En nog meer moeilijke sollicitatievragen
Voor veel mensen voelt de maand september als een nieuwe start. De scholen beginnen weer en net afgestudeerden en werkzoekenden pakken vol frisse moed het sollicitatietraject (weer) op. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je veel lastige vragen op je afgevuurd krijgen. Dit zijn vragen als: ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ of ‘Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat?’ en ‘Wat zijn je ontwikkelpunten?’ tot ‘Waarom wil je hier werken en niet ergens anders?’. Nu kunnen we een nieuwe vraag aan dit rijtje toevoegen, namelijk: ‘Wat deed jij tijdens de lockdown?’ Hoe geef je daar nu het beste antwoord op? Wij hebben de tips voor je!
1. Je was aan het werk
Zijn bij jou tijdens de piek van de crisis door het thuiswerken en eventuele extra drukte de grenzen tussen werk en privé een beetje vervaagd? Geef dit dan aan! Vertel ook hoe je dit een volgende keer zou aanpakken. Dit was voor ons allemaal een geheel nieuwe situatie, dus als jij hier een ontwikkelpunt uit hebt kunnen halen, kan dat alleen maar als positief worden ervaren.
Werk je al een tijdje voor je huidige werkgever en sluit je functie niet meer aan bij je toekomstplannen? Maak dan voor jezelf inzichtelijk wat je wél wil. Ben jij één van die mensen van wie het contract door corona niet werd verlengd? Blijf dan vooral positief over de werkgever die jou moest laten gaan.
2. Je was op zoek naar een (andere) baan
Was je voor de lockdown al op zoek naar een (andere) baan? Besef dan dat iedere recruiter of werkgever snapt dat de lockdown en de ‘vacaturestop’ het sollicitatieproces er niet gemakkelijker op hebben gemaakt. Het is altijd goed om verslag te doen van hoeveel sollicitaties je hebt gedaan, maar nog beter is het om aan te geven dat je de tijd hebt genomen om aan jezelf te werken. Je bent erachter gekomen wat je écht wil en waar je passie ligt.
3. Multitasking kreeg een nieuwe definitie
Combineerde jij tijdens de lockdown je werk met thuisonderwijs van je kind(eren)? En deed je dat afgewisseld met je thuiswerkende partner? Dit laat zien dat jij weet hoe je prioriteiten stelt, goed kunt plannen en kunt samenwerken. Al kon je niet heel je to-do lijst afvinken en hadden de kinderen niet altijd hun huiswerk af, jij gaat de volgende dag gewoon weer verder. Daarmee laat je zien over veel moed, veerkracht en doorzettingsvermogen te beschikken. Ontzettend goede kwaliteiten, die iedere werkgever kan waarderen.
4. Je hielp anderen waar je maar kon
Heb je tijdens de lockdown boodschappen gedaan voor ouderen of voor andere mensen die de deur niet uit konden vanwege gezondheidsklachten? Of ben je op een andere manier actief geweest om anderen te helpen? Vertel dit! Het laat zien dat je empathisch bent en graag een stapje extra zet als de situatie daarom vraagt.
5. Je maakte van een vervelende tijd een leuke tijd
Heb jij de lockdownperiode gebruikt om ‘vergeten’ projecten op te pakken? Denk aan het uitruimen van je kast of schuur? Of heb je iets in je huis verbouwd of je tuin helemaal strak getrokken? Of misschien heb je een nieuwe taal geleerd of een online cursus gevolgd? Ook dit soort zaken zijn het vermelden waard: het laat zien dat je er het beste van maakt, dat je je tijd hoe dan ook nuttig wilt besteden en je je aanpast aan de situatie.
Jij bent nu helemaal klaargestoomd voor de ‘nieuwe’ lastige sollicitatievraag van 2020. Ben jij nog op zoek naar een nieuwe uitdaging of gewoon een leuke baan of opdracht? Neem een kijkje tussen onze leukste vacatures.