeilijke tijd, er waren nul vacatures, niets in de buurt en ik wist niet zo goed wat ik wilde. Ik kende Daan niet en heb toen koffie gedronken en gesproken over de mogelijkheden bij Daan. Ik was zeiknat geregend, die kop koffie was meer dan welkom! Het was een heel fijn en informeel gesprek, het was gezellig en ik kon echt mezelf zijn.

Wat ik zo bijzonder vind aan Daan is dat hij echt staat voor uitmuntend werkgeverschap, het is de slogan, maar ik voel dat ook echt zo. Ik word gehoord en er word altijd meegedacht, ik wil nu een huis kopen met mijn vriend en daar had ik een intentieverklaring voor nodig, dit hebben jullie direct geregeld. Jullie kwamen na twee weken zelfs met een enorme verrassing, ik kreeg een contract voor onbepaalde tijd, dit is zo bijzonder en zo’n blijk van vertrouwen. “We spreken elkaar vaak, we lachen een hoop en ik zie jullie echt als mijn collega’s. Ik zou het echt super leuk vinden als er nog meer mensen bij komen.”

 

 

 

 

 

 

 

Je noemt uitmuntend werkgeverschap, hoe komt dit voor jou naar voren?
Het is het hele voorwaarden pakket, het biedt mij een stukje zekerheid. Ik ben in deze tijd ontzettend blij dat ik een vast contract heb gekregen. Ik hoef mij hier niet druk over te maken en ben trotse leerkracht bij Daan. Ik sta er relaxed in en heb meer zelfvertrouwen. Ik krijg van Daan veel gerichte feedback, Daan spreekt met de directie van mijn opdracht over mijn ontwikkeling. Ik krijg dit teruggekoppeld, Daan vertelt niet alleen de positieve dingen, maar benoemt ook mijn verbeterpunten. Dit soort directe feedback schiet er normaal een beetje bij in.“Het is echt fijn om te horen hoe je het doet”.

Het is fijn om te horen wat er goed gaat en wat je nog kunt verbeteren. Dat is voor mij ook één van de redenen dat ik bij Daan wilde werken. Ik wil namelijk veel verschillende scholen zien, daardoor kan ik mij in snelle tijd verbeteren als leerkracht. Hoewel ik pas sinds dit jaar bij Daan werk, heb ik echt het idee dat ik me enorm ontwikkel als leerkracht. Ik heb meer zelfvertrouwen, alles wordt heel positief ingestoken en ik ben echt relaxed.  

Hoe reageert de school op jouw komst als leerkracht?
Heel fijn, de directie was heel blij met mijn komst, ze begeleiden mij goed en ik voelde me gelijk welkom. Dit geldt ook voor de ouders, die vinden het fijn dat er direct een nieuwe leerkracht is. Ik krijg wel eens de vraag waarom ik via Daan werk en niet in vaste dienst ga bij een school, dat is een logische vraag, maar voor mij een hele bewuste keuze. Ik wil in verschillende keukens kijken en verschillende groepen lesgeven.

Wat gebeurt er allemaal in zo’n lockdown voor een leerkracht?
Veel, er gebeurt heel veel, ha ha! Ik ben vier weken bezig met mijn opdracht voordat de scholen dicht gingen. Dat was een lastige periode, je kent kinderen nog niet goed en dan is het lastig om een relatie op te bouwen. Je kunt de kinderen nog niet goed lezen en dat maakt het lastig. Je kent de ouders nog niet zo goed en je hebt veel contact via social schools. We weten allemaal dat iets via een bericht anders kan overkomen dan een fysiek gesprek. De school bood mij wel heel veel hulp, zij hebben deze periode al een keer doorgemaakt en begeleiden je goed. Ik had het geluk dat ik een goede duo-groep had en kon dus goed leunen op mijn collega's kennis en kunde. Wat fijn is, want hier leer je weer meer van.

Voor kinderen is het wel lastig, de geluiden zijn heel wisselend. Sommige kinderen willen liever niet naar school en kunnen nu rustig op hun kamer aan het werk. Maar er zijn heel veel kinderen die het echt verschrikkelijk vinden. Daarnaast kan je via een scherm niet de uitleg geven die je wilt, het is voor kinderen moeilijk te begrijpen. Ik heb mij voor deze leerlingen dan ook hard gemaakt en deze konden weer naar school.

Sommige ouders maken zich zorgen over een achterstand, ik zeg dan altijd: “Het is een wereldwijde achterstand, alle kinderen hebben hier last van. Wij gaan samen onze schouders eronder zetten, maak je niet druk over dat er te veel gemist is.”;Ik snap dat het gebeurt, maar het zijn nutteloze zorgen waar we nu niks mee kunnen en we in de toekomst wel oplossen. Het is namelijk een wereldwijde achterstand, is het dan nog wel een achterstand? Mijn lockdown-tip is: “Contact! Zorg dat je contact hebt met leerlingen, ouders en collega’s.” Ik heb dagelijks wel vijf keer gebeld met een leerling, omdat ze zich alleen voelde thuis en ik was dan degene waar ze even mee kon praten. Het is iets extra’s, maar als dat helpt, dan hoort het erbij.

 

 

 

 

 

 

 

Zijn er deuren voor je open gegaan via Daan?
Ja, de sollicitatie bij de Berg en Bosch (speciaal onderwijs, cluster 4). 
Ik had daar zelfstandig nooit op gesolliciteerd en heb daar een heel goed gesprek gehad. Helaas ben ik daar niet geslaagd omdat het nog te vroeg was in mijn carrière. Maar door Daan ben ik daar wel op gesprek geweest. Het is een fantastische school met een fantastisch team, alleen nog te vroeg voor mij. En er gaan elke keer weer nieuwe deuren open, Daan zoekt namelijk een school die bij mij past. Hierbij horen ook scholen waar ik zelf niet op zou solliciteren, het is soms spannend, maar ik kom wel op meer plekken. Zo heb ik een gesprek gehad in Soest bij de Waterinkschool, als deze school in Utrecht had gestaan had ik zeker gesolliciteerd, maar in Soest niet. Toch ben ik hier via Daan op gesprek geweest.

Ben je van plan Daan ooit te verlaten?
NOOIT! Ha ha, nee.. ja, als die droomplek voorbijkomt of als ik weet hoe het is om met mijn poten in de klei te staan, dan zou ik graag mijn orthopedagogische taken oppakken. Maar eerst mezelf ontwikkelen en nog een keer bij de van Berg en Boschschool voor de groep staan om te laten zien dat ik extra ervaring heb
opgedaan voor het cluster 4 onderwijs.

Heeft Anne haar verhaal jouw helemaal enthousiast gemaakt? Bekijk dan hieronder onze leukste vacatures in het onderwijs.

 

Laatste blogberichten

 • Algemeen

  Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

  1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | Leerkracht Anne aan het woord
 • Algemeen

  Juichen met Daan

  1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Leerkracht Anne aan het woord
 • Algemeen

  Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

  1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Leerkracht Anne aan het woord

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn