Verzorgende IG
De leukste functie voor jou?
Wat doet een verzorgende IG?
Een verzorgende IG pakt veel verschillende taken op binnen de zorg. IG van verzorgende IG staat voor individuele gezondheidszorg. Vaak wordt verzorgende IG afgekort tot VIG’er. Het grootste gedeelte van jouw taken als verzorgende IG is het leveren van zorg, maar het is zoveel breder dan dat
Als verzorgende IG observeer je de gezondheid van de patiënt, houdt het zorgplan in de gaten en stelt dit in samenwerking met jouw collega’s bij indien dit nodig is. Je werkt met verschillende zorgcollega’s samen, waaronder een huisarts of fysiotherapeut. Daarnaast onderhoud je ook het contact met de familie van jouw patiënt. Een voorbeeld van het leveren van zorg is jouw patiënt ondersteunen bij de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Dit kan dan gaan om het ondersteunen bij het uit bed komen van een patiënt, tot het helpen bij eten en drinken of ervoor te zorgen dat de patiënt zijn medicijnen inneemt. Jouw patiënt kan een bejaard en/of ziek persoon zijn, maar bijvoorbeeld ook een jonge moeder die net een baby heeft gekregen. Jouw werkplek is bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of je bent werkzaam in de thuiszorg.
Lees meer over het functieprofiel van een verzorgende IG
Verpleegtechnische handelingen
Als verzorgende IG voer je verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Hieronder valt bijvoorbeeld katherisaties (sondevoeding), waarbij je onder andere een neus-maag sonde inbrengt of verwijdert, medicatie via sonde toedient en sondevoeding toedient met behulp van een spuit of voedingspomp. Ook nier- en blaaskatherisatie hoort erbij, waarbij je onder andere een blaaskatheter inbrengt, de verblijfskatheter verwijdert of bij de ingebrachte katheter blaasspoelt. Je mag de colostoma spoelen, darmspoelen, zuurstof toedienen en de mond- en keelholte uitzuigen. Je mag injecties subcutaan (onder de huid) en intramusculair (in een spier) toedienen. Je mag de actieve tillift en de passieve tillift gebruiken. Ten slotte mag je als verzorgende IG geneesmiddelen toedienen op voorschrift, waaronder huidzalf, neus-, oor- of oogdruppels, oor- en oogzalf.
Als verzorgende IG kun je op verschillende werkplekken terecht, zoals bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleegtehuis, een GGZ-instelling of een gehandicapteninstelling. Wanneer een verzorgende IG wordt ingezet in een verzorgings- of verpleegtehuis zet je je bijvoorbeeld in voor ouderenzorg. Bij een GGZ-instelling houd je je bezig met geestelijke gezondheidzorg. In het geval dat je bij een gehandicapteninstelling aan het werk gaat, ligt jouw focus op de gehandicaptenzorg. Het is ook mogelijk om via de thuiszorg aan de slag te gaan, waarbij je dus bij mensen thuis langskomt en altijd onderweg bent naar je volgende patiënt. In dit geval gaat het vaak, maar niet altijd, om bejaarde patiënten. Ook kun je werken in de kraamzorg. Tegenwoordig wordt een verzorgende IG eigenlijk niet meer ingezet in het ziekenhuis.
Hoe wordt je een verzorgende IG?
Je wordt verzorgende IG door een opleiding hiervoor te volgen. De opleiding Verzorgende IG wordt gegeven op mbo niveau 3. Je hebt vaak keuze uit de BBL- of de BOL-variant. Bij de BBL-variant ben je meteen volledig inzetbaar en krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Vaak kun je ervoor kiezen om de opleiding in voltijd of deeltijd te volgen. Je kunt je inschrijven voor een opleiding tot verzorgende IG wanneer je een vmbodiploma voor de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een mbo niveau 2 diploma, of een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op het havo/vwo hebt. Tijdens de opleiding volg je de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap: deze vakken horen standaard bij de opleiding. Daarnaast leer je het werkveld kennen door vakken te volgen zoals anatomie, pathologie, verpleegtechnisch handelen en omgangskunde. Je gaat natuurlijk stagelopen zodat je jouw vaardigheden meteen in de praktijk kan laten zien. Na 2-3 jaar heb je de opleiding afgerond en ga je aan de slag als verzorgende IG!
Het is ook mogelijk je om te laten scholen tot verzorgende IG. Als je helpende in de zorg bent, bieden wij jou de mogelijkheid om kosteloos de opleiding tot verzorgende IG te volgen. Je gaat een duaal leertraject in, waarbij je dus gaat werken én leren. Je komt bij ons in loondienst en Daan zorgt ervoor dat je aan het werk komt bij een van onze samenwerkingspartners. Daarnaast volg je 38 lesdagen van 8 uur per dag over de gehele opleiding, die 18 maanden duurt. Wil je meer weten over dit traject om verzorgende IG te worden? Neem contact met ons op.
Competenties van een verzorgende IG
Als verzorgende IG moet je verschillende competenties hebben. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen te werken, want dat is natuurlijk een heel groot onderdeel van jouw werk. Het is dus ook goed dat je goed en helder kan communiceren.
Inlevingsvermogen
Als verzorgende IG is het ook belangrijk dat je op een menselijk niveau contact kunt maken met je patiënten. Daarom is inlevingsvermogen en empathie ook een belangrijke competentie voor een verzorgende IG om te bezitten. Als je je kunt verplaatsen in je patiënten en hun situatie kunt begrijpen, voelen ze zich niet alleen gezien en begrepen, maar bouw je ook vertrouwen op tussen jou en je patiënten. En dat vertrouwen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen als ze jou hun gezondheid en welzijn toevertrouwen.
Stressbestendig
Verzorgende IG kan een veeleisende baan die een breed scala aan vaardigheden vereist. Naast het kunnen bieden van zorg en comfort aan patiënten, moet je ook kunnen omgaan met stress en kalm blijven onder druk. Naast empathie is het vermogen om stressbestendig te zijn dan ook een belangrijke competentie voor een verzorgende IG. Dit komt omdat je te maken kunt krijgen met onverwachte gebeurtenissen, zoals de plotselinge verslechtering van de toestand van een patiënt. Stressbestendigheid stelt je als verzorgende IG in staat het hoofd koel te houden in dergelijke situaties en ervoor te zorgen dat je nog steeds de best mogelijke zorg aan je patiënt kunt verlenen.
Oog voor detail
Als Verzorgende IG is het ook belangrijk dat je een hoog niveau van bekwaamheid en aandacht voor detail hebt. Dit is vooral belangrijk bij het toedienen van medicatie, omdat zelfs een kleine fout ernstige gevolgen kan hebben. Als je bijvoorbeeld de dosering van een medicijn verkeerd afmeet, kan de patiënt ernstige bijwerkingen krijgen of zelfs overlijden. Daarom is het van essentieel belang dat je alle berekeningen dubbel controleert en alle procedures tot op de letter volgt. Bovendien kun je door veel aandacht te besteden aan details fouten opmerken die anderen misschien over het hoofd zien. Als je bijvoorbeeld ziet dat het dossier van een patiënt niet correct is ingevuld, kunt je de fout corrigeren voordat er problemen ontstaan.
Het salaris van een verzorgende IG is erg afhankelijk van het aantal jaren dat je al aan het werk bent als verzorgende IG, je eventueel specialiseert bent als bijvoorbeeld psychogeriatrie of je bepaalde aandachtsvelden hebt. Zo’n aandachtsveld kan bijvoorbeeld geriatrie, dementie of palliatieve zorg zijn. Je valt onder een cao, afhankelijk van het werkveld waar je je als verzorgende IG in bevindt. Doorgaans start je als verzorgende IG in schaal 35. In deze salarisschaal zitten verschillende treden, waarbij je salaris groeit naarmate je een trede omhoog gaat.
Als zzp’er in de zorg beslis jij zelf waar je aan de slag gaat! Dit kan in de thuiszorg zijn, bij een verzorgingstehuis of je kiest voor werken in een GGZ-instelling. Je doet veel ervaring op bij verschillende plekken, waar je telkens opnieuw je draai weet te vinden in de samenwerking met je collega’s en de diversiteit van je patiënten. Verder houd je van de vrijheid om zelf jouw uren in te plannen en zelf te kiezen waar jij komt te werken. Als zzp’er is het wel zeer van belang om zelf je administratie op orde te hebben en te houden. Ben jij geïnteresseerd in een functie als zzp verzorgende IG? Kijk hier voor onze leukste zzp verzorgende IG vacatures!
Of jij nou geïnteresseerd bent in verzorgende IG zijn in een verplegingstehuis, de thuiszorg of een van de vele andere opties: bij Daan kun je terecht voor de leukste vacatures voor verzorgenden IG! Wij hebben voor jou een brede selectie aan vacatures door heel Nederland bij veel verschillende zorginstellingen. Op dit moment zijn wij bijvoorbeeld op zoek naar verzorgende IG voor in de thuiszorg in Bunnik, een zzp’er verzorgende IG in Friesland en een verzorgende IG voor een verzorgende IG voor de geriatrische revalidatie in Helmond. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor de leukste verzorgende IG vacatures! Staat jouw droomfunctie er nog niet tussen maar ben je wel enthousiast geworden om voor Daan aan de slag te gaan? Stuur hier je open sollicitatie naar toe en wij nemen snel contact met je op. Is verzorgende IG toch niks voor jou? Bekijk dan al onze zorg vacatures