Onderwijsassistente
De leukste functie voor jou?
Wat doet een onderwijsassistent?
Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht bij diverse taken, zoals begeleiding van leerlingen, administratie en eenvoudige taken met betrekking tot de lesinhoud. Het is echter belangrijk om te weten dat je als onderwijsassistent niet eindverantwoordelijk bent voor de klas; dit blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van de leerkracht. In het speciaal voortgezet onderwijs wordt de functie van onderwijsassistent aangeduid als klassenassistent, waarbij verzorgende taken een belangrijkere rol spelen. De taken van een onderwijsassistent zijn divers en verschillen per school of schooltype waar je werkzaam bent.
Lees meer over het functieprofiel van een onderwijsassistente
Waar werk je als Onderwijsassistente?
Een onderwijsassistente kan werkzaam zijn op verschillende niveaus van het onderwijs, waaronder basisscholen, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbare beroepsopleidingen.
Opleiding
Als je aan de slag wilt als onderwijsassistente, is het hebben van ervaring in het werken met kinderen of leerlingen vaak belangrijker dan het hebben van een specifieke opleiding. Wel is er een MBO niveau-4 opleiding tot onderwijsassistente beschikbaar die je kunt volgen via de BOL- en BBL-leerweg. BOL staat voor beroepsondersteunende leerweg en BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg.
Affiniteit met kinderen
Een onderwijsassistent moet een diepe affiniteit hebben met kinderen, waarbij begrip, empathie en een oprechte interesse in hun welzijn centraal staan. Dit betekent niet alleen het vermogen om zich in te leven in de leefwereld van kinderen, maar ook om hen te stimuleren, te ondersteunen en te begeleiden bij hun leerproces. Door een warme en ondersteunende relatie op te bouwen met de leerlingen, kan de onderwijsassistent een veilige en positieve leeromgeving creëren waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen en bloeien.
Geduld
Geduld is een essentiële eigenschap voor een onderwijsassistent, omdat het werk vaak vraagt om herhaling, begeleiding en individuele aandacht voor leerlingen. Het vermogen om rustig te blijven en stap voor stap door te gaan, zelfs in uitdagende situaties, is cruciaal. Door geduldig te zijn, kunnen onderwijsassistenten een ondersteunende en empathische aanwezigheid zijn voor leerlingen, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en motivatie.
Stressbestendigheid en flexibiliteit
Als onderwijsassistent wordt van je verwacht dat je kunt omgaan met onverwachte situaties, veranderingen in de planning en de dagelijkse dynamiek van het onderwijs. Stressbestendigheid en flexibiliteit zijn daarom van groot belang. Het vermogen om kalm te blijven onder druk, snel te schakelen en effectief te reageren op veranderingen kan ervoor zorgen dat het onderwijsproces soepel verloopt en dat leerlingen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling.
Wil je aan de slag als onderwijsassistent en ben je benieuwd wat je kunt verdienen? Het salaris van een onderwijsassistent hangt af van verschillende factoren, zoals de opleiding die je hebt afgerond en je werkervaring. Als onderwijsassistent val je onder de CAO Primair Onderwijs. Bij het begin van je carrière start je meestal in schaal 4.
Of je nu geïnteresseerd bent in het ondersteunen van leraren op een basisschool, in het speciaal onderwijs, of op middelbare scholen: bij Daan hebben we vacatures voor onderwijsassistenten die je zullen aanspreken! Als onderwijsassistent help je leraren bij diverse taken, zoals het voorbereiden van lessen, begeleiden van leerlingen bij individuele taken, en ondersteunen bij administratief werk. Met een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bieden we mogelijkheden om jouw talenten in te zetten in verschillende onderwijsinstellingen. Benieuwd naar al onze vacatures? Bekijk direct onze onderwijsassistent vacatures