Solliciteren kan naast leuk en leerzaam ook een frustrerend proces zijn. Dacht je eindelijk de baan van je dromen te hebben gevonden, krijg je een afwijzing: een flinke teleurstelling. Het is goed om al je energie te stoppen in het zoeken naar een baan, maar na een aantal afwijzingen lijkt je motivatie en zelfvertrouwen te verdwijnen. Hoe zorg je er toch voor dat je gemotiveerd en zelfverzekerd blijft in jouw zoektocht naar een baan?
1. Neem zo nu en dan even je rust
Je leven bestaat nu misschien alleen uit de jacht naar een baan. Als je geen vacatures aan het zoeken bent, ben je wel bezig met het verfijnen van je cv, het herschrijven van je motivatiebrief of aan het fantaseren over jouw droombaan.
Als jij jezelf hierin herkent, neem dan vooral rust. Denk aan je gezondheid en laat jezelf niet gek maken. Voorkom dat je jezelf verliest in een wanhopige zoektocht. Maak een planning voor de dag en zorg voor afwisseling. Plan ook ontspannende dingen in. Zorg voor sociale activiteiten, ga sporten of maak een rustgevende wandeling om je hoofd leeg te maken.
2. Ga vrijwilligerswerk doen
Lukt het nog niet om een betaalde (bij)baan vinden? Maak jezelf dan nuttig en doe ervaring op met vrijwilligerswerk. Voorkom dat jouw dag alleen nog maar bestaat uit het zoeken van een baan en werk aan je skills en kennis. Door nieuwe ervaringen op te doen vergroot je je kansen op het vinden van een baan. Bovendien geeft het een werkgever vertrouwen wanneer jij je ergens onbetaald voor inzet. Het betekent dat je gedisciplineerd en een harde werker bent.
3. Leer van de dingen die niet goed gaan
Wanneer je afgewezen wordt, ga je aan jezelf twijfelen. Ligt het aan jou? Ben je niet goed genoeg? Voldoet je motivatiebrief niet aan de standaard? Heb je te weinig werkervaring? Een afwijzing is een goed moment om te leren. Vaak wordt vergeten dat het niet altijd aan jezelf ligt. Soms is de werkgever gewoon op zoek naar een bepaald type persoon en pas jij niet in dit plaatje. Er wordt niet voor niets gezegd dat op ieder potje een dekseltje past.
Desondanks is het toch verstandig om ieder aspect van het sollicitatieproces langs te gaan. Van je cv, je werkervaring tot en met je social media profielen en je kleding. Vraag jezelf bij ieder punt af: ‘Wat kan ik hieraan verbeteren?’. Het is misschien eng, maar vraag feedback nadat je bent afgewezen en leer van je fouten.
4. Blijf positief
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf positief! Geen baan hebben betekent niet het einde van de wereld. Het maakt je ook niet minder dan mensen die wel een baan hebben. De één vindt sneller een baan dan de ander. Iedereen is verschillend. Misschien ben je wel kieskeurig en heb je een bepaalde functie voor ogen, dan kost het vinden van een baan gewoon iets meer tijd. Het kan ook liggen aan de markt, misschien zijn de banen in jouw vakgebied schaars.
Het is niet meer dan logisch om na een afwijzing flink te balen. Laat het een dagje rusten en ga daarna verder met zoeken. Maak je geen zorgen. Jouw droombaan vind je vast wel. Bekijk het ook vanaf de positieve kant en geniet van deze situatie. Je hebt de vrijheid om je eigen dagen in te delen, hoe fijn is dat!
Ben je zelf op zoek naar een nieuwe baan of wil jij iemand helpen aan een baan? Daan maakt graag kennis met jou. Waarom met jou? Omdat wij de vacatures hebben voor mensen die niet alleen een tijdelijke of vaste baan zoeken, maar die hun passie en ambitie terug willen zien in het bureau dat hen bemiddelt en begeleidt.
Bekijk onze vacatures in de Zorg, het Onderwijs, het Sociaal domein, of Ruimtelijk domein.