1670593665-Zorg-header (1).png | Functieprofiel Ambulant Begeleider

Ambulant Begeleider

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53121
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een Ambulant Begeleider?

Een ambulant begeleider biedt individuele ondersteuning en begeleiding aan mensen met een beperking, stoornis of andere ondersteuningsbehoeften. De begeleiding vindt plaats in de eigen leefomgeving van de persoon, bijvoorbeeld thuis, op school of op het werk.

De taken van een ambulant begeleider zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon die hij of zij begeleidt, maar kunnen onder meer het volgende omvatten:

 1. Het opstellen van begeleidingsplannen: de ambulant begeleider maakt samen met de persoon die hij of zij begeleidt een plan waarin wordt beschreven welke doelen er worden nagestreefd en welke stappen er moeten worden gezet om deze doelen te bereiken.
 2. Het bieden van praktische hulp: de ambulant begeleider kan de persoon helpen bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden, boodschappen doen of het regelen van financiën.
 3. Het coachen van de persoon: de ambulant begeleider kan de persoon coachen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals communicatie, sociale interactie, zelfredzaamheid en emotieregulatie.
 4. Het ondersteunen bij het vinden van passend werk of opleiding: de ambulant begeleider kan de persoon helpen bij het zoeken naar en vinden van passend werk of een geschikte opleiding.
 5. Het onderhouden van contact met andere hulpverleners: de ambulant begeleider werkt vaak samen met andere hulpverleners zoals psychologen, fysiotherapeuten of maatschappelijk werkers en onderhoudt contact om de begeleiding zo goed mogelijk af te stemmen op de persoonlijke situatie van de persoon.

Kortom, een ambulant begeleider biedt individuele ondersteuning en begeleiding op maat om de zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en participatie in de samenleving van mensen met een beperking te vergroten.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53122
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53123
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een Ambulant Begeleider?

Component slug: text
bricksPageLayout: 53124
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als ambulant begeleider?

Een ambulant begeleider kan in verschillende sectoren werkzaam zijn, afhankelijk van de doelgroep waarop de begeleiding is gericht. Enkele voorbeelden van sectoren waarin een ambulant begeleider werkzaam kan zijn, zijn:

 1. Gehandicaptenzorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
 2. Jeugdzorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen.
 3. Geestelijke gezondheidszorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met psychiatrische problematiek.
 4. Onderwijs: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, zoals autisme of ADHD.
 5. Forensische zorg: hierbij biedt de ambulant begeleider individuele begeleiding aan mensen met een strafrechtelijke achtergrond, bijvoorbeeld aan ex-gedetineerden.

Over het algemeen is de werkplek van een ambulant begeleider de leefomgeving van de persoon die hij of zij begeleidt, bijvoorbeeld thuis, op school of op het werk. Daarnaast kan een ambulant begeleider werkzaam zijn bij een zorginstelling, jeugdzorginstelling of onderwijsinstelling.

Component slug: text

Opleiding

Hoe wordt je een ambulant begeleider?

Om ambulant begeleider te worden, is het over het algemeen vereist om een relevante opleiding te volgen op hbo-niveau. Enkele voorbeelden van opleidingen die kunnen leiden tot een functie als ambulant begeleider zijn:

 1. Social Work: een brede opleiding waarin onder meer aandacht wordt besteed aan maatschappelijk werk, jeugdzorg en gehandicaptenzorg.
 2. Pedagogiek: een opleiding gericht op opvoeding, ontwikkeling en ondersteuning van kinderen en jongeren.
 3. Maatschappelijk Werk en Dienstverlening: een opleiding gericht op het bieden van hulp en ondersteuning aan mensen met problemen op verschillende leefgebieden.
 4. Verpleegkunde: een opleiding gericht op de zorg voor zieke en kwetsbare mensen.

Naast het volgen van een opleiding op hbo-niveau is in sommige gevallen ook een aanvullende post-hbo-opleiding of een specifieke cursus vereist om als ambulant begeleider aan de slag te kunnen. Daarnaast is het belangrijk om ervaring op te doen in de sector waarin je wilt werken, bijvoorbeeld door middel van stages of vrijwilligerswerk.

bricksPageLayout: 53125
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53126
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53127
Layout slug: 333333
Component slug: text

Empathie

Als ambulant begeleider is het essentieel om je in te kunnen leven in de situatie en gevoelens van de persoon die je begeleidt. Door empathie kun je een dieper begrip ontwikkelen voor de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Dit stelt je in staat om beter af te stemmen op hun behoeften en gepaste ondersteuning te bieden, wat bijdraagt aan een vertrouwensvolle relatie en effectieve begeleiding.

Component slug: text

Communicatieve vaardigheden

Goede communicatie is cruciaal voor een ambulant begeleider, zowel met de persoon die begeleid wordt als met andere betrokkenen. Door helder en respectvol te communiceren, kun je effectief informatie uitwisselen, ondersteuning bieden en samenwerken met collega's, ouders en andere hulpverleners. Dit bevordert een positieve samenwerkingsdynamiek en optimaliseert de begeleidingsresultaten.

Component slug: text

Creativiteit

Creativiteit stelt een ambulant begeleider in staat om innovatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waarmee de persoon wordt geconfronteerd. Door out-of-the-box te denken, kun je gepersonaliseerde methoden ontwikkelen om vaardigheden te stimuleren en zelfstandigheid te vergroten. Hierdoor wordt de begeleiding niet alleen effectiever, maar ook interessanter en stimulerender voor de persoon die begeleid wordt.

bricksPageLayout: 53128
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53129
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53130
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een ambulant begeleider?

Het salaris van een ambulant begeleider is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de werkgever, het aantal werkuren, de ervaring en opleiding van de ambulant begeleider en de CAO waaronder de ambulant begeleider valt. Over het algemeen ligt het brutosalaris van een ambulant begeleider tussen de € 2.000,- en € 3.500,- per maand bij een fulltime dienstverband. Het gemiddelde salaris van een ambulant begeleider in Nederland ligt rond de € 2.800,- per maand.

Daarnaast kan een ambulant begeleider in sommige gevallen ook recht hebben op toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslag, eindejaarsuitkering of vakantiegeld. Verder kan het zijn dat er mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontwikkeling, zoals cursussen of trainingen, die ook van invloed kunnen zijn op het salaris. Het is altijd verstandig om bij de werkgever of vacature na te gaan wat het specifieke salaris is en welke arbeidsvoorwaarden er gelden.

Component slug: none
bricksPageLayout: 53131
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53132
Layout slug: full-width
Component slug: text

Bekijk onze vacatures voor docent

Of jij nou geïnteresseerd bent in het begeleiden van jongeren, volwassenen met een beperking of ouderen, wij hebben vacatures voor ambulant begeleiders. Als ambulant begeleider ben je de steunpilaar voor individuen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te functioneren in hun dagelijks leven. Van het ondersteunen van jongeren bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden tot het bieden van praktische hulp aan ouderen, jouw rol als ambulant begeleider is van onschatbare waarde. Bij ons vind je diverse vacatures die passen bij jouw ervaring, vaardigheden en interesses. Benieuwd naar al onze vacatures? Bekijk direct al onze ambulant begeleider vacatures

bricksPageLayout: 53133
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53134
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53135
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53136
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53137
Layout slug: 23-13
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte ambulant begeleider vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn