Videosolliciteren, ben jij er klaar voor?
Bij het solliciteren naar een leuke baan denk je meteen aan het opstellen van een mooi cv en het schrijven van een sterke motivatiebrief. Een video maken? Dit kwam niet meteen in je op en vind je misschien zelfs een beetje beangstigend.
Toch brengt videosolliciteren veel voordelen met zich mee. Denk aan het verminderen of zelfs het wegnemen van arbeidsdiscriminatie. Voor mensen met een bepaalde leeftijd, een andere afkomst of een beperking is het een goede manier om te laten zien hoe leuk en goed ze zijn. Ook voor mensen die niet heel sterk zijn in schrijven en spelling kan het een hoop voordelen bieden.
Vind jij het maken van een videosollicitatie toch nog ongemakkelijk of eng? Geen zorgen! Met de volgende vijf tips stomen wij jou klaar voor die winnende videosollicitatie.
1. Voorbereiding is het halve werk.
Weet wat je wilt zeggen en wees duidelijk over welke oplossing jij biedt voor je (toekomstige) werkgever. Val met de deur in huis. Zo maak je indruk op je werkgever en laat je goed zien welk verschil jij kan maken binnen het bedrijf.
2. Wees zelfverzekerd en enthousiast
Niets is aantrekkelijker dan iemand die zelfverzekerd is en weet waar hij/zij over praat. Laat je persoonlijkheid naar voren komen. Misschien ben je niet de meest gekwalificeerde persoon, maar kan jouw persoonlijkheid je toch over de streep trekken. Mensen die echt laten zien: ‘Ik wil hier werken’ blijken het krachtigst te zijn. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek.
3. Zie er verzorgd uit
Hetzelfde geldt voor een sollicitatiegesprek: zorg dat je er netjes uitziet. Trek je mooiste kleding aan en zorg dat je haar netjes zit. Kleed je wel gepast! Solliciteer je bij een informeler bedrijf, trek geen driedelig pak met stropdas aan. Solliciteer je op een creatievere functie, kleed je dan verzorgd met een leuke twist.
4. Veel oefenen
Het oefenen hangt ook weer samen met een goede voorbereiding. Weet wat je wilt zeggen en oefen dit ook voor de camera. Zorg dat je een goede hoek van jezelf vindt en neem een paar oefenfilmpjes op. Hoe vaker je hiermee oefent, hoe natuurlijker het zal gaan.
5. Zoek een rustige plek op
Zorg ervoor dat je tijdens het maken van jouw video zo min mogelijk kan worden afgeleid. Zo kun je je beter focussen op wat je wilt zeggen en ben je prettiger om naar te kijken. Er ontstaat op de achtergrond minder ruis en je bent goed verstaanbaar.
Heb jij op onze website www.daan.eu een leuke vacature gezien?
Maak dan jouw winnende videosollicitatie op onze website, dan zien we je snel!