1670593665-Zorg-header (1).png | Functieprofiel Psycholoog

Psycholoog

De leukste functie voor jou?

bricksPageLayout: 53262
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat doet een psycholoog?

Als zelfstandig werkende psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg ben je verantwoordelijk voor de psychologische diagnostiek, poliklinische screening en behandeling. Daarnaast voer je als psycholoog interventie aanvragen uit en ben je verantwoordelijk voor zowel individuele behandelingen als groepsbehandelingen van patiënten.

Als psycholoog ben je altijd op de hoogte van ontwikkelingen in de zorg en reageer je effectief op kansen in de geestelijke gezondheidszorg. De meest voorkomende dagelijkse taken zijn: intakes, diagnostiek, indicatiestelling en het behandelen van cliënten. Als psycholoog kan je samenwerken met andere collega’s of ben je onderdeel van een multidisciplinair team. Je hebt dus goede communicatieve vaardigheden nodig om effectief te kunnen communiceren met patiënten en collega's.

Component slug: round-image-with-stripe
bricksPageLayout: 53263
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53264
Layout slug: 13-23
Component slug: text

Lees meer over het functieprofiel van een psycholoog

Component slug: text
bricksPageLayout: 53265
Layout slug: 5050
Component slug: text

Werkgebied

Waar werk je als psycholoog?

Als psycholoog zijn er verschillende werkomgevingen waarin je carrière kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld werken in de (geestelijke) gezondheidszorg, bij adviesbureaus, bedrijven, overheden, het basisonderwijs of het middelbaar onderwijs. Je kunt als psycholoog ook wetenschappelijk onderzoek uitvoeren of werken in een praktijk met andere professionals.

Competenties

Een essentieel kenmerk van een bekwame psycholoog is nieuwsgierig- en leergierigheid. Elke dag probeer je weer iets nieuws te leren. Je moet als psycholoog constant op de hoogte blijven van nieuwe ideeën en therapeutische benaderingen. Het is belangrijk dat je als psycholoog empathie toont en oprechte bezorgdheid uitstraalt. Je kunt veranderingen in stem en lichaamstaal waarnemen en actief luisteren naar wat de cliënt zegt. Daarnaast kun je goed je eigen reacties en gevoelens beheersen. Het is cruciaal dat psychologen passende grenzen kennen en nooit de grens van een professionele, therapeutische relatie overschrijden. De cliënt moet het gevoel hebben zich te kunnen openstellen naar de psycholoog toe. Betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid zijn daarom van groot belang. En, wat voor veel mensen misschien als vanzelfsprekend wordt gezien, is dat geduld een essentiële kwaliteit is voor psychologen. Het is bekend dat gedrag niet snel kan worden afgeleerd, en als psycholoog moet je hier rekening mee houden.

Component slug: text

Hoe wordt je een psycholoog?

Opleiding

Om psycholoog te worden moet je de universitaire opleiding Psychologie hebben afgerond en je moet BIG-geregistreerd zijn. Om toegelaten te worden tot deze opleiding, heb je een vwo-diploma nodig, bij voorkeur met de vakken biologie en wiskunde A of B. De universitaire bachelor- en masteropleiding bestaat voornamelijk uit wetenschappelijk onderzoek, theoretische kennis en statistiek.

Vervolgens moet je na de universitaire opleiding ook een tweejarige BIG-/GZ-opleiding volgen. Tijdens deze opleiding ligt de nadruk voornamelijk op de praktische kant van het vak. De totale duur van de universitaire opleiding Psychologie met BIG-registratie is 3 jaar bachelor, 1 of 2 jaar master en 2 jaar BIG-opleiding/GZ-opleiding. Dit betekent dat de totale basisopleiding met BIG-registratie 6-7 jaar in beslag neemt.

bricksPageLayout: 53266
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53267
Layout slug: 13-23
Component slug: none
Component slug: text
Specialisaties psycholoog

Er zijn verschillende richtingen binnen de psychologie waarin je je als psycholoog kunt specialiseren. Een bekende richting is de klinische psychologie, waarbij je je bezighoudt met psychopathologie, diagnostiek en behandeling.

De kind- en jeugdpsychologie, ook bekend als klinische ontwikkelingspsychologie, richt zich op de ontwikkeling van kinderen, zowel de normale ontwikkeling als de verstoorde ontwikkeling. Daarnaast houdt een  kind- en jeugdpsycholoog zich bezig met psychopathologie en de hulpverlening aan kinderen. Hierbij wordt ook gekeken naar het aanleren van specifieke vaardigheden en hoe gedragsverandering bij een kind tot stand kan komen. 

Arbeids- en organisatiepsychologie biedt inzicht in de processen en dynamiek tussen mensen in een werkomgeving. Hierbij wordt aandacht besteed aan het welzijn van werknemers, de relatie tussen mensen en hun werk en de werk-/privé balans.

In de klinische neuropsychologie wordt er gekeken naar verstoorde hersenfuncties en de biologische en neurologische oorzaken achter een verstoorde ontwikkeling of stoornis.

De cognitieve psychologie richt zich op de vraag hoe mensen denken en informatie verwerken. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om oplossingen te bedenken voor de situaties waar mensen tegenaan lopen. Forensische psychologie houdt zich bezig met mensen die delicten plegen, waarbij je het gedrag van mensen wilt begrijpen, beoordelen, voorspellen en voorkomen.

Economische psychologie biedt sociaal psychologische inzichten in economisch gedrag. 

Medische psychologie focust zich op de relatie tussen de psychische en fysieke gezondheid. 

Tot slot houdt de sportpsychologie zich bezig met de psychologie achter sport, waarbij individuele en sociale factoren worden bestudeerd.

bricksPageLayout: 53268
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53269
Layout slug: 333333
Component slug: text

Oprechte Empathie

Als psycholoog is het van cruciaal belang om oprechte empathie te tonen en een sfeer van zorgzaamheid te creëren voor cliënten. Dit houdt in dat je niet alleen luistert naar wat de cliënt zegt, maar ook actief probeert te begrijpen wat er achter de woorden schuilt. Door de non-verbale signalen zoals stemintonatie, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen op te pikken, kun je de emotionele toestand van de cliënt beter begrijpen en hierop inspelen. Het vermogen om deze empathie op een oprechte manier te tonen, draagt bij aan het opbouwen van een sterke therapeutische relatie gebaseerd op vertrouwen en begrip.

Component slug: text

Professionele Grenzen Hanteren

Een andere belangrijke competentie voor psychologen is het nauwlettend hanteren van professionele grenzen in de therapeutische relatie. Dit betekent dat je als psycholoog een duidelijk besef hebt van wat wel en niet gepast is binnen de context van de therapeutische setting. Het overschrijden van deze grenzen kan de vertrouwensband tussen de cliënt en de psycholoog schaden en zelfs de effectiviteit van de therapie in gevaar brengen. Het handhaven van professionele grenzen impliceert ook het respecteren van de privacy en vertrouwelijkheid van de cliënt, wat een essentieel onderdeel is van het opbouwen van een veilige en ondersteunende omgeving voor groei en verandering.

Component slug: text

Geduldige Benadering

Geduld is een waardevolle eigenschap voor psychologen, vooral omdat veranderingen in gedrag en denkwijzen vaak een langdurig proces zijn. Als psycholoog moet je in staat zijn om de tijd te nemen die nodig is voor cliënten om te groeien, te leren en te veranderen. Dit betekent niet alleen het accepteren van de tijd die nodig is voor vooruitgang, maar ook het bieden van continue ondersteuning en aanmoediging gedurende dit proces. Een geduldige benadering stelt cliënten in staat om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen en vertrouwen op te bouwen in hun vermogen om positieve veranderingen aan te brengen in hun leven.

bricksPageLayout: 53270
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53271
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53272
Layout slug: 23-13
Component slug: text

Wat verdient een psycholoog?

Het salaris van een psycholoog is vastgelegd in de CAO schalen Geestelijke Gezondheidszorg. Een psycholoog in opleiding zit in aanloopschaal 59. En deze aanloopschaal loopt tot FWG 75B als een Klinisch Psycholoog. Het salaris zal omhoog gaan wanneer je een trede hoger komt in de schalen. Dit gebeurd wanneer je een opleiding afrond en naarmate je ervaring opdoet.

Component slug: none
bricksPageLayout: 53273
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53274
Layout slug: full-width
Component slug: text

Verzorgende IG vacatures

Of jij nou geïnteresseerd bent in het begeleiden van individuen door moeilijke periodes, het analyseren van menselijk gedrag of het bevorderen van geestelijke gezondheid, er liggen uitdagende mogelijkheden in het verschiet voor getalenteerde psychologen. Als psycholoog krijg je de kans om jouw expertise toe te passen in een dynamische omgeving, waarbij je kunt werken met diverse cliënten en situaties. Of het nu gaat om counseling, therapie, of onderzoek, jouw bijdrage zal een significante impact hebben op het welzijn van anderen. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste psycholoog vacatures! Staat jouw droomfunctie er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op. Is verzorgende IG toch niks voor jou? Bekijk dan al onze zorg vacatures

bricksPageLayout: 53275
Layout slug: full-width
Component slug: divider
bricksPageLayout: 53276
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53277
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53278
Layout slug: full-width
Component slug: text
bricksPageLayout: 53279
Layout slug: full-width
Component slug: open-sollicitatie

Geen geschikte psycholoog vacature gevonden?

Doe een open sollicitatie

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video