In 7 stappen naar een sterke motivatiebrief.
Wat moet er terugkomen in een motivatiebrief? Hoe ga ik beginnen? Hoe onderscheid ik mezelf van de rest? Dat zijn allerlei vragen die door je hoofd spoken wanneer je wilt beginnen aan jouw winnende motivatiebrief.
Laten we bij het begin beginnen. Wie ben je? Wat drijft je? Wat wil je bereiken en hoe wil je dat doen? Dat zijn de belangrijkste vragen die je beantwoord in je motivatiebrief. Beschrijf vooral wat jou uniek maakt en waarom juist jij de beste kandidaat bent voor die leuke baan of opleiding. Hieronder worden alle stappen van een motivatiebrief kort besproken, zodat jij binnenkort een gesprek of zelfs die leuke baan in de wacht kan slepen.
Stap 1: Val met de deur in huis
Een goede motivatiebrief valt of staat met een goede opbouw. Dit begint meteen bij de eerste alinea, de blikvanger van je brief. Zelfs bij een snelle scan worden in ieder geval altijd de eerste zinnen gelezen. Dat is jouw moment om de lezer in te pakken:, val met de deur in huis en vertel waarom je de brief schrijft. Maak in deze alinea duidelijk wat je doel is. Op deze manier leg je de basis voor een goede opbouw.
Stap 2: Maak het persoonlijk
Het is belangrijk dat je jezelf in de eerste regels van de brief meteen onderscheidt. Laat zien wie je bent en waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. De beste manier om dit te bereiken is een mini-anekdote. Schrijf een kort persoonlijk verhaaltje over jezelf van twee à drie zinnen, waarmee je jouw doel (de kernzin) motiveert.
Stap 3: Stel jezelf voor, houd het dichtbij jezelf
Na de inleidende alinea stel je jezelf voor. Je vertelt over je werkervaring, persoonlijkheid, interesses en de opleiding die je hebt afgerond of gaat afronden. Probeer dit te doen op een overzichtelijke manier, zonder dat het saai wordt. En vergeet niet: je opleiding en werkervaring zijn vaak al terug te lezen op je cv. Dus maak het vooral persoonlijk met voorbeelden en anekdotes.
Stap 4: Beschrijf je persoonlijkheid
Dit gedeelte van de motivatiebrief vergt de meeste voorbereiding. Een bedrijf is altijd op zoek naar mensen met specifieke kwaliteiten en karaktertrekken. Leg bij het schrijven vooral de nadruk op je persoonlijkheidstrekken die het beste aansluiten bij de genoemde eisen. Maar blijf vooral niet hangen in de standaard karaktereigenschappen, zoals leergierig, avontuurlijk, ondernemend en sociaal. Om de lezer mee te nemen in je verhaal moet je zulke eigenschappen onderbouwen met concrete voorbeelden. Heb je bijvoorbeeld veel gereisd? Vertel erover en koppel het aan karaktertrekken en kwaliteiten.
Stap 5: Beschrijf je interesses
Neem de lezer mee in je persoonlijke interesses, vertel eens spontaan over jezelf. Wat zijn je hobby’s? Uit wat voor gezin kom je? Waar maak je je druk om in het dagelijkse leven? Hier zijn persoonlijke voorbeelden nog belangrijker.
Stap 6: Toon ambitie
Je motivatiebrief krijgt nog meer diepgang als je ingaat op hoe je jezelf zult ontwikkelen bij je nieuwe baan. Laat zien hoe je jezelf in de nieuwe functie ziet, welke talenten je verder kunt ontwikkelen en welke minder sterke punten je kunt verbeteren. Toon ambitie!
Stap 7 Sluit op de juiste toon af, maar wees gedurfd
Laat zien dat je sterk in je schoenen staat, sluit beleefd af met een knipoog. Nodig jezelf uit voor een gesprek in plaats van dat je schrijft: Ik hoop een gesprek te krijgen, of ik hoop snel van u te horen. Laat zien dat jij bereid bent om te vechten voor die leuke baan.
Ben je geïnspireerd tot het schrijven van een persoonlijke en boeiende motivatiebrief? Mooi, want wij staan te springen om jouw motivatiebrief te ontvangen. Nog geen leuke baan kunnen vinden? Neem dan eens een kijkje op: www.daan.eu.