meisje-met-telefoon-op-Linkedin.jpg | Is jouw LinkedIn profiel connectie waardig?

Algemeen

Is jouw LinkedIn profiel connectie waardig?

21-04-2020

Overal kun je tips terug vinden over bijvoorbeeld het voeren van goede sollicitatiegesprekken, maar we zijn steeds meer online dan offline te vinden. Heb je wel eens nagedacht over de online indruk die je achterlaat? Je LinkedIn profiel is namelijk ideaal om als online visitekaartje te laten dienen. Maar hoe laat je je jouw LinkedIn profiel voor jou werken?

1. Professionele LinkedIn profielfoto
Zorg ervoor dat er een professionele foto op je profiel staat. Dus geen selfies van jezelf op vakantie of in de kroeg. Zorg voor een rustige achtergrond en draag een nette outfit. Fotografeer jezelf in natuurlijk licht en sta niet met je rug richting het raam, want dan krijg je tegenlicht. Een drukke achtergrond of kleding met print leidt af van waar het om gaat: jou! Naast een profielfoto is een headerfoto ook erg belangrijk. Dat is de achtergrond balk (foto) achter/naast je profielfoto. Kies er één die past bij je branche.

2. Pas je URL aan
Je kunt je URL optimaliseren, zodat je veel beter vindbaar bent. Dit doe je door, wanneer je op je eigen profiel kijkt, rechtsboven op ‘Openbare profiel en URL bewerken’ te klikken. Je kunt dan in plaats van de lange URL die LinkedIn automatisch aanmaakt je eigen naam invullen.

3. Pakkende Kopregel
Het eerste wat een recruiter ziet wanneer hij/zij jouw LinkedIn profiel bekijkt, is de kopregel. Zorg voor een duidelijke en opvallende kopregel. Veel voorkomend zijn functietitels of studies maar het kan veel leuker! Gebruik keywords en wees creatief. Keywords zijn de woorden die recruiters intypen in de zoekmachine van LinkedIn. Kies dus woorden die recruiters vaak gebruiken om kandidaten te vinden met jouw ervaring. Maak dus gebruik van één of zelfs meerdere zoekwoorden.

Tip: trek de stoute schoenen aan en neem contact op met een bedrijf dat je leuk vindt. Vraag welke woorden zij intypen in de zoektocht naar een nieuwe collega. Zo maak je meteen een goede indruk en heb je wellicht de zoekwoorden niet eens meer nodig.

4. Profielschets op je profiel
Een goede introductie is ontzettend belangrijk! Dit is één van de eerste dingen die recruiters over je lezen. Schrijf dus een kort maar krachtige profielschets van ongeveer vijf regels over jezelf. Schrijf de tekst op een vlotte manier en gebruik geen eindeloze opsommingen. Overtuig de lezer hoe leuk jij bent en wees vooral jezelf! Tegenwoordig zijn recruiters erop gefocust om ook op persoonlijk vlak een match te vinden. Zo’n profielschets die je ook op je cv kunt zetten, is daarom ontzettend waardevol. Het gaat niet alleen meer om jouw diploma’s en ervaringen, maar ook om de personal fit.

Bij het optimaliseren van je samenvatting zijn er een aantal dingen belangrijk:

  1. Kom to-the-point in de eerste paar regels
  2. Voeg altijd een call-to-action toe. Bijvoorbeeld: neem contact met mij op.
  3. Maak gebruik van zoektermen waar je op gevonden wilt worden. Denk aan docent Frans, Franse taal etc.
  4. Vertel iets over wat je met passie doet of wat je de lezer te bieden hebt.

En onthoud: less is more!

Tip: Ben je niet zo sterk in geschrift? Neem dan een korte (introductie) video van jezelf op. Deze kun je insturen of op je LinkedIn profiel plaatsen. Bekijk hier onze tips voor een Oscar waardige videosollicitatie.

5. Opleidingen en ervaring
Omschrijf je opleiding(en) en werkervaring(en) en geef daarbij een korte uitleg. Benoem bijvoorbeeld wat het bedrijf doet, welke werkzaamheden je hebt gedaan (of doet), welke vakken je volgde en welke projecten je hebt afgerond. Dit is een simpele, maar effectieve manier om je profiel te optimaliseren.

6. Vaardigheden
LinkedIn biedt de mogelijkheid om vaardigheden op je profiel zichtbaar te maken. Door middel van keywords kun je aangeven waar jij goed in bent. Daarnaast kun je ook je vakgebieden invullen om je LinkedIn profiel te optimaliseren. Deze vaardigheden hebben invloed op je positie in de zoekresultaten. Kies er een paar die typerend zijn voor jou, zodat recruiters zien waar jij écht goed in bent. Koppel de vaardigheden aan je ervaring en beschrijf zo goed mogelijk hoe blijkt dat jij ze beheerst.

7. Certificaten en projecten
Heb je certificaten en heb je bepaalde projecten gedaan die de moeite waard zijn om te benoemen? Geef dit vooral aan! Dit zijn concrete voorbeelden van wat jij kan en voor recruiters dus heel interessant om te zien.

8. Activiteiten
Volg relevante bedrijven en zoek pagina’s of groepen binnen jouw branche. Bouw een professioneel netwerk op met mensen die dezelfde expertise hebben als jij. Wees actief op LinkedIn door posts die interessant zijn voor jouw vakgebied te delen en te liken. Hiermee laat je recruiters zien welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn.

9. Aanbevelingen
Wanneer je op je LinkedIn profiel een aantal aanbevelingen hebt zorgt dit voor sociale bewijskracht. Je ziet in de praktijk dat dit ook werkt voor bedrijven als Booking.com of Airbnb. Mensen hebben namelijk meer vertrouwen in populaire dingen die worden aangeprezen voor anderen. Vraag bijvoorbeeld op je huidige werkplek of voorgaande werkplekken om een aanbeveling en laat jezelf aanprijzen!


10. Vind je droombaan!
Je netwerk is één van de meest krachtigste tools in de zoektocht naar een nieuwe baan. Je kunt op vacatures reageren en je kunt contact opnemen met recruiters voor een open sollicitatie. Je kunt met je LinkedIn op vele manieren jouw droombaan binnenslepen. Op je profiel kun je bij je ‘dashboard’ ook carrière-interesses AAN zetten. Vervolgens kun je kiezen in welke soort kansen je interesse hebt. Dit vergroot je vindbaarheid en laat recruiters zien dat je open staat voor nieuwe functies.

Laatste blogberichten

  • Algemeen

    Ontdek de wereld van uitmuntend werkgeverschap bij...

    1721287623-Header blog Uitmunted werkgeverschap.webp | Is jouw LinkedIn profiel connectie waardig?
  • Algemeen

    Juichen met Daan

    1717406566-Daan_Juichhoed_3.webp | Is jouw LinkedIn profiel connectie waardig?
  • Algemeen

    Vakantiegeld hacks: Hoe haal je hier maximaal voor...

    1716541789-_Blog_Template_en_Header2.0.webp | Is jouw LinkedIn profiel connectie waardig?

Hoe wil je solliciteren?

 

Soliciteren via een formulier

Soliciteren via een video

Soliciteren via LinkedIn