Wellicht ben jij al klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons. Dit maakt een hoop dingen op werkgebied nog extra lastig en spannend, zoals solliciteren. Voorheen werd je namelijk uitgenodigd op locatie voor een face-to-face gesprek, maar nu vinden de meeste sollicitatiegesprekken online plaats. Het kost aardig wat werk om dit goed voor te bereiden, want je bent niet zomaar aan het skypen of facetimen met je vrienden. Dus hoe pak je dit aan? En waar moet je op letten als je tijdens het sollicitatietraject wél op locatie wordt uitgenodigd? Wij loodsen je coronaproof door je sollicitatietraject heen.
1. Besteed aandacht aan de telefonisch kennismaking
Wanneer je precies door een recruiter wordt gebeld, heb je niet in de hand. Maar als je ergens hebt gesolliciteerd kun je ervan uitgaan dat je door een recruiter wordt gebeld. Live gesprekken zijn niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen, en een eerste indruk via de telefoon is dus belangrijker dan ooit. Verschijnt er een nieuw telefoonnummer in beeld? Neem dan niet op met alleen ‘hallo?’. Dit wekt namelijk geen professionele indruk. Net als bellen in gezelschap of rumoerige omgeving, want (heel) hard praten of juist fluisteren roept vaak meer vragen op dan het beantwoordt. Ben je bijvoorbeeld onderweg met het ov en heb je een mondkapje op is dat uiteraard ook niet ideaal. Wees vooral eerlijk en geef het aan. Bied de recruiter bijvoorbeeld aan om terug te bellen wanneer je uit het ov bent gestapt. Professionaliteit staat voorop.
2. Informeer naar de aangepaste sollicitatieprocedure
Vanwege het coronavirus hebben veel werkgevers een corona protocol opgesteld met betrekking tot de wervings-strategieën. Zo’n strategie kan per bedrijf, afdeling of functie verschillen. Vaak zal de recruiter je hier uit zichzelf wel in meenemen, maar vraag er gerust zelf naar en vraag door. Hiermee toon je niet alleen interesse, maar ook je verantwoordelijkheidsgevoel.
3. Maak (extra) werk van je sollicitatie-videogesprek
Een online sollicitatiegesprek vergt nog net wat extra voorbereiding. In onze vorige blog kun je alle tips lezen voor een succesvol videogesprek. Denk er bijvoorbeeld aan dat je niet alleen te maken hebt met je eigen agenda, maar ook met die van je (thuiswerkende) huisgenoot, partner of kinderen. Zorg er voor dat je in een rustige en stille ruimte zit en ruim rondslingerende spullen op. Oefen van tevoren, niet alleen met de tools en het programma, maar ook met de afstand en je positie ten opzichte van de camera. En kleed jezelf alsof het gesprek op locatie zou plaatsvinden.
4. Bedenk alternatieven om een goed beeld te krijgen
Een goed beeld krijgen van je nieuwe werkplek, de bedrijfscultuur en nieuwe collega’s is lastig. Als je wat verder in het sollicitatietraject bent kun je bijvoorbeeld aan de recruiter vragen om een Zoom-meeting in te plannen met de mensen met wie je het meeste gaat samenwerken. Wanneer je hen nog niet gesproken hebt uiteraard. Of vraag aan de recruiter of zij een filmpje of vlog kunnen maken van het gebouw, de afdeling en je bureau. Zo kun je, al is het op afstand, een indruk krijgen van de sfeer.
5. Vraag naar de coronaregels en -afspraken op locatie
Er komt een moment dat je bij de nieuwe werkgever op locatie mag komen. Dit kan al voor een oriënterende kop koffie zijn of pas bij het tekenen van je contract. Informeer altijd naar de coronamaatregelen op locatie. Moet je bijvoorbeeld vooraf een online gezondheidstest doen, zijn er stickers met looprichting aangebracht, welke manier van groeten wordt er gehanteerd etc.
Ben jij nog op zoek naar een leuke uitdaging? Parttime of fulltime? Bekijk via de button hieronder onze leukste vacatures.